torstaina, elokuuta 14, 2008

Pekingin souduissa varapäivä käyttöön

Pekingissä Shunyin soutu- ja melontakeskuksessa vettä tulee kuin aisaa ja ukkonen jyskyy. Kilpailun jury arvoi pitkään mitä tehdään, päätti ensin siirtää aamupäivän C-finaalit iltaan ja aloittaa välierät suunnitelmien mukaan, kun ukkosmyrsky meni ohitse. Tämä oli tilanne vielä siinä kohtaa, kun Minna Nieminen ja Sanna Stén olivat laiturilta lähdössä vesille ja taisivat sinne jo ehtiäkin. Sitten alkoi taas jyskyä ja 15 minuuttia ennen suomalaisten starttia tuli päätös kisojen siirtämisestä päivällä eteenpäin. Rassaavaa totta kai urheilijoille, jotka ehtivät tehdä keskittymiset ja valmistelut jo loppuun saakka. Kevyessä luokassa rasittavinta totta kai on se, että nyt jouduttiin vetämään painoihin turhan takia, ja huomenna on sama homma taas edessä. Painonsa kanssa tiukoilla olevien suomalaisten osalta tämä tarkoittaa nyt sitä, että heidän täytyy mennä painoihin viikon sisällä viisi kertaa. Pysyvät joukkueen ravintokulut kyllä kurissa, kun ei tuo koutsi Sinisalon Veikkokaan niin isoruokainen ole...

Huomenna edessä siis sama homma ja samalla aikataululla, Minna ja Sanna tulessa kello 10.30 Suomen aikaa. Pistetään tähän nyt vähän ennakkospekulaatiota siitä, mitä pitäisi tapahtua, että suomalaiset kuuden joukkoon selviävät. Esittely suomalaisten erän joukkueista kommenttien kera ohessa.

Yaima Velasquez - Ismaray Marrero, Kuuba:
Statisteja, viime vuonna MM-kisojen 17. Marrero vetänyt kyllä kevyt yksikköä kovaa, vuoden 2005 MM-kisoissa A-finaalissa ja kuudes. Verrattain isokokoiset (176 ja 177 cm) kuubalaiset olivat alkueränsä viimeisiä, keräilyeristä jatkoon viimeisenä ja heikoimmalla ajalla.

Hester Goodsell - Helen Casey, Iso-Britannia:
Suomalaisten sijoituksen kannalta avainasemassa. Kokenut 34-vuotias Casey, tässä veneluokassa vuonna 2002 MM-pronssilla ollut soutaja, on saanut uutta potkua uralleen nuoresta parista, 24-vuotiaasta Goodsellista. Molemmilta löytyy mitalitason menestystä MM-kisoista, mutta tämän vuoden kolme maailmancupin osakilpailua eivät liikoja lupailleet, sijoitukset seitsemäs, kahdeksas ja kuudes isolla erolla kärkeen. Soutajilla on suuri kokoero, yhdeksän senttiä, Goodsell on 176 ja Case 167 senttiä. Alkuerissä voittivat Suomen 1.4 sekunnilla ja taistelivat Kanadan kanssa tiukasti suorasta välieräpaikasta. Voittivat oman keräilynsä ja siellä vuoden 2006 MM-pronssiparin Kreikasta 0.3 sekunnilla. Casey on yhdessä Jane Hallin kanssa voittanut suomalaiset MM-kisoissa 2006.

Kirsten van der Kolk - Marit van Eupen, Hollanti:
Ateenan pronssipari palasi täksi kesäksi yhteen van Eupenin keskityttyä kolme vuotta kevyeen yksikköön ja otettua siinä kolme perättäistä maailmanmestaruutta. Ikää alkaa jo olla, van der Kolkilla 33 vuotta ja van Eupenilla 39 vuotta, mutta se ei tunnu vauhdissa. Soutivat yhdessä jo Sydneyssä, silloin kuudensia. Selvittivät tiensä Pekingiin voittamalla viimeisen karsintaregatan kesäkuussa Puolan Poznanissa. Vauhti parantunut jatkuvasti, ekassa maailmancupissa neljänsiä, toisessa jo pronssilla. Välieriin suoraan alkuerävoitolla ja koko porukan nopeimmalla ajalla 6:50.90, mikä oli 5.7 sekuntia suomalaisia nopeammin. Tällä hetkellä vahvin kandidaatti olympiakullan ottajaksi.

