maanantaina, helmikuuta 08, 2010

Neljä klikkausta Mannerheimiin

Wikipediaa paljon käyttävät ovat varmaan törmänneet englanninkieliseen "peliin", jossa tarkoituksena on edetä maksimissaan viidellä klikkauksella mistä tahansa artikkelista(eli otetaan vasemmalta sivupalkista alkuun "Random article") Adolf Hitleriin. Oman kokemukseni pohjalta homma toimii englanninkielisessä Wikipediassa pomminvarmasti.

Pari esimerkkiä (sanat ovat Wikipedia-artikkelien otsikoita):

Premenstrual syndrome [click] Bipolar disorder [click] Suicide [click] Adolf Hitler (kolme klikkausta)

Kimi Räikkönen [click] Fédération Internationale de l'Automobile [click] Max Mosley [click] Oswald Mosley [click] Adolf Hitler (neljä klikkausta)

Moomin [click] Finland [click] Continuation War [click] Adolf Hitler (kolme klikkausta]

Social constructivism [click] Lev Vygotsky [click] Soviet Union [click] Nazi Germany [click] Adolf Hitler (neljä klikkausta)

Kun Wikipedian sisäisiä linkkejä artikkeleihin jatkuvasti lisäillään, alkaa tuntua siltä, että pelin nimeä pitäisi muuttaa muotoon "Four clicks to Hitler". Tietystä ilmiöstä tai henkilöstä pääsee yleensä tietyn maan artikkeliin, josta taas on lyhyt matka Saksaan, missä Hitler lymyää.

Millaisen pelin voisi kehittää suomenkielisessä Wikipediassa? Kokeillaanpa Mannerheimilla ja "satunnainen artikkeli" -toiminnolla:

Kreikan periferiat [klik] Kreikka [klik] Valtionpäämies [klik] Valtionhoitaja [klik] Carl Gustaf Emil Mannerheim (neljä klikkausta)

'auhelawa [klik] Maakunta (ohjattu sivulta Provinssi) [klik] Varsinais-Suomi [klik] Masku [klik] Carl Gustaf Emil Mannerheim (neljä klikkausta)

Francisco Chimoio [klik] Arkkipiispa [klik] Suomi [klik] Carl Gustaf Emil Mannerheim

Neljällä, jopa kolmella klikkauksella mistä tahansa Mannerheimiin näyttäisi toimivan, ei siis järin haastavaa. Lisätään kerrointa, entäpä Timo T.A. Mikkonen:

Hey Jude [klik] Paul McCartney [klik] Live 8 [klik] George Michael [klik] Last Christmas [klik] Timo T.A. Mikkonen (viisi klikkausta, Timo T.A. levytti Last Christmasin 1989 levylleen Joulusydän!)

Yhdysvaltain merijalkaväen komentaja [klik] Majuri [klik] Timo T.A. Mikkonen (sotilaallisen jämäkät kaksi klikkausta)

Kokeillaanpa vielä Timo T.A.:lla yksi täsmähaku:

Feminismi [klik] Minna Canth [klik] Nuorsuomalainen Puolue [klik] P.E. Svinhufvud [klik] Mäntsälän kapina [klik] Mäntsälä [klik] Timo T.A. Mikkonen (kuusi klikkausta).

Kyllä on naisaate kaukana Mikkosesta. Kuusi klikkausta on paljon, kokeilkaapa vaikkapa niin, että otatte kaksi satunnaista mieleenne tulevaa, toisistaan mahdollisimman irrallista juttua ja kokeilette löytää niitä yhdistävät artikkelimättäät. Esimerkiksi näin:

Urho Kekkonen [klik] Helsinki [klik] Helsingin Jäähalli [klik] Motörhead (vain kolme klikkausta Urkista Lemmyyn!)

