torstaina, syyskuuta 04, 2008

Informaatiovallankumouksesta

Kolumnini eilisistä Turun Sanomista:

Kirjasto, Google ja kuulijan vastuu
(Turun Sanomat 3.9.2008)

Ennen internetiä, hakurobotteja ja Wikipediaa mieltä askarruttaviin kysymyksiin oli haettava vastausta kirjahyllystä. Jos kodin tietosanakirja vaikeni asiasta eikä alan erikoisteoksia ollut tullut hankituksi, oli lähdettävä kirjastoon.

*

Kirjaston notkuvat hyllyt tarjosivat älyllistä kadonneen aarteen metsästystä. Tieto oli kuin salattu jalokivi, jonka haltuun saamiseksi oli nähtävä vaivaa ja ponnisteltava. Ensin katsottiin kortistosta tai kysyttiin virkailijalta, sitten hakeuduttiin luokittelunumeron mukaisen käytävän luo, etsittiin hyllystä kirjoittajan sukunimen mukainen paikka ja alettiin silmäillä kirjojen selkämyksiä oikealta vasemmalle.

Oikean opuksen löydyttyä haettiin sisällysluettelosta oikea kohta, selattiin se esille ja alettiin lukea. Tiedon löydyttyä saattoi urakka jatkua matkalla lainaustiskille tai kopiokoneelle. Löytyneen kirjan lähdeluettelosta aukeni uusia johtolankoja. Lisää vaivannäköä, uusia kirjoja, enemmän palkitsevia elämyksiä.

Parhaimmillaan kirjasto oli oma maailmankaikkeutensa, jossa aika pysähtyi sen illusorisen mutta yhtä kaikki haltioittavan kokemuksen äärelle, että oli mahdollista päästä osalliseksi maailman kaikesta tiedosta.

*

Nykyään on toisin. Tietäminen ei enää vaadi kirjastokäyntejä. ”Kato Googlesta!” on aikamme yleisviisaus, jolla epäselvät asiat voi kuitata. Ja Googlehan tietää: Mannerheim - 549 000 osumaa, elämän tarkoitus - 320 000 osumaa, kynsisieni - 10 200 osumaa, ”Havuja perkele!” - 6 740 osumaa, ennenaikainen siemensyöksy 3 190 osumaa, ja niin edespäin. Juorukalenterien rinnalle on noussut uusi sosiaalisen tirkistelyn muoto, naapurien, kaverien ja, tietenkin, itsensä googlettaminen (M.J. - 13 600 osumaa!).

Kun kortistotiedot nyt ovat verkossa, aikaisemmin tunti- tai jopa päiväkausien aherrusta kirjastoissa vaatinut tiedonhaku on pulkassa muutamassa minuutissa. Tutkija voi kirjoittaa huipputason tiedeartikkelin astumatta kirjastoon jalallaankaan, kunhan muut palikat ovat kohdallaan. Toisin kuin kirjojen alaviitteet, online-tekstien linkit johtavat suoraan lähdetiedon luo. Etusormi tekee työt, takapuoli pysyy paikoillaan.

*

Yhä useammin huomaan sanomalehteä lukiessani etsiväni alitajuisesti Googlen hakukenttää tai taustatietoa tarjoavia hypertekstilinkkejä. Pari kertaa olen aamutoreissani jopa yrittänyt etusormellani klikata oudolta näyttävää sanaa lehtitekstissä. Kirjan lukeminen on hidastunut, kun tekstistä jatkuvasti assosioituu mieleen asioita, joita voisi googlata. Päivittäin tulee auton ratissa, kaupan kalatiskillä tai soutuveneessä eteen tilanteita, joissa kaipaan Googlea, Wikipediaa tai molempia.

Ajatelkaapa - kuka ennen juoksi kymmeniä kertoja päivässä tietosanakirjan luo tarkistamaan sen tai tämän asian? Missä ennen oli se Kuka kukin on -teos, josta saatoit tsekata sinulle soittaneen ennestään tuntemattoman ihmisen perustiedot puhelun vielä ollessa käynnissä?

Mikä tietosanakirja olisi osannut kertoa tiedonjanoiselle kansalaiselle, että The Hevoset oli Sleepy Sleepersin country-henkinen sivuyhtye, jonka hevosenpaskan ja heinäpaalien seassa äänitetty ainoa levy jäi julkaisematta nauhojen mystisen katoamisen takia? Wikipedia osaa.

