perjantaina, huhtikuuta 02, 2010

Oxford-Cambridge, viimeisimmät tiedot

The Boat Racen 156:nnen version alkuun on aikaa runsas vuorokausi. Tuossa joukkue-esittelyssäni oli se virhe, että Cambridge teki vaihtoja vielä crew announcementin jälkeen, joten alla vielä uudelleen paikkansa pitävät kokoonpanot. Oxford löi miehistönsä ja soutujärjestyksensä lukkoon jo tammikuun avovesileirin jälkeen, sen osalta esittely on sama.

Sääennustus lauantaille lupaa kisan ajaksi lämpöä 8-10 astetta lämpöä ja kolmesta kuuteen metriin sekunnissa eteläistä tuulta, ajoittaisia sadekuuroja ja niiden aikana jopa 10 m/s:ssa yltyvää tuulta. Jos tämä toteutuu, tarkoittaa se varsinkin puuskien aikana korkeaa aallokkoa Surreyn mutkan lakikohdan jälkeisillä osuuksilla Chiswick Reachilla ja Corney Reachilla. Omissa laskuissani tämä suosii, joskaan ei näillä tuulilukemilla paljoa, kokeneempaa Oxfordin joukkuetta.

Online Betting Guide tarjoaa Oxfordin voitolle tällä hetkellä kerrointa 1.34, Cambridgelle 3.75. Betzoo tarjoaa Oxfordille 2/7 ja Cambridgelle 9/4. William Hillin lukemat ovat 1/3 Oxfordille ja 9/4 Cambridgelle. Voittomarginaalin suhteen parhaat kertoimet löytyvät sille, että Oxford voittaa kahdesta kolmeen veneenmitalla, mikä ajassa tarkoittaa 6-10 sekuntia. Ennakkoasetelmat ovat siis varsin selvät tässäkin suhteessa.

Cambridgen vaihtokuviot kisaa edeltävän viimeisen kolmen viikon aikana kertovat siitä, että valmentaja Chris Nilssonilta ovat keinot loppuneet. Hän on päätellyt, ettei harjoituksissa ja testikisoissa osoitettu vauhti riitä Oxfordin voittamiseen, ja on lähtenyt hakemaan uhkarohkeasti raskaan käden uudelleenjärjestelyillä puuttuvaa vauhtia. Vain 18 päivää ennen kisaa Douglan McEachern siirrettiin kuutospaikalta vitosistuimelle, jolloin hän siis vaihtoi myös puolta. Kakkoskasista tuli sisään sen tahtiairossa soutanut Geoff Roth, ja tahtipaikalle pistettiin Fred Gill. Amerikkalainen Code Sternal pudotettiin Goldie-veneeseen. Henry Pelly siirtyi tahdista kuutosistuimelle.

Tässä vaihtoruljanssissa siis yhteensä puolet veneen paikoista miehitettiin uusilla soutajilla. Vielä kahdeksan päivää ennen starttia valmentaja Chris Nilsson vaihtoi George Nashin ja Derek Rasmussenin paikkoja päittäin. Eli vain keulasoutaja Rob Weitemeyr ja nelossoutaja Peter McClelland istuvat samoilla paikoilla kuin kaksi viikkoa ja neljä päivää aiemmin. Melkoinen yllätys ainakin itselleni on se, että viime vuoden joukkueessa soutanut australialainen, vuoden 2005 perämiehellisen kaksikon MM-kultamitalisti Hardy Cubasch putosi kakkoskasi Goldieen. Juuri kisan alla tehtyinä tällaiset siirrot onnistuvat vain aniharvoin. Paljon tavanomaisempaa on, että niillä vain sotketaan joukkueen sisäinen harmonia ja koherenssi, jolloin vauhti entisestään hidastuu.

Oxford ei ole vaihtoja tehnyt. Kovia miehiä jäi kakkosjoukkueeseenkin: Saksan kevyen kasin (MM-6 viime vuonna) Moritz Hafner, Hollannin kasimestari Boris Le Feber ja USA:n U23-nelosessa 2008 soutanut Ed Newman. Näistä yksi, kaksi tai ehkä kaikkikin olisivat omassa kirjassani mahtuneet Cambridgen miehistöön.