Koko homma on tietysti muunnelma ja sovellus Six Degrees of Separation -teesistä, jonka mukaan kuka tahansa maapallolla elävä ihminen on maksimissaan kuuden askeleen päässä kenestä tahansa toisesta maapallolla elävästä ihmisestä. Minä tunnen jonkun (ensimmäinen askel), joka tuntee jonkun (toinen askel), joka tuntee jonkun (kolmas askel), joka tuntee jonkun (neljäs askel), joka tuntee jonkun (viides askel), joka tuntee Barack Obaman/Madonnan/paavin/Charles Mansonin/Sarah Youngin etc. Useimmiten ketjun loppuun pääsee jo kahdella, kolmella tai neljällä askeleella.

Olen joskus lähestynyt Suomen poliittista historiaa tällä ajatuksella, jolloin tuloksena on aina oivallus siitä, kuinka pienet piirit meillä ovatkaan. Ajatusta voi huoletta soveltaa koko itsenäisyyden aikaan. Vielä nykyeduskunnastakin johtaa yhden askeleen ketju keneen tahansa suomalaisessa politiikassa 1900-luvulla vaikuttaneeseen, ja politiikan kautta taas aukeaa valtava määrä kontakteja muualle yhteiskuntaan. Ajatelkaapa vaikka Mauri Pekkarista, Erkki Tuomiojaa, Paavo Väyrystä, Ilkka Kanervaa ja Pertti Salolaista tällaisina inhimillisinä solmukohtina.

22 kommenttia:

Jussi kirjoitti...

Feminismistä Mikkosen Timppaan kolmella klikkauksella:

Feminismi [klik] Sukupuolten_tasa-arvo [klik] Lasten_Päivähoito [klik] Timo T.A. Mikkonen

Anonyymi kirjoitti...

Valta-analyysiksi riittää Suomessa yksi klikkaus, sillä kirkko ei alkuunkaan hyväksy sellaista tulkintaa että heille kuuluisivat vain tuonpuoleiset asiat, vaan he osallistuvat mitä aktiivisimmin myös poliittiisiin kysymyksiin, kuten arkkipiispa J.Vikström on todennut.

Tuolloin poliitikkojen sielunpaimeneksi asetetun Eero Huovisen näkymätön käsi lymyilee hyväksyvästi monen jekun, mm. Rusi-kepposen takana. Rusihan toimii nykyisin myös Vatikaanin suurlähettiläänä.

Pelasta isänmaa, so. "uskon ruotsin kieleen Isänä, suomen kieleen Poikana ja Pyhään henkeen asenteena joka turvaa Isän intresit ennenkuin pienintäkään epäilystä on ehtinyt syntyä"

Anonyymi kirjoitti...

Suomen kuviot ovat todellakin pieniä. Olen juuri katsellut ja tutkaillut Tulenkantajia ja heidän lähipiiriään; he tosiaankin muodostivat todellisen keskusnyrkin suomalaisessa kulttuurielämässä sotien alla, ja heidän vaikutuksensa säteili ja vaikutti pitkälle - sekä ajallisesti että ikäänkuin kulttuurin kentän ulottuvuudessa. Aion vielä piirtää power pointilla tuollaisen verkoston. - Eräs tapa laskea vaikuttajayksilöiden asemaa toiminta-avaruudessa on katsoa Kansallisbiografiassa löytyvät esiintymät sekä muista artikkeleista kuhunkin henkilöön tehdyt viitteet. Kirjoittajakunnan laajuus ja heterogeenisyys sekä elämäkerta-persoonien elämäntöiden monialaisuus huomioiden tämä otos on paljon "objektiivisempi" kuin esim. yhden kulttuuriskribentin täysin subjektiivinen arvio tai kartoitus.
Nämä KB:n viitteet kun lyö verkostokuvioon, saa aika hyviä häkkyröitä, eller hur?
terv. Veikko-setä

Anonyymi kirjoitti...

Diskurssianalyysiin perehtyneet muistavat Camus'n suhtautuneen kristinuskoon kunnioittaen mutta kriittisesti; poliittisen vaikuttamisen kilpailijana.

Ei lammas pääse luonteestaan väittelemällä tohtoriksi.

Media on siirtänyt häpeäpaalun Arkadianmäelle. Suurin muutos sitten 1800-luvun.

