keskiviikkona, huhtikuuta 06, 2011

Suksi kuuseen kurkottaa

Alla kolumnini tämän päivän Turun Sanomista.

Sukkelat on sukset meillä

Turun Sanomat 6.4 2011 02:33:57

Juridis-hematologinen ikiliikkuja, suomalaisen hiihdon dopingzombi, on jälleen kerran otsikoissa. Tämän Tour de Skin osakilpailuja on sompailtu vuodesta 1998 saakka, ja nyt setvitään sitä, ovatko Jari Piirainen, Pekka Vähäsöyrinki, Antti Leppävuori ja Jari Räsänen lasketelleet luikuria vakuutellessaan dopingtietämättömyyttään.

Loppunousun huipulle tuskin tälläkään kertaa päästään, vaan parempaa pitoa lähdetään hakemaan vielä hovista. Katsomon puolella alkaa monella jo pervitiini loppua ja maitohappo valua korvista. Varsinkin nahkansa vuoden 2001 jälkeen luonut hiihtoväki toivoisi, että karpaasien haamut vihdoin häipyisivät kintuille kuseksimasta.

Hiihdon dopingsotkujen inhimillinen hinta on ollut kova molemmin puolin rintamaa. Kärynsä jälkeen Mika Myllylä putosi sinivalkoisesta kansallissankarista Tervanevan antikristukseksi, jonka elämänlatu syöksyi kohti ojanpohjaa viinan toimiessa luistovoiteena.

Hiihtoliitto palkitsi syntipukiksi uhrautuneen Kari-Pekka Kyrön elinikäisellä toimitisijakiellolla, eikä valmentajaksi kouluttautunut mies kymmenen vuoden jälkeenkään saa harjoittaa ammattiaan.

STT:n päätoimittaja Kari Väisänen ja toimittaja Johanna Aatsalo-Sallinen joutuivat eroamaan tehtävistään ja saivat maksettavakseen satojentuhansien markkojen korvaukset. Kyrön ja Myllylän suhteen voivat kyynisimmät todeta, että sitä saa, mitä tilaa, mutta STT-juttu on erilainen.

Vuonna 1999 kantajat vaativat yhteensä yli viiden miljoonan markan korvauksia, ja heidän vaatimuksestaan vastaajat kustansivat tuomion julkistamisen Helsingin Sanomissa koko sivun ilmoituksena. Hiihtoliitto halusi antaa Väisäselle ja Aatsalo-Salliselle iskun, josta he kärsisivät lopun ikäänsä.

Suurin kysymys kuuluu, olivatko nyt syytteessä olevat todella niin tietämättömiä tutkinnassa esille tulleista dopingiin viittaavista asioista kuin mitä vuoden 1999 massiiviset rangaistusvaatimukset antavat ymmärtää. Mikäli heillä oli pienintäkin epäilyä vippaskonstien käytöstä, näyttäytyy heidän toimintansa hyvin erikoisessa valossa.

Tutkinnassa on käynyt ilmi, että alun perin useammat korvauksia vaatineista olivat vastahakoisia ryhtymään koko prosessiin. Kyrön mukaan innokkaimmin käräjille hinkui hiihtoliiton silloinen puheenjohtaja, presidentinvaalikampanjaansa käynnistellyt Esko Aho, joka itse vaati puolen miljoonan markan korvauksia.

Johtavan keskustapoliitikon maineen ohella vaakakupissa painoi taatusti myös hiihdon asema kansallisurheiluna. Kansallisen identiteetin tukihirtenä toimineen hiihdon maine oli niin tärkeä asia, että kovatkin otteet olivat oikeutettuja.

Kokonaisuudessaan hiihdon dopingvyyhteä voikin pitää jonkinlaisena jäänteenä menneestä maailmasta, jossa urheilumenestys oli niin tärkeää, että sen eteen oltiin valmiit tekemään lähes mitä tahansa.

Suomalainen urheilufanaattisuus saavutti huippunsa 1970-luvulla. Ajankohdan ilmapiiristä kiinnostuneille voi suositella toimittaja Juha Kanervan kaunistelematonta katsausta Suomen olympiakomitean vuonna 2007 julkaistussa juhlakirjassa Sadan vuoden olympiadi. Menestystä yli kaiken arvostaneessa kulttuurissa suhteellisuudentaju katosi helposti.

Hiihdolla oli perinteisesti ollut läheiset suhteet poliittiseen valtaan ja se tiesi, että siltä odotettiin menestystä. Hiihtolatujen ulkopuolella maailma kuitenkin muuttui, eikä sitä ”Suomen kansaa”, johon Myllylä ”testamentissaan” vuonna 2001 viittasi, enää ollut olemassa.

10 kommenttia:

Vasarahammer kirjoitti...

Itse ajattelin STT-oikeudenkäynnin aikana, että Hiihtoliiton johto tuskin olisi moista aloittanut, jos ei olisi ollut varmuutta STT:n jutun perättömyydestä.