Myös pari viikkoa sitten soudetut perinteiset testikisat kertoivat Oxfordin olevan todella kovan luokan joukkue, kun se voitti Leander-seuran kivikovan miehistön. Leander heitti peliin kolme miestä viime vuoden MM-kultanelosesta (Matt Langridge, Alex Gregory, Alex Partridge) ja neljä ukkoa brittien maajoukkuekasista. Huonosti ei toki soutanut Cambridgekään, sillä se voitti kovista tshekkisoutajista kootun miehistön. Tshekkikasissa lappoivat mm. yksikön olympiahopeamies Ondrej Synek, kolme kappaletta 2009 nelosen EM-hopeamitalisteja (Jan Gruber, Milan Bruncvik ja Michal Horvath), Ateenan pariairofinalisti Milan Dolecek ja kaksi kappaletta 2009 junnu-MM-kisojen pariaironelosen hopeamitalisteja.

Näitä kahta kisaa verrattaessa Oxfordin saavutus on selvästi kovempi, koska vastassa oli peräti seitsemän yhden airon soudun spesialia aivan maailman huipulta. Tshekit ovat kyllä kovia hekin, mutta viisi heistä on pariairosoutajia ja vain kolme yhden airon erikoismiehiä. EM-kisamenestys ei myöskään ole meriittinä yhtä kova kuin MM-menestys. Lisäksi on syytä muistaa, että ensimmäisessä kaksioisaisessa testikisasssaan Cambridge otti kahdesti melko selvästi (ensimmäisessä lähdössä ¾ veneenmittaa, toisessa 1 ½) takkiin Moleseyn seurajoukkueelta, jossa souti kaksi nelosen olympiakultamitalistia Pekingistä (Andrew Triggs-Hodge ja Tom James), yksi maajoukkuekahdeksikon mies (Tom Ransley), Pekingissä kaksikkoa soutanut Tom Solesbury ja neljä U23-tasolla Iso-Britanniaa edustanutta soutajaa.

Esitellään tässä nyt vielä valmentajatkin, koska heidän urillaan löytyy mielenkiintoista päällekkäisyyttä. Oxfordin koutsi Sean Bowden on ollut puikoissa vuodesta 1998 saakka. Kaksi ensimmäistä vuotta apuvalmentajana oli nyt Cambridgea valmentava Chris Nilsson. Bowden itse taas valmensi Cambridgea vuosina 1992-1994. Bowdenin koko päävalmentaja kauden saldo on seitsemän voittoa, viisi häviötä, mutta vuodesta 2000 alkaen 7-3. Jos nyt tulee voitto, se olisi kahdeksas yhdentoista vuoden sisään. Bowden olii aikanaan käynnistämässä Cambridgen seitsemän perättäisen voiton putkea 1993-1999.

Cambridgen uusiseelantilainen valmentaja Chris Nilsson oli vuodet 2004-2008 Uuden Seelannin maajoukkuevalmentaja ja Oxfordin apuvalmentaja 1997-1999, tästä kaksi jälkimmäistä vuotta siis Bowdenin aisaparina. Nilsson käynnisti tämän kauden valmentautumisen pistämällä soutajat suorittamaan kuninkaallisen merijalkaväen kommando-osaston vetämän boot camp-tyylisen kaksipäiväisen leirin.


CAMBRIDGE

keula - Rob Weitemeyer (Kanada, 27 vuotta, 178 cm, 83 kg)
Mukana Kanadan kivikovassa maajoukkueringissä kuuden vuoden ajan, Ateenan olympialaisissa 2004 varamiehenä. 2005 MM-pronssia perämiehettömässä nelosessa, 2004 MM-pronssia perämiehellisessä nelosessa (ei-olympialuokka), 2003 alle 23-vuotiaiden MM-kultaa kahdeksikossa. Oli viime vuonna häviämässä tätä kisaa, ja piti koko kesän taukoa soudusta. Ergotulos 6:09.3 vuodelta 2008 on kova näin pienikokoiselle soutajalle.

