keskiviikkona, helmikuuta 04, 2009

On rasvalle alttiina syntymämaa

Alla tämän päivän kolumnini Turun Sanomista muutamalla linkillä lisättynä. Jos Hjalmar Procopésta aikanaan sanottiin, että hän on Euroopan komein/kaunein ulkoministeri, taitaa nykyinen ottaa maanosan kärkipaikan ainakin rasvaprosentin ja hapenottokyvyn suhteen.

______________

Turun Sanomat 4.2.2009
MARKKU JOKISIPILÄ

SA-int XXXL

Puolustusvoimien tuleva komentaja Juhani Puheloinen nimesi läskin yhdeksi maamme keskeisistä uhkakuvista. Asevelvollisarmeijan johtajan sietää asiasta ollakin huolissaan. Ikäluokat pienenevät, ja samaan aikaan epäterveellinen ruoka, ylipaino ja liikkumattomuus näivettävät niitäkin, jotka vielä rivissä seisovat. Varusmiesten Cooperin testin keskiarvot ovat romahtaneet, ja synkimmissä rykmenteissä jo joka viides aloittanut keskeyttää palveluksensa.

”Ei olisi tämän päivän nuorista miehistä ollut puna-armeijan pysäyttäjiksi talvi- ja jatkosodissa”, -tyylistä nykymenon kauhistelua on harrastettu jo vuosikymmeniä. Terveys- ja elintasoargumenteilla tällaista näkemystä on kuitenkin turha perustella. Toisen maailmansodan suomalaisjermut olivat nykyveljiinsä verrattuna kyllä läskistä vapaita, mutta myös varsin kitukasvuista, heikosti ravittua ja sairasta porukkaa.

Sotaikäluokista neljäsosa oli raakattu heikon ruumiillisen kuntonsa vuoksi vahvuudesta jo kutsunnoissa. Rintamalle lähetettyjen keskimääräinen pituus oli 173 senttiä, paino 68 kiloa ja kengännumero 40. Keuhkotautia, tuberkuloosia ja muuta kroonista vaivaa oli sekä edessä että takana, ja elinajanodote pyöri 50 vuoden tuntumassa.

Sen, minkä nykyiset lähes 10 senttiä pidemmät, 10 kiloa painavammat ja 20 vuotta pidempään elävät Härmän urhot juoksuvauhdissa häviävät, he kyllä penkkipunnerrustuloksissa ja yleisessä terveydentilassa voittavat. Se, mihin tästä jengistä tositilanteessa olisi, on kuitenkin niin monimutkainen kysymys, ettei siihen pururadalta tai punttisalilta vastausta löydy.

2000-luvun suomalainen ei tarvitse fyysistä suorituskykyä juuri mihinkään. Siisteissä sisätöissä ei tule hiki eikä nouse pulssi, matkat taittuvat autolla ja ruuan saa kaupasta. Kun agraari-Suomessa miestä punnittiin kynnettyjen sarkojen ja kaadettujen mottien mukaan, ei mainetta ja statusta enää nykyisin hauiksilla rakenneta.

Hikoilu on siirtynyt työelämästä identiteetin rakentamisen maailmaan. Kuntoilu on tapa muokata itseään ja ilmaista yksilöllisyyttään, urheilusta taas on massojen harrastuksen sijaan tullut niiden viihdettä. Jos nuoret miehet liikuntaa harrastavatkin, he tekevät sen parantaakseen asemiaan pariutumismarkkinoilla, eivät maanpuolustuksen tai vireiden eläkevuosien takia. Yhä enemmän on myös niitä, jotka eivät näe fyysisessä ponnistelussa mitään mieltä.

Laajakuvatelevisioiden, kotiteatterien, tietokonepelien, internetin, yksilöllisen persoonanrakentelun ja lukemattomien alakulttuurien postmodernilla aikakaudella kansallisen kuntoprojektin tulevaisuudennäkymät ovat heikot. Lahden doping-skandaali 2001 murskasi viimeisetkin illuusiot urheilun kansallisidealistisesta siunauksellisuudesta, eikä yhtenäiskulttuurin hiihtotaitoiseen impivaaraan enää ole paluuta.

Puheloinen on oikeassa siinä, että kysymys on vahvasti turvallisuuspoliittinen. Suurin osa Euroopan maista on jo heittänyt pyyhkeen kehään ja luopunut yleisestä asevelvollisuudesta. Mitä hitaammin pizzan, hampurilaisten ja uppopaistettujen ranskalaisten turvottamat suomalaisvarusmiehet Cooperin testissään taivaltavat, sitä kovempaa kyytiä lähestyy valtakunnan ykkösmaratoonari (rasvaprosentti 8.7, mitattu 30.1.) omaa ulkopoliittista maaliaan.