Berit Carow - Marie-Louise Draeger, Saksa:
Viime vuoden pronssipari, Draegerilla tästä veneluokasta myös kaksi MM-kultaa (2003 ja 2005). Carowilla MM-hopeaa myös kevyestä yksiköstä vuodelta 2006. Maailmancupissa ailahteli: voitto, hopea ja kuudes tila. Suora välieräpaikka alkuerävoitolla ja toiseksi nopeimmalla ajalla Hollannin jälkeen (6:51.96), olivat 4.5 sekuntia suomalaisia nopeampia. Ehdoton mitalikandidaatti, saumoja aina voittoon saakka.

Katrin Olsen - Juliane Rasmussen, Tanska:
Saksan tavoin viime vuoden MM-pronssimitalisteja, kun kolmas sija jaettiin sadasosilleen saman ajan jälkeen. Kaksi MM-hopeaa kevyestä pariaironelosesta 2005-2006. Maailmancupissa kolmekymppiset tanskalaiset eivät esittäneet ihmeitä, sijoitukset yhdestoista, seitsemäs ja neljäs. Kova loppukirijoukkue, viime vuoden MM-kisoissa olivat vielä 500 metriä ennen maalia kuudensina ja nousivat sieltä pronssille. Alkuerässään kakkonen Kiinan jälkeen, mutta aika ei ollut ihmeellinen, 6:58.63, eli 2 sekuntia suomalaisia hitaammin. Eivät ole milloinkaan voittaneet Sténiä ja Niemistä.

Sanna Stén - Minna Nieminen, Suomi:
Viime vuoden MM-hopeamitalistit, vuonna 2005 pronssilla. Niemisellä myös pronssimitali kevyestä yksiköstä vuodelta 2004. Ovat nyt uransa kovimman paikan edessä, vauhdin on löydyttävä, sillä tähänastiset edesottamukset eivät tuo paikkaa A-finaalissa, mitalista puhumattakaan. Trendi on kuitenkin nouseva, ja ovat ennenkin petranneet suorituksiaan kisaviikon mittaan. Vetivät viimeisessä maailmancupissa todella hurjaa vauhtia ja olivat avoimessa luokassa palkintopallilla. Jos tuon saman vauhdin saavat päälle, menevät jatkoon. Iso kysymys kuitenkin on, kuinka paljon painonpudotus on syönyt voimavaroja, varsinkin kun nyt tuli yksi ylimääräinen laihdutuskerta.

Ennakkoon näyttää siltä, että Hollanti ja Saksan menevät selvästi jatkoon, kolmannesta paikasta käydään todella kovaa taistoa Iso-Britannian, Suomen ja Tanskan välillä, tässä järjestyksessä. Suomi ja Iso-Britannia ovat vetäneet keräilyuerän ja pudottaneet painonsa jo kolme kertaa, kuinka paljon tuntuu vauhdissa? Tässä erässä useammalla joukkueella (DEN, GBR, GER) on todella kova loppukiri, suomalaisilla taas ei, eli heidän on todella panostettava omaan vahvuuteensa kovaan keskimmäiseen kilometriin, tai vaihtoehtoisesti löydettävä lopussa yksi vaihde lisää. Tahtien puolesta siihen kyllä olisi varaakin, sillä suomalaiset vetävät yleensä kilpakumppaneitaan 2-3 vetoa minuutissa alemmalla tempolla.

Toivotaan, että palaset loksahtavat kohdalleen ja sijoitus kuuden joukossa tulee. Finaalissa peli avataan taas uudestaan, ja marginaalien ollessa pienet mikä tahansa on mahdollista. Taistelu jatkuu huomenna.

1 kommentti:

Marjo kirjoitti...

Kiitos paljon ennakkotiedoista!