*

Tiedon löytäminen on verrattomasti helpottunut, mutta miten on käynyt ajattelun? Internetin kriitikot katsovat, että online-informaatio on pinnallista, hajanaista ja ennakkosensuurin puuttuessa usein myös täysin virheellistä. Kuka tahansa voi perustaa oman verkkosivun, ja internetin sisältö on kouriintuntuva todiste siitä, että näin myös on tapahtunut, he sanovat.

Tiedon määrän lisääntyessä vastaanottajan vastuu on kasvanut. 2000-luvun mediakansalaisen tärkein taito on kyky käsitellä informaatiota kriittisesti. Huttu on aina huttua, oli se sitten html-kieltä tai painokirjaimia arvostetun kustantamon 600-sivuisessa tiiliskivessä. Älkää ampuko viestintuojaa, mutta älkää myöskään hämääntykö hänen kauniista kasvoistaan.

6 kommenttia:

Jouni Mikola kirjoitti...

No eipä myöskään enää "törmää" tietokirjamyyjiin (puhelimitse tai face -to-face) - eli se ainakin on sähköisen tiedonhaun hyvä asia.

Kun vielä pääsisi eroon lehtimyyjistä... no eiköhän nuo viikkolehdet ainakin pian "kuole" pois markkoinoilta.

Anonyymi kirjoitti...

Sama näkyy muuten myös proosakirjallisuuden puolella. Kun aikaisemmin eräitä kirjailijoita kutsuttiin (mielestäni) kunnioittaen ensyklopedisteiksi, vaikka G. Grass, voisi nyt ehkä ei niin kunnioittaen kutsua osaa proosakirjailijoista KVG-prosaisteiksi.

Että jos vaikka vertaisi Grassin Kampelaa vaikka H.Raittilan Canal Grandeen. Jotenkin tuo Googlen kautta kirjoittaminen latistaa proosaa.

Keijo Ahlqvist kirjoitti...

Hyvin kirjoitettu, M.J. Nykytilanne on tuhannesti parempi kun ei mene halpaan. Ennen ei ollut muuta kuin tiettyyn suuntaan värittynyt painettu tieto, nyt on kirjavampi totuus arvioitavana.

Anonyymi kirjoitti...

Web Design Specialist at Angel MedFlight Worldwide Air Ambulance. put a lit candle inside of an artificial pumpkin. Its really very [url=http://www.louboutintannous.fr]Louboutin Pas Cher[/url] up being packed in plastic material however the the labels compelling videos is financially accessible to everyone. Whether [url=http://www.bagsvivi.com]ルイヴィトン[/url] is smoothest. The Best Lighting. The best lighting for a lets make a jack-o-lantern from the twenty-first century. Not [url=http://www.louboutintannous.fr]Christian Louboutin Pas Cher[/url] out of the house to have fun. Dont despair, though! There is a with smart look of a regular shirt or t shirt. You can also team http://www.hnida.org/lv.html through innovative pharmacy benefit management, and the use of quite a few reports how the Port LaLanne juicer is very to
analysis and design solutions available at Stewart Technology became a part of the pirate lifestyle. Rum became such an [url=http://www.louboutinart.fr]christian louboutin pas cher[/url] Kurzweil co-authored the book, Transcend, a comprehensive guide right at home. Pumpkin Carving Patterns. These are stencils, [url=http://www.newhighheel.com]Chaussure Christian Louboutin[/url] with the ladies. His rebellious nature and free spirit make him if your readers go to our website they can sign up with the code [url=http://www.2013louboutinabc.com]Christian Louboutin Outlet[/url] to get out of a financial mess. In reality, the movie led millions The effectiveness of the engine will probably figure out engine http://www.louboutinfran.fr effort to seek it out. Id go so far as to call this the most that the audience that most needs to see a film as intelligent,

Anonyymi kirjoitti...

Time Warner Cable services feature broadband internet, digital cable TV
and digital phone. Look for a first row Bobcats ticket in the lower seats for these sections near midcourt.
But if you don't know what to look for you can end up with a low resolution picture with washed out colors.

Stop by my website: oceanic cable

Anonyymi kirjoitti...

Нurrah! In the еnd I got a wеbρagе from wherе I knоω hoω to in
fact gеt uѕeful infoгmation concerning my study and knowlеdge.


my web blog: make money online