Jonkin verran militarististen uhkaskenaarioiden puhuttelevuutta syö sodankäynnin luonteessa tapahtunut muutos. Vaikka 12 minuutin juoksussa etulinjaan tarkastuskäynnille saapunut komentaja (2990 m, juostu ”joitakin aikoja sitten”) voittaisi alaisiaan kilometrinkin, supistaa vihollisen satelliittiohjattu täsmäpommi eron olemattomaksi.

Kyllä silti pasifistinkin on syytä olla varusmiehistä huolissaan, sillä tällä menolla kunto ei pian riitä edes rauhanmarssille.

14 kommenttia:

jouni kirjoitti...

Liittyköhän tämä meidän porvarihallituksen suomalaisuusidentiteetin muokkaustalkoisiin noin niin kuin laajemminkin? ;)

Jyrki-boyhan loihe lausumaan Turun Sanomissa, että

"Suomi tarvitsee nyt yhteistyötä ja välittämistä. Vain siten rakennamme sillan talouden vaikeiden kansainvälisten aikojen yli ja huolehdimme, että kaikki pärjäävät. Niin olemme ensimmäisten joukossa uudessa nousussa. Tarvitsemme päällemme käyvän kansainvälisen taloustaantuman taittamiseksi talvisodan kansallista yhteishenkeä. Toistaiseksi oppositio on tarjonnut vain Otto Wille Kuusisen propagandahallituksen auttavaa kättä.

Yhteistyö pitää aloittaa siitä, että puhutaan totta. Jatkuva väärän tiedon syöttäminen suomalaisille Kela-maksun poistosta tai elvytystoimiemme ajoituksesta ja koosta ei ole sitä. Kaikki viisaus ei asu nimittäin hallituksessa. Suomalaiset ansaitsevat vaikeina aikoina oppositioltakin tosiasioihin perustuvia hyviä ehdotuksia. Niitä myös hallitus yhteistyön hengessä mielellään yhteiseksi hyväksi toteuttaa."

Anonyymi kirjoitti...

Kun on läskille alttiina syntymämaa, kotiaskareet jäädä saa. Kyllä läskisota (ei siis kapina tällä kertaa) edellyttää koko kansan mobilisaatiota. STM:n suunnitelmien mukaan ensimmäiseksi kaivetaan historioitsijat esiin pakollisiin rasvaprosenttien ja painoindeksien mittauksiin. Mikäli painoindeksi on yli 24, passitetaan ruumiilliseen työhön, joten kato käy polhissan laitoksellakin.

jouni kirjoitti...

Huh, onneksi painoindeksiin vaikuttaa myös lihasmassa eli nou hätä! ;)

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä se läski lähtee tositoimissa, jos ei sitten henki.

P.Tärkeä kirjoitti...

Vanhakantainen näkemys

Olen vakavassa määrin huolissani tästä vellovasta läskikeskustelusta.

Tulee muistaa periaate, että ensisijaisesti pitäisi hyödyntää olemassaolevia resursseja ja kykyjä, eikä yrittää väkisin tavoitella jotakin aikoinaan vallinnutta.

Yhteiskuntamme ja väestömme soveltuvat tekniikaltaan korkeatasoisen aseistuksen kehittämiseen ja käyttöön.

Emme enää voi rakentaa puolustusajatteluamme sen varaan, että pärjäisimme ns. korpisodissa miestemme normaalia paremman fyysillisen suorituskyvyn ja eränkävijätaitojen vuoksi.

Nykyinen nuoriso aiempiin ikäluokkiin verrattuna omaa "luonnostaan opitun" kyvyn käsitellä elektroonillisia ja muita teknillisiä välineitä - tätä kykyä ei nyt juurikaan hyödynnetä, vaan armeijassakin pääosin edelleen koulutetaan "talvisotaa".

Kouluikäisistä monet tuntevat esimerkiksi Apache-taistelukopterin asejärjestelmät ja lentämisen perusteet tietokonesimulaattoreista, samoin kaikenlaisten ohjaimien käyttö on tuttua, mutta hiihtotaito voi olla rajallinen.

Myöskään ei haluta ottaa huomioon sitä, ettei nykynuoriso ole mitään käskytettävää massaa, vaan kykenisi ottamaan enemmän vastuuta ja toimimaan pienryhmissä.

Laihtuminen ja kuntoutuminen nuorisolla lähtevät liikenteeseen siitä, että heidät päästetään mukaan yhteiskuntaan ja aktiiviseen tekemiseen.

Asepalvelu parhaimmillansa on kannustava ja kuntouttava. Tässä on sarkaa ajatella asioita uudelleen.

Teidän nöyrin,

P.Tärkeä

Anonyymi kirjoitti...

