perjantaina, helmikuuta 04, 2011

Ensimmäinen virhe

Saavutettiinko taitepiste? "Vanhat puolueet" ovat tuskailleet ja politiikan kommentaattorit hämmästelleet sitä, että perussuomalaisten kannatus sen kuin vaan kasvaa, vaikka he eivät varsinaisesti tee yhtään mitään. Persujen nousu on siitä mielenkiintoinen asia, että sen takana ovat pääasiassa muiden tekemiset, eivät heidän omansa. Jo kuluneen sanonnan mukaan kaikki näyttää "satavan perussuomalaisten laariin": vaalirahasotku, euroalueen talousvaikeudet, jätevesiasetus, ihmisten yleisempi kyllästyminen kolmen suuren ympärillä pyörivään suomalaiseen poliittiseen kulttuuriin, arvokonservatiivinen vastareaktio ns. suvaitsevaiston oppimestariuteen ja niin edelleen.

Timo Soini on tekojen ja aitojen vaihtoehtojen peräänkuuluttajille vastannut, että odottakaapas kun vaalit lähestyvät ja persujen ohjelmatyön hedelmät saadaan julkisuuteen. Viime viikolla hän alkoi hypettää puolueensa uutta ilmastopoliittista ohjelmaa, jota seuraamalla Suomen talous nytkähtäisi kunnon kasvuun. Mutta kuinkas kävikään: ohjelma, jonka parissa Soini mainosti hihat käärittyinä viimeiset puolitoista vuotta ahertaneensa, paljastui lähes sanatarkaksi kopioksi Metalliliiton vuosi sitten julkaisusta ilmasto- ja energiapoliittisesta lausunnosta.

Sylttytehdas sijaitsee tässä tapauksessa demareista persuihin loikanneen Matti Putkosen työpöydällä. Putkonen oli Metalliliiton viestintäpäällikkönä laatimassa vuoden takaista lausuntoa, ja oli se kourassaan myös eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan kuultavana. Kun Putkonen siirtyi perussuomalaisiin, hän ilmoitti syyksi nimenomaan sen, että Soini puoluejohtajista ainoana on ajanut kotimaan savupiipputeollisuuden edut turvaavaa ilmastopolitiikkaa. Nyt Soini näyttääkin delegoineen perussuomalaisen ilmastopolitiikan linjaamisen hänelle.

Rysän päältä plagioinnista kiinni jääminen ja siitä käynnistynyt negatiivisen julkisuuden mylly pistävät Timo Soinin kiusalliseen ja hänelle varsin uuteen tilanteeseen. Populistijohtaja on vuosikaudet saanut paistatella julkisuudessa unohdetun kansan suorapuheisena puolustajana, jonka sädekehä keskustan ja kokoomuksen vaalirahakähmintöjen myötä on jatkuvasti vain kirkastunut. Jotkut keisarin uusien vaatteiden peräänkuuluttajat ovat yrittäneet sanoa, ettei Soini ole soinismiensa saatteeksi esittänyt ensimmäistään vakavasti otettavaa konkreettista vaihtoehtoa nykypolitiikalle, mutta maisterisjätkän kokovartalohohde on sen tähän saakka kestänyt.

Soini tarjoili ilmastomallinsa ensimmäisenä konkreettisena perussuomalaisten vaihtoehtona nykyhallituksen politiikalle ja ehti sitä viime viikolla henkselit paukkuen hypettää monissa eri yhteyksissä. Se, että koko ohjelma nyt paljastuu Putkosen muistitikulla Hakaniemerannasta Mannerheimintielle siirretyksi, on enemmän kuin noloa ja todellinen viiden tähden poliittinen munaus. Väistelevällä retoriikallaan ja odotuskehotuksillaan Soini on ladannut valtavasti odotuksia vaalikampanjan ohjelmaulostuloihin, ja nyt heti ensimmäinen askel poliittisen ohjelmatyön liukkaalla alustalla johti spektaakkelimaiseen julkiseen perseelleen lentämiseen.

Persut ovat tähän saakka odottaneet hiljaa poterossaan ja seuranneet tyytyväisenä gallup-palkkien kasvua. Nyt kun he lähtivät liikkeelle, heti ensimmäisestä vihollisen luodista tuli osuma. Tai tarkemmin ottaen oman kiväärin vahingonlaukaus napsahti kipeästi jalkapöytään. Persujen poliittiset vastustajat ja soinismeista hurmaantumattomat epäilevät tuomaat ovat jo pitkään esittäneet, että kun siirrytään todellisen substanssin ja konkreettisen politiikan alueelle, persujen kokemattomuus ja sisältököyhyys paljastuu väistämättä. Nyt kävi juuri näin.

Soini kommentoi pullataikinan tavoