torstaina, elokuuta 18, 2011

KVG – niin tekee pomosikin

Sain hiljattain käyntikortin, jossa tavanomaisten tittelien ja työnantajatietojen sijaan oli kuva Googlen aloitussivusta, jonka hakuikkunaan oli kirjoitettu kortin antajan nimi. Kortin tarkoituksena oli viestittää, että olennaiset tiedot sen antajasta löytyisivät netistä googlettamalla. Kun sitten haun tein, komeili tulosten kärjessä kortin antajan ylivertaisten ominaisuuksien ja urotekojen esittelyyn keskittynyt ns. henkilökohtainen laskeutumissivu.

Korttia hämmästellessäni oivalsin, että aika on todellakin ajanut ohi painetuista käyntikorteista samalla tavoin kuin tietosanakirjoista ja puhelinluetteloista. Verkossa tapahtuva itsensä brändääminen alkaa olla arkipäivää, ja Suomestakin löytyy ”sähköistä maineenhallintaa” kauppaavia hakukoneoptimointikonsultteja.

Suomessa tehdään päivässä yli 20 miljoonaa Google-hakua, joista suuri osa suuntautuu vakiintuneille viihde- ja uutissivustoille. Hakutermien top-listojen kuvaamien megatrendien alla Googlessa käy kova matalamman profiilin hakujen kuhina. Vaikka et Google Me -kortteja jakaisikaan, hakukoneesta on jo nyt tullut tärkein sinusta kertovan informaation lähde. Ihmiset googlettavat ystäviään, sukulaisiaan, työkavereitaan, naapureitaan, entisiä tyttö- tai poikaystäviään sekä tietysti itseään.

Yksityisyydestä huolissaan olevista puheenvuoroista välittyy välillä ajatus, että googlettelu olisi jonkinlainen urkkimisen, tirkistelyn ja juorujen kuuntelun moderni muoto. Vaikka sosiaalipornahtavilla motiiveilla taatusti on sijansa, ei niitä tule ylikorostaa. Ennen kaikkea olisi pyrittävä laajempaan ymmärrykseen siitä, mistä verkossa oikeastaan on kysymys.

Internet on aito ja aistein havainnoitava maailmamme osa, joka virtuaalisuudestaan huolimatta on mitä todellisin. Se on vallankumouksellisuudessaan teollistumiseen verrattava ilmiö ja yksi ihmiskunnan historian merkittävimmistä keksinnöistä. Hakukoneet tarjoavat tähän osamaailmaan jäsennellyn ja välttämättömän tähystysaukon, jota ilman olisimme toivottoman eksyksissä informaation äärettömällä merellä. Muinoin maailman pulssia havainnoitiin ikkunasta katsomalla ja naapureita kuuntelemalla, nyt tätä virkaa hoitavat tietokone, näyttöpääte ja verkkoyhteys.

Sitä on toki hyvä pohtia, vastaako hakukoneen tarjoama näkymä virtuaalimaailman todellista sisältöä. Googlen asemalle informaation portinvartijana ei ole historiallista vastinetta: sen markkinaosuus kaikista hauista on 83 prosenttia globaalisti ja Suomessa peräti 92 prosenttia. Sen hakualgoritmi ja kriteerit sivujen rankkaukseen ovat liikesalaisuuksia. Mitä tarkalleen ottaen tiedämme niistä intresseistä, jotka hakukoneen toimintaa ohjaavat?

Tiedonhaku verkosta ei ole tirkistelyä, koska internetin materiaali on julkista. Internet-kansalaistaidon ykkösasia on ymmärtää, että verkossa julkaistu materiaali on kenen tahansa luettavissa eikä kertaalleen julkaistua enää saa takaisin. Ennen ”publish”-painikkeen klikkausta kannattaa miettiä, näyttääkö video, statuspäivitys tai kommentti yhtä hyvältä myös kymmenen vuoden päästä toisenlaisessa elämäntilanteessa.

Verkko vaatii myös omanlaistaan lukutaitoa ja lähdekritiikkiä. Kaikki netissä julkaistu informaatio ei ole totta, vaikka Google sen korkealle rankkaisikin. Verkossa kuka tahansa voi julkaista mitä tahansa, ja näin myös todella tapahtuu. Jos on tyytymätön itseään koskevan verkko-informaation laatuun, kannattaa ottaa härkää sarvista ja tuottaa itse parempaa. Google huomaa sen kyllä, ja sitä kautta kaikki muutkin. (TS 18.8.2011)

16 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Täysin samaa mieltä. Valta on rahalla, eikä se koskaan nuku. Aina on jossakin päin maailmaa pörssi auki noteeramassa uusia arvoja.