Mielestäni tuolloisen tiedon valossa STT:n juttu rakentui hyllyvälle perustalle.

Jos Hiihtoliiton puolella valehtelijoita on ollut, ne ovat juuri nuo syytteessä olevat.

90-luvun kestävyysurheiluun liittyy voimakkaasti kaksinaismoraali, koska EPO ja kasvuhormoni eivät näkyneet testeissä. Tässä mielessä kaikkia 90-luvun hiihtomitalisteja voi hyvällä syyllä epäillä veren manipuloinnista.

Laajamittaisesta EPO:n käytöstä kertovat myös tuolloin käytetyt hemoglobiinitestit, joilla pyrittiin suojelemaan kilpailijoita.

Hiihto säilytti asemansa "kansallisena" urheilulajina pitempään kuin yleisurheilu, jonka merkitys väheni nopeasti Martti Vainion kärystä lähtien. Vasta Lahden tapahtumat palauttivat hiihdon maan pinnalle.

Ihanaa leijonat ihanaa -touhu taas on sen verran kaljanhuuruista ja viihteellistä, että sitä ei oikein voi pitää kansallisesti merkittävänä.

Huippu-urheilusta on tullut osa kaupallista viihdeteollisuutta. Samalla kunto- ja nuorisourheilu ovat eriytyneet siitä yhä enemmän.

Anonyymi kirjoitti...

samaa mieltä vasarahammerin kanssa. Koko urheilumaailman johtajisto on kokoomus- ja keskustapolitiikojen käsissä. Viimeisin taputtamalla valittu SPL:n pj. Sauli Niinistö. Kun valitsijatkin kannattavat samoja piirejä niin ei edes kysellä kuten nyt Niinistöltä. Suomi on viime vuosina ollut kaikenlaisten vilppien kohteena ja nyt viimeksi vedonlyönnissä, mutta SN ei tule esiin. Se voikin vaaleja ajatellen olla epämukavaa myös puolueeelleen.

Jussi Kämäräinen kirjoitti...

Lieneekö tämä sitten poliisin esitutkinta-aineistoa vai matalamielistä "huumoria"?

http://dl.dropbox.com/u/2454713/pojat.jpg

Vakavat on ainakin ilmeet, eli jotain on varmaan tullut tehtyä.

Anonyymi kirjoitti...

YLE teksti-tv:

Syyttäjä on päättänyt lopettaa esitutkinnan koskien Helsingin Sanomien julkaisemaa vaalirahajupakan esitutkintamateriaalia.

HS julkaisi noin vuosi sitten muu muassa Arto Merisalon ja Marja Tiuran (kok.) välistä sähköpostia. Materiaali liittyi Novan ja KMS -yhdistyksen rikostutkintaa koskevaan esitutkintaan.

Tutkintaa ei jatketa kustannussyistä. Tapauksessa olisi pitänyt kuulla yli 30 henkilöä, joilta ei todennäköisesti olisi saatu tietoa asiakirjavuodosta.

Syyttäjä teki päätöksens tutkinnanjohtajan esityksestä.


Pelottaa meno tässä maassa. Parin päivän kuohunta yhden upseerin väitetyn solvauksen Halosta kohtaan ympärillä loppui kuin kananlento, nyt krp alkaa tutkia Somalian rannikon kaappareita!

Anonyymi kirjoitti...

Useimmat maat ovat yksikielisiä, niissä on vain yksi virallinen kieli. Suomessa kuitenkin vaikuttaa ruotsalainen puolue- ja rahavalta ja kova sensuuri.

Salaliitto! YLE julkaisi 13.3.2011 uutisen Euroopan Neuvostosta - jonka raportti julkaistiin jo 6 kuukautta sitten.

Kepu haluaa koota suurimmat puolueet keskustelemaan pakkoruotsin käsittelystä vaalikampanjoissa. Puoluesihteeri Timo Laaninen toivoo, että eduskuntaan ei yritettäisi ratsastaa pakkoruotsilla.

Keskustan järjestämä puoluekartelli häpäisee länsimaalaisen demokratian, johon ei sovi vaalikeskustelun minkäänlainen ennaltamäärääminen.

Lahjovatko ruotsinkieliset säätiöt kepulaisiakin?

Useiden eri gallupien mukaan suurin osa suomalaisista tahtoo pakkoruotsin pois, mutta kepulit tahtovat oikein neuvotella, ettei siitä tehtäisi vaaliteemaa?

- Koska Sdp on saanut vuosikymmenet niin valtavia rahasummia Ruotsista ja Rkp:ltä, ei se voi alkaa yhtäkkiä vastustaa pakkoruotsia, vaikka sen omat kannattajat sitä jo vastustavatkin.

SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen sanoi 2.3.2011 radio Vegan ruotsinkielisille uutisille, että hän ja puolue on pakkoruotsin kannalla.

Ettei vain demokratia pääsisi toteutumaan, koska puolue-eliitin mielestä kansa on väärässä?