2- Geoff Roth (Kanada, 22 vuotta, 194 cm, 94 kg)
Souti Kanadan kahdeksikossa U23-MM-kisoissa 2007 ja 2009, jolloin joukkue tuli viidenneksi. Nostettiin kakkoskasi Goldien tahtipaikalta ykkösmiehistöön vain 18 päivää ennen kisaa, ergotaso hämärän peitossa. Alas matkasi kansainvälisillä souturadoilla esiintymätön amerikkalainen Code Sternal.

3 - Derek Rasmussen (USA, 24 vuotta, 196 cm, 81 kg)
2008 kahdeksikkosoudun U23-MM-kultaa ja USA:n yliopistomestaruus. Ei ergonoteerausta.

4 - Peter McClelland (Kanada, 26 vuotta, 190 cm, 95 kg)
Kahdeksikkomestari kansainyhteisön kisoissa ja Kanadan yliopistomestaruuskilpailuissa. Ei ole kilpaillut MM- tai maailman cup -tasolla, ei ergotulosta.

5 - Deaglan McEachern (USA, 26 vuotta, 199 cm, 98 kg)
Oli viime vuoden hävinneessä joukkueessa, keskittyi sen jälkeen maailmanmatkaamiseen mutta palasi syksyllä soudun pariin. USA:n mestaruuksia pariairokaksikoissa ja nelosissa. Vuoden 2007 MM-kisoissa pariaironelosen yhdeksäs. Kivikova ergotulos 2008 marraskuulta 5:53.9. Valmentaja heitti soutujärjestyksen uudelleenjärjestelyssä toiselle puolelle, mikä on todella poikkeuksellinen (joku sanoisi epätoivoinen) ratkaisu näin lähellä kisaa. Perustelu oli se, että keulapuoli oli muuten käymässä liian heikoksi, mikä kertoo paljon Nilssonin haasteiden koosta.

6 - Henry Pelly (USA, 26 vuotta, 188 cm, 92 kg)
Ei kilpaillut olympia- tai MM-tasolla. 2006 yliopistosoudun MM-kultaa pariairokaksikoissa. Osallistunut kisaan kahtena edellisenä vuonna, kummallakin kertaa tuloksena häviö. Nyt helpommalla paikalla tehtyään tahdissa tilaa Gillille.

7 - George Nash (Iso-Britannia, 20 vuotta, 194 cm, 98 kg)
Oli viime vuonna häviämässä kakkoskasien kisaa. Edusti Iso-Britanniaa U23-tasolla viime vuonna perämiehellisessä nelosessa. 2007 juniorien MM-kultaa perämiehettömässä nelosessa. 2007 marraskuussa brittien sisäsoutumestaruuskisojen hopeaa ajalla 6:12.1, lienee napsaissut tuosta ajasta kymmenisen sekuntia pois.

tahti - Fred Gill (Iso-Britannia, 24 vuotta, 197 cm, 98 kg)
U23-MM-kisojen viides tila kahdeksikossa 2008. Ergotulos vuodelta 2007 todella vaatimaton tämän kokoluokan miehelle, 6:24.8, mutta kehitystä lienee tullut rutkasti, muuten ei olisi tässä joukkueessa, varsinkaan tahtipaikalla, johon siirrettiin Pellyn tilalle 18 päivää sitten ison reshufflen yhteydessä.

cox Ted Randolph (Iso-Britannia, 21 vuotta, 183 cm, 55 kg)
Vuonna 2008 kevyen luokan joukkueen perämiehenä. Ei kilpaillut kansainvälisellä tasolla. Opiskelee poliittista historiaa, mutta aikoo siirtyä investointipankkiiriksi!


OXFORD

keula - Ben Myers (Iso-Britannia, 20 vuotta, 189 cm, 92 kg)
Ei kilpaillut kansainvälisellä tasolla.