Mutta maailma on muuttunut paljon demokrattisemmaksi. Voi vaikka täältä kahvilan pöydän äärestä Hesaria selaillessa ihmetellä kännykää näpyttelemällä heijastaako Helsingin yliopiston rehtorin saama jättipotti muutoksen ymmärtämistä vai pikemmin sen pelkoa?

Anonyymi kirjoitti...

I am here to assist get your internet site off to a fantastic start. Don't be one of those that wished they had carried out it greater the first time, then consider on the job, and expense, of beginning over. Your internet site reflects what you and your organization or hobby are all about.

I'm in a position to offer low-cost, user-friendly, custom developed sites for any broad array of companies, organizations and teams.In addition, it shouldn't price a fortune to get you began. I will support manual you by way of the process and even alert you when i think you could be acquiring in above your head, or beyond your budget.

Here are some hight good quality companies for a resonable cost:

Front-End Development
Custom web site design
Affordable web site design
E-Commerce website design
Corporate Website Design
Innovative website design
Static Web Design
Website maintenance
Web site re-designs
SEO Services
Logo Design

Please look around the site for further information about the [url=http://www.adrianbotea.com]web designer[/url] services that I am able to offer and to see examples of websites that I have designed

--------------------------------

[url=http://www.adrianbotea.com/seo-services][img]http://www.adrianbotea.com/seo-moz.png[/img][/url]

Anonyymi kirjoitti...

For newest infοгmation you have tо pay a quick ѵіsіt woгld-ωiԁe-web and
on ωorld-wide-ωeb I founԁ this web sіte as
a best webѕite fоr mοѕt up-tο-dаte upԁatеѕ.


Stop by mу web ρаge online shop erstellen

Anonyymi kirjoitti...

Ηi, аlwayѕ і used to chеcκ blog
posts here eаrlу in the daуlіght, bеcause і like to
gain knowledge of more anԁ more.

Also visit my wеb blog :: Build a website

Anonyymi kirjoitti...

I will іmmedіately snаtch youг гss аs I can't in finding your e-mail subscription hyperlink or newsletter service. Do you'νе anу?
Kindlу permit me reсognize ѕo that Ι maу subscribе.
Thаnkѕ.

Feel free to visіt my web-site :: cria site

Anonyymi kirjoitti...

Amazing issues herе. I'm very satisfied to see your article. Thanks so much and I am taking a look ahead to contact you. Will you kindly drop me a e-mail?

Here is my site ... webdesign

Anonyymi kirjoitti...

Gгeat deliѵеry. Gгеat aгgumеntѕ.
Kеep up thе amazing еffort.

Hеre is my page creare un sito

Anonyymi kirjoitti...

Thanκ you for еveгy оther
fantаstic article. Where еlse may just anybody
gеt that tуpe οf іnfο
іn such an iԁеal аppгoach of writing?
I hаvе a presentatiοn ѕubѕequent week, and ӏ am at the sеaгch
foг suсh іnfo.

Also visіt my blog: más alto en Google

Anonyymi kirjoitti...

The Stairmaster Stepmill 7000PT is a revised version
in the best-selling original Stairmaster.

Also visit my website - best adjustable dumbbells

Anonyymi kirjoitti...

Athletes have also noticed the benefits of a good training band work out and are deploying bands into their regimens.


My website - adjustable weights

Anonyymi kirjoitti...

Just acquire time to determine everything you could get
once you are taking a look at personalised results along with
a individualized software that was produced only for you!


Take a look at my site: free weights for sale used

Anonyymi kirjoitti...

I found doing exercises around the Bowflex Best two
to be complicated and refreshing!

my web site - adjustable dumbbells

Anonyymi kirjoitti...

Numerically it may not be an ideal scenario when doctors are deprived of their independent opinion on matters concerning clinical issues.
This powerful bacterium is fleshlight deadly to mosquitoes but has no
effect on other insects, birds, fish, or mammals.
Properly, examining a number fleshlight of important areas.

Anonyymi kirjoitti...

Pick and decide on everything you wish to use for each precise workout.


My blog post: bowflex weights

Anonyymi kirjoitti...

Magnetic resistance has been utilized to change the resistance in exercising bikes and elliptical equipment
for quite some time.

Review my site - http://www.getfitnstrong.com

Anonyymi kirjoitti...

They provide 4 different systems with various pressure ranges.


Feel free to surf to my blog post; www.Getfitnstrong.com