KPJ kirjoitti...

En näe kielikysymyksen yhteyttä hiihtoon ihan selkeästi.
Joskus tekee silti mieli oikaista kaikkein totuudenvastaisimpia väitteitä.

Siteeraan "Anonyymia":

"Useimmat maat ovat yksikielisiä, niissä on vain yksi virallinen kieli."
Unionimme ns. vanhoissa maissa (länsimaissa)on Suomen lisäksi kolmessa (Irlanti, Belgia, Luxemburg) kaksi VALTIOLLISTA kieltä.
Ainakin seuraavissa on VIRALLISIA vähemmistökieliä: Ruotsi, Englanti/Wales, Alankomaat, Ranska, Espanja, Italia.
EU:n ulkopuolelta mainittakoon Sveitsi, jossa on kolme kansalliskieltä sekä neljäs virallinen - ja epävirallisena viidentenä vielä Saksan saksa...

Toinen lainaus "Anonyymilta":

"Sdp on saanut vuosikymmenet niin valtavia rahasummia Ruotsista ja Rkp:ltä,"

Rkp:ltä tuskin liikenee rahaa muille kuin itselleen.

Ruotsin kautta (puoli vuosisataa sitten) tullut Sdp-raha taisi olla amerikkalaista alkuperää.

Anonyymi kirjoitti...

KPJ:lle pähkinää:

Puoluejohtaja vaatii, että yksikään lapsi ei tule ulos koulun portista ilman ruotsin kieltä. Mutta lapsi halua päättää itse.

Miksi koulun portin päällä ei lue, että koulutyö vapauttaa? Ja kenet koulutyö vapauttaa? Puoluejohtajan, jonka taas kerran näemme tulevan Säätytalon (!) hallitusneuvotteluista voittajan elkein? Vai ainutkertaisen elämänsä pakkokieleen tuhoavan ammattikoululaisen?

Anonyymi kirjoitti...

Pohtiessani kuinka HS osasikin työntää mikrofonin oikean Hakkaraisen eteen, tuli mieleen katsoa uudelleen eräs anonyymikommentti tämän blogin postaukseen 2.3. "Persujen vaaliohjelma"


Vaaliohjelmien esittelyä varten olisi hyvä järjestää Messukeskuksessa kansainväliset Puoluemessut, joskaan eivät tähän hätään taida ehtiä?

Onhan meillä Kirjamessut, Talomessut ja mitä niitä onkaan.

Puoluemessuilla sokea Reettakin kuulisi suomenkansan kielellisen monimuotoisuuden variaatioita puolueen kojulta toiselle siirtyessään, ja kuuro Kalle näkisi ulkoisen habituksen äärimmäisiä eroja maakuntien persujen ja rkp:läisten välillä.

Tosin julkinen messuilu saattaisi ainakin ulkomaalaisesta vaikuttaa silmiinpistävän läpinäkyvältä. Joku voisi pitää eroja jyrkimpinä ns. modernissa maailmassa löytyy. Aika ilkeää, ehkä tuumittaisiin ajatushautomoissa.

Anonyymi kirjoitti...

1+1 antoikin enemmän kuin kaksi. Kehottivatko viidakkorummut vaalien alla kahvitilaisuuksissa, ristiäisissä, häissä ja hautajaisissa katsomaan persuja myönteisellä silmällä? Siltä ainakin näyttää.

Lapsenuskoisten maassa näkymätön käsi osoitti vaihteeksi voimansa. Keskustalaisia puolestaan höynäytettiin luottaamaan yhteen nimeen.

Ehkä harrasta uskonmiestä Soinia aletaan ajaa kabineteissa pressaksi ihan tosissaan? Tosin tämän aamun gallupin mukaan kannatus ei ole lähtenyt nousuun. Toisaalta sen voi nähdä vahvistukseksi oletukselle että maakunnissa olivatkin ihan muut turkulaislähtöiset voimat ohjaamassa epätietoisia Hakkaraisten taakse.

Sama ilmiö nähtiin keskustan puoluekokouksessa Etelä-Suomen Sanomien ilmoittaessa maakuntien tuhansille epätietoisille ovensuugalluppina, että vastaus kaikkiin kysymyksiin on Mari Kiviniemi.

Kyllä tietyillä blogeilla on merkitystä! Kyllä näitä ajattelijat Etelärannan pottukuopissa lukevat.

Anonyymi kirjoitti...

KPJ ja kumppanit taitaa olla harrastelijoita vailla vertaa, niin vähän näköjään on todellista tietoa Lahden 2001 taustoista, ottakaa selvää asioista ennenkuin rupeatte messiaiksi asiassa josta ette tiedä muutakuin Hemohess nestevolyymin nostajan, jota toki kerrottiin käytettävän urheilijan "nesteyttämiseen"..Herranjumala mitä puuhastelijoita ja LUUSEREITA täällä sivuilla aikaansa viettelee! T: Jari P