tiistaina, elokuuta 31, 2010

Tunnustakaa!

Ohessa iänikuista identiteettipohdintaa tämän päivän (31.8.2010) Turun Sanomien kolumnistani.


Aavan meren tällä puolen

Amerikkalainen Newsweek-lehti käynnisti Suomessa melkoisen henkselienpaukuttelun valitsemalla maamme maailman parhaaksi, onhan pieni kansakuntamme aina janonnut kansainvälistä tunnustusta ja kantanut huolta kuvastaan ulkomailla. Maamme kehittyneisyyttä ja länsimaisuutta alleviivaavalle viralliselle Suomi-kuvalle Yhdysvaltain toiseksi suurimman viikkolehden tunnustus oli suuri voitto.

Suomen historia on katkeamaton ketju erilaisia tunnustuksenhakuprojekteja. Ruotsalaisia emme halunneet olla emmekä venäläisiksi tulla, ja hajurako on pidetty myös baltteihin ja Itä-Eurooppaan. Sotien välinen Suomi vakuutteli maailmalle valtiollista uskottavuuttaan ja eurooppalaisuuttaan, toinen tasavalta puolueettomuuttaan, demokraattisuuttaan ja kulttuurista läntisyyttään, ja EU-Suomi taas on esiintynyt maailmalla innovaatioparatiisina sekä eurooppalaisen integraation ydinmaana.

Politiikan, mentaliteettien ja imagonrakennuksen kartalla Suomen historia on ollut matka idästä kohti länttä. Vaikka välillä oltiin liitossa niin natsi-Saksan kuin kommunistisen Neuvostoliitonkin kanssa, eivät saksalaismieliset ja taistolaisetkaan onnistuneet suistamaan läntistä identiteettijunaa kiskoiltaan.

Manner-Euroopasta katsottuna Suomi on saari, jonka indoeurooppalaiseen perheeseen kuulumaton kieli on käsittämätöntä mongerrusta. Maantieteelliset, kielelliset ja historialliset tosiseikat ovat muokanneet voimakkaasti kansallista identiteettiämme ja synnyttäneet omaleimaisen kulttuurin, jossa oma aines sekoittuu sujuvasti läntisiin ja itäisiin vaikutteisiin.

Osa vetovoimastamme perustuu kulttuurimme ei-länsimaisten elementtien eksotiikkaan, josta ovat ammentaneet muun muassa Aki Kaurismäki, Arto Paasilinna, suomalaisen melankolian englanninkieliseksi love metalliksi päivittänyt HIM-yhtye ja pohjalaisen hulluuden tuotteistanut Duudsonit-sekoiluryhmäkin.

Olemme taitavia muuttamaan ulkomaisia lainoja omintakeisiksi suomalaisiksi sovelluksiksi. Kansallispelin nappasimme Yhdysvalloista, hyvinvointivaltion Ruotsista, peruskoulun DDR:stä ja alkoholikulttuurin Venäjältä. Omaa on luotu myös vieraita elementtejä toisiinsa yllätyksellisesti yhdistellen ja suomalaiskansallisesti kuorruttaen.

Hyvän esimerkin tarjoaa kevyt musiikki, tiennäyttäjänään slaavilaisen melankolian ja saksalaisen marssimusiikin fuusioinut suomalainen tango. Kesällä 1993 musiikillinen poikkikulttuurisuus saavutti suorastaan maailmanhistoriallisia sfäärejä, kun tötterötukkainen Leningrad Cowboys esiintyi Senaatintorilla yhdessä Neuvostoliitto-vainaan ylpeyden Puna-armeijan kuoron kanssa.

Kylmän sodan päättymisen tajusi konkreettisesti, kun Urho Kekkosen Suomen tosikkomaisuutta törkyrockillaan 1970- ja 1980-luvuilla irvailleen Sleepy Sleepersin laajennettu versio ja Ensemble Aleksandrova tuuttasivat ilmoille yhdessä ja samassa konsertissa Finlandian, Kalinkan, punaniskarockhelmi Sweet Home Alabaman ja surffipopklassikko California Girlsin.

Suomea on ansiokkaasti tehnyt tunnetuksi myös englanninkielisistä rockhiteistä suomenkielisiä humppa- ja jenkkaversioita esittävä Eläkeläiset-yhtye. Yllättävää kyllä, runsaan alkoholinjuonnin siivittämät konsertit ovat keränneet paljon yleisöä erityisesti Saksassa (”Köniinsä sietäisi julma sakemanni, humppasi vaan kun paloi Rovaniemi!”). Yhtye jäi Newsweekin toimittajilta noteeraamatta, eivätkä ulkoministeriön propagandistitkaan viitsineet heitä asialla vaivata.