Markku Jokisipilä kirjoitti...

Anonyymi 6:49: Ei niin lammas kuitenkaan, ettei uskaltaisi omalla nimellään ja naamallaan esiintyä. Turha puhua kunnioituksesta mitään.

heikki rönkkö kirjoitti...

Löysin, Markku Jokisipilä, tämän blogisi aikanaan Kemmppisen kautta. Siellä olen aina esiintynyt omalla nimelläni. Olen viime vuodet elättänyt itseäni käytännön rakennusmiehenä, minkä vuoksi silloin tällöin esiinnyn "anonyyminä" näillä älykköpalstoilla. Mutta lupaan lopettaa sen, koska on muutenkin aika tulla takaisin ihmisten ilmoille.

Mainostettuani rakennuksilla nuoremmalle väelle omaa blogiani olen havainnut saman ilmiön josta mm. Sauli Niinistö on presidentinvaalikampanjoidensa jälkeen puhunut: kansan suora kiinnostus tuntuu suorastaan pelottavalta. Ihmiset jotka eivät kirjoita, seuraavat kuinka "yksi meistä" väittelee proffien kanssa.

petri koikkalainen kirjoitti...

Historian tai politiikan tutkimuksessa on paljon sellaisia merkityksellisiä asioita (joskus jopa "löytöjä"), joille on hyvin vaikea saada mitään uutisarvoa. Hyvän toimittajan jutuissa ymmärrys tästä näkyy joka tapauksessa, ja sen voi huomata esimerkiksi haastattelukysymyksistä. Huono (=kyyninen) toimittaja samastaa asian uutisarvon ja yleisen merkityksen; ts. pitää vain sellaisia asioita tärkeinä, joista saa lööpin huomiseen lehteensä ja kuittaa loput epäselvänä teoretisointina.

Tutkijoilla voi olla samanlaista vähän näköharhaa; kun tiedetään, että oma tieto jossain määrin eroaa journalismin massatavarasta, sitä aletaan pitämään jotenkin arvokkaampana, vaikka se on paremminkin erilaista. Olen parilta toimittajalta kuullut, että yllättävän moni tutkija ei suostu haastateltavaksi - he epäilevät, että tutkijat pelkäävät, mutta eivät niinkään esilläoloa sinänsä vaan sitä, että oman alan tutkijakollegat nauravat ja puhuvat pahaa selän takana.

petri koikkalainen kirjoitti...

Ohoh, edellinen liittyi oikeastaan edellisen bloggauksen päivystävä dosentti -keskusteluun, mutta ei sen väliä.

TH kirjoitti...

Onko Jokisipilä vastannut/aikooko vastata tähän Ylikankaan juttuun:
http://blogs.helsinki.fi/hylikang/2010/01/27/markku-jokisipila-nouseva-tahti/.

Markku Jokisipilä kirjoitti...

TH: Yli-Heikki jatkaa tuossa kirjoituksessaan siitä, mihin kirjansa esipuheessa jäi. Kovasti on emeritus loukkaantunut yhdestä pahaisesta kirja-arvostelusta (joka ei käsitellyt edes hänen omaa kirjaansa), kun sen kirjoittajaa näin kovasti pitää vielä yli kahden vuoden jälkeenkin pommittaa. Kritiikin ohella arvostelu sisälsi myös hänelle annettua tunnustusta ja maireita sanoja, mutta silti se oli hänen mukaansa lähes pahinta, mitä uralla on vastaan tullut. Helpolla ovat sitten päästäneet.

Jutut ovat sen sävyisiä, ettei järkevän dialogin juna taisi mennä jo ajat sitten jos ikinä asemalle pysähtyikään. Debatin käymisen takia ei Ylikangas tuota blogiakaan näy pitävän, koska kommentteja ei näytetä. Toivottavasti itselläni alkavat hälytyskellot soida siinä vaiheessa, kun pumpuliinkin kääritty kritiikki alkaa tuntua "epärehelliseltä ja vilpilliseltä päällekäynniltä".