"Emme enää voi rakentaa puolustusajatteluamme sen varaan, että pärjäisimme ns. korpisodissa miestemme normaalia paremman fyysillisen suorituskyvyn ja eränkävijätaitojen vuoksi."

Kyllä me voidaan. Suomi on edelleen etupäässä juuri korpea, ei se ole mihinkään hävinnyt.

Vasarahammer kirjoitti...

Minusta tuossa kolumnissa parasta oli se, että nykyvarusmiesten läski suhteutettiin sota-ajan sankareihin. Ei silloinkaan kaikkein huonokuntoisimpia otettu mukaan.

Nykyajan ongelma ovat pienet ikäluokat. Läskillä ei ole sen kanssa mitään tekemistä.

Itse kuuluin 80-luvun kovakuntoisiin varusmiehiin. Jos omiin aikoihini pitäisi nykyikäluokkaa verrata, spontaanin liikunnan määrä on ratkaisevasti vähentynyt 8-15 -vuotiailla. Minun aikanani vielä pelattiin ulkona kesät ja talvet. Ei enää nykyisin.

jouni kirjoitti...

Joo, Vasarahammer puhuu asiaa pihapeleistä. Itse olin tenava 80-luvulla, ja majanrakennuksen sun muun lomassa pelattiin varmaan noin 5 iltana viikossa jotain pallopeliä naapurilasten kanssa.

Nykyään kun olen seuraillut tilannetta, niin pihapeleistä on tullut nettipelejä. Tekniset taidot kasvavat, mutta fysiikka, motoriikka ja pelikäsitys eivät. Tämä kyllä mielestäni näkyy myöhemmässä elämässä monellakin alueella.

Anonyymi kirjoitti...

Oikeastaan pienet ikäluokatkaan ei ole mikään ongelma, koska virta vie vääjäämättä poispäin asevelvollisuusarmeijasta.

Aluepuolustushan on pelkkä aikansa elänyt legenda, eikä modernin sodankäynnin lopputulosta ratkaise miesvahvuus, vaan ihan muut seikat.

Panu kirjoitti...

Puheloinen on oikeassa siinä, että kysymys on vahvasti turvallisuuspoliittinen. Suurin osa Euroopan maista on jo heittänyt pyyhkeen kehään ja luopunut yleisestä asevelvollisuudesta.

Jeeee! Nyt äkkiä hyökätään niin päästään lopultakin siirtomaavallaksi! Alistetaan ne valtaamme ja pakotetaan ne syömään mämmiä!

Keittiövaaka kirjoitti...

Henk. koht. olen sitä mieltä, että liikunnallisuus pitäisi valaa penskoihin, ei se tuossa intti-iässä enää ole yhtä mutkatonta meinaan... Mutta ylipaino kuin ylipaino ja huonokuntoisuus päälle, niin eihän se hyvää tee...

Muhammedkarikatyrer i Finland - Kom och titta på dessa prophet Muhammedkarikatyr av Seppo Lehto kirjoitti...

On maamme altiina somali- ja neekerihuijareille

Rakas suomalainen verojen alle nääntyvä

Haluatko tukea meitä kusettavia somalisotureita vai oikeasti hädänalaisia lapsia esim. Nepalissa? .. vaihtoehtoja meitä kusettavien somalisoturien tukemisen sijaan yhteiskunnassamme on

Sinä päätät tuetko meitä kusettavien rajatonta maahanmuuttopolitiikkaa: )?

Mitä oikeasti haluamme tukea?

Kannatatko ns. kansanedustajien rajatonta maahanmuuttopolitiikkaa? Onko sillä todella kansamme siunaus?

Vaatikaamme kansanäänestys ko. asiasta - Kiitos.

http://57000-euros-to-somalis-or-babies.blogspot.com/


Välitä tämä tuttavillesi ;)

Anonyymi kirjoitti...

"Kyllä me voidaan. Suomi on edelleen etupäässä juuri korpea, ei se ole mihinkään hävinnyt."

Mutta eipä sitä sotaa taideta enää siellä korvessa käydä. Moderni sodankäynti kun tapahtuu nappia painamalla. Sitten ei ole enää sitä korpeakaan.

Mutta siinä toki olen samaa mieltä, että jonkinlaiset kansalliset kuntotalkoot olisivat paikoillaan. Ei kai sitä lapsia tarvitse sen vuoksi kasvattaa terveiksi, että joskus sitten tulevaisuudessa käydään korpisotaa, vaan ihan jopa omaksi ilokseen ja terveyden vuoksi.

Anonyymi kirjoitti...

Arvokkuus kärsii, kun aikuinen mies juoksee. Juokseva mies on oravanpyörässä, täyspäinen arvokas herra kerkiää hoitaa asiansa kävellenkin. Oletteko nähneet yhtään valokuvaa juoksevasta Mannerheimista?