10 kommenttia:

anonyymi 99 kirjoitti...

Mitahan Veikko Lavi laulaisi/lausuisi taman blogin johdosta ?

Jussi Kämäräinen kirjoitti...

Hitler ja Rovaniemi Jokisipilän blogissa. Siispä on sopiva paikka ilmaista huvittuneisuutta Jokisipilän ja Silvennoisen pääsystä Uolan uusimpaan kirjaan. Jokisipilän nimi sentään mainittiin lähdeviitteessä ja -luettelossa. Silvennoinen ei päässyt edes viitteeseen.

Aavistuksenomaista tendenssimäisyyttä olin havaitsevinani kirjassa...

Anonyymi kirjoitti...

Itse katselin vesissä silmin, kun Leningrad Cowboys ja venäläiset ystävämme esiintyivät tsaari Aleksanteri II:n patsaan juurella. Mielstäni meistä kertoo jotakin hyvää myös se, että tsaarin patsas on saanut seistä paikallansa.

Kuitenkin, jos anaalisoimme tapahtumaa huolella, uskon sen aiheuttaneen mielenliikutusta vain meissä suomalaisissa, ja meistäkin vain niissä, jotka tuntevat historiaamme.

Eläkeläiset on tunnettu tanssiyhtye, jonka keikoilla meno on villiä ja omaleimaista. He piirtävät karikatyyrin suomalaisesta keski-ikäisestä miehestä ja markkinoivat sitä maailmalla. Koen heidän sanoituksensa miellyttävinä. Olen usein revennyt hymyilemään.

Itse haluaisin muistuttaa myös uudemmasta pelimanniperinteestämme, eli niistä uudemmista esiintyjistä, jotka yhdistävät kunniakasta pelimanniperinnettämme moderniin "saundiin", kuten nuoret sanovat.

Erinomainen pelimanniperinteen jatkaja on esimerkiksi laulu- ja soitinyhtye Korpiklaani. Haluan suositella sävellystä "Metsämies", joka löytyy YouTubesta.

Teidän nöyrin,

P.Tärkeä

Anonyymi kirjoitti...

Asian vakavammasta puolesta haluaisin ystävällisesti muistuttaa, että pienenä kansana meille oikeastikin on merkityksellistä se, mitä meistä muualla ajatellaan.

Tämä siksi, että muiden tekemiset vaikuttavat meihin todella paljon. Jos he tuntisivat meidät ja tietäisivät, kuinka mainioita me olemme, heidän tekonsa ehkä koituvat onneksemme, näin nähdäkseni tuumimme.

Kansa, joka maailmanpolitiikan pyörteissä on lähinnä objekti, eikä subjekti, aivan terveellä tavalla haluaa vaikuttaa niiden subjektien käsityksiin.

Teidän nöyrin,

P.Tärkeä

Anonyymi kirjoitti...

Lisään vielä linkin Korpiklaanin videolle:
http://www.youtube.com/watch?v=MdgLR9RttZQ&feature=related

Kiintoisa yksityiskohta... kyseistä suomenkielistä videota on katsottu paljon Suomessa, Saksassa ja ... Venäjällä!

Teidän nöyrin,

P.Tärkeä

Anonyymi kirjoitti...

You need to be a part of a contest for one of the
highest quality sites on the internet. I will highly recommend this website!


Check out my webpage kids easter toy ideas

Anonyymi kirjoitti...

I used to be recommended this blog by way of my cousin. I am not sure whether
this post is written by means of him as no
one else realize such specified approximately my
problem. You are amazing! Thanks!

my web blog used s2000 hardtop for sale

Anonyymi kirjoitti...

Spot on with this write-up, I seriously believe that this
website needs a lot more attention. I'll probably be returning to see more, thanks for the info!

Feel free to surf to my site; dress up your pet week

Anonyymi kirjoitti...

Hello, i feel that i noticed you visited my weblog
so i came to return the desire?.I'm trying to find things to improve my web site!I assume its good enough to use a few of your concepts!!

My homepage - heart monitor

Anonyymi kirjoitti...

Fantastic post however , I was wondering if you could write a litte
more on this topic? I'd be very grateful if you could elaborate a little bit further. Kudos!

my webpage; new mazda rx 8