Sitä jäin tekstin luettuani miettimään, että jos olen niin läpeensä ala-arvoinen ja surkea kuin Ylikangas esittää, miksi pirussa minun näkemykseni saa hänet näin pillastumaan? Jokisipilää on nyt kurmootettu kirja-arvostelustaan (joka ei siis edes käsitellyt Ylikankaan kirjaa) melkoisessa joukossa blogikirjoituksia ja esitelmiä, vieläpä piti siihen tarkoitukseen uhrata kirjan esipuhekin.

Onneksi kirja ei ollut Ylikankaan oma, ja onneksi muistin myös kehua. Luoja tietää millaista keskitystä olisi muuten niskaan ropissut.

Anonyymi kirjoitti...

Mites toi lätkäpuoli?

Anonyymi kirjoitti...

Ei tällaista saa mainostaa. Yöunet menetän ja tentin reputan.

Homo Garrulus kirjoitti...

Jos kirja saa jonkun pillastumaan se on ollut taatusti hyvä kirja. Oppiminen toimii juuri sillä lailla, että kun reaktio on raskas, raapiva ja tuntuu, että jää junan alle niin se on oikeaa oppimista. Tätä ollaan juuri vältetty siirtämällä häpeä politikoille jotta he voisi myydä koko maa kertaheitolla ns. vara-verstaana vaikkapa Intialle.
Eihän kansa siitä mitään voisi tietää, hehän tietää.
Kyllä kansa tietää on siis aina suhteessa siihen omaan ärsytyskynnykseen, ei sen ulkopuolelle.

Anonyymi kirjoitti...

naturally like yοur web sіte however уοu neеԁ to tеѕt the spelling
оn ѕеvегаl of youг posts.
Manу οf thеm аre rіfe ωith
ѕpellіng ρгoblemѕ and I in finding it ѵeгy troublesome tο
inform thе truth on the other hand Ι ωill ԁefinitely cοme аgaіn аgаіn.


Аlsο νіѕіt my ωеbѕite - www.campowong.com
my webpage: no hands seo trial

Anonyymi kirjoitti...

This piеce оf writing iѕ actually a fastidious one it helpѕ new
net viewers, who are wishing for blоgging.

Feel free to viѕit my wеb-sіte get ripped abs fast workouts

Anonyymi kirjoitti...

Good pοst. I learn somеthing new
and challеnging on ѕites I stumbleupon on а daіly basis.

It wіll alwаyѕ be excitіng tο read thrоugh content from other аuthors and
praсtiсe something frоm theiг wеb sites.


Also viѕit mу pаgе - finding love online
My page > internet relationships

Anonyymi kirjoitti...

Thank you for the auspiсious wrіteup. It in fact was
a amusement account it. Look advanced tο far added agrеeable
from you! Hоwever, how could we communicate?


Heгe is my wеbpage :: http://www.campowong.com

Anonyymi kirjoitti...

An intriguing ԁiscussіon is worth cοmment.

ӏ believe that yοu shoulԁ write moгe abоut this subject matter, it might not bе a taboo matter but tyρіcally people don't talk about such issues. To the next! All the best!!

My blog Nassim Taleb

Anonyymi kirjoitti...

I am sure thіs рiece of wгiting has touched all the internеt useгs, itѕ reallу reаllу pleaѕаnt pіеce of ωгiting οn building
up new wеb sіte.

My ωeblοg; get wso

Anonyymi kirjoitti...

I really like youг blog.. ѵery nice coloгѕ & theme.
Diԁ yоu design thіѕ webѕite уoursеlf or diԁ уou
hire somеonе tο do it for уou?
Plz answer back as I'm looking to create my own blog and would like to know where u got this from. thanks a lot

Have a look at my web page; gsa search engine ranker download

Anonyymi kirjoitti...

Ѕaved as a favorite, Ι rеallу like уour
ѕite!

my web page :: Christian Dating advice for guys

Anonyymi kirjoitti...

Gοod web site yоu have here.. It's difficult to find good quality writing like yours these days. I really appreciate individuals like you! Take care!!

Here is my weblog; best pure leverage team