2 - Martin Walsh (Irlanti, 24 vuotta, 196 cm, 85 kg)
Voittanut puolta tuntia ennen pääkisaa soudettavan kakkoskasien lähdön kahtena vuonna peräkkäin. Edustanut Irlantia alle 23-vuotiaiden (U23) MM-kisoissa 2005 ja 2007. Kahden ja puolen vuoden takainen ergotulos 6:19.1 Britannian sisäsoutumestaruuskisoista ei vakuuta, mutta ilmeisesti kehitystä on sen jälkeen tullut.

3 - Tyler Winklevoss (USA, 28 vuotta, 193 cm, 96 kg)
Identtisen kaksosparin oikeakätinen puolisko, Pekingin olympialaisissa perämiehettömän kaksikon kuudes. USA:n mestaruus veljensä kanssa perämiehettömässä kaksikossa 2005 ja 2007. Soutua enemmän ollut otsikoissa Harvardissa opiskellessaan kehittämänsä ConnectU -tietokonesovelluksen vuoksi (alla lisää). Tuorein ergotulos 2004 USA:n mestaruuskisoista 6:01.5.

4 - Cameron Winklevoss (USA, 28 vuotta, 193 cm, 96 kg)
Identtisen kaksosparin vasenkätinen puolisko, Pekingin olympialaisissa perämiehettömän kaksikon kuudes. USA:n mestaruus veljensä kanssa perämiehettömässä kaksikossa 2005 ja 2007. Soutua enemmän ollut otsikoissa Harvardissa opiskellessaan kehittämänsä ConnectU -tietokonesovelluksen vuoksi (alla lisää). Tuorein ergotulos 2004 USA:n mestaruuskisoista 6:03.3.

5 - Sjoerd Hamburger (Hollanti, 27 vuotta, 206 cm, 100 kg)
Kisan pisin mies, ainoa viime vuoden voittajajoukkueesta jäljellä oleva. Pekingissä miesten yksikössä 13., vuonna 2005 U23-maailmanmestaruus. Ergotulos vuodelta 2004 kovaa luokkaa: 5:54.0.

6 - Matt Evans (Kanada/Iso-Britannia, 23 vuotta, 193 cm, 92 kg)
Edustanut Kanadaa U23-MM-kisoissa 2007 ja 2009. Evansin isä Mark voitti kisan 1983 ja 1984 soutaessaan Oxfordin joukkueessa, ja oli 1990-luvulla useampaan otteeseen mukana tuomarina.

7 - Simon Gawlik (Saksa, 24 vuotta, 186 cm, 93 kg)
U23-MM-kultaa 2004 pariaironelosessa, juniorien MM-hopeaa 2002 samassa veneluokassa. Tähtää Saksan maajoukkueessa Lontoon olympialaisiin. Ergotulos loppuvuodelta 2009 vei kivikovaan alle kuuden minuutin kerhoon: 5:59.0.

tahti - Charlie Burkitt (Iso-Britannia, 23 vuotta, 194 cm, 88 kg)
U23-MM-pronssia 2007 ja 2008 perämiehettömässä kaksikossa, 2004 juniorien MM-hopeaa perämiehellisessä nelosessa, 2008 EM-kisoissa kahdeksikon kuudes. 2004 veti juniorina ergotuloksen 6:28, kehitystä lienee tuosta tullut sellaiset 20-25 sekuntia.

cox Adam Barhamand (USA, 23 vuotta, 175 cm, 55 kg)
Viime vuonna kakkkoskasien kisan voitto. 2007 USA:n U23-kasin perämiehenä.

2 kommenttia:

Markku Jokisipilä kirjoitti...

Ensimmäiset tulokset 6779 metrin sisäsoutuhaasteeseen saapuvat jo tänään.

Juha Nieminen 26:00.8 (1:55.1/500m)
Juho-Ville Saarela 25:35.5 (1:53.3)

Pekka Nieminen kirjoitti...

Haaste tuloksia;

Pekka Nieminen 24.03,8 (1.46,4)
Samuli Cederström 16v 27.53,0 (2.03,3)
Kenneth Lassila 28.09,9 (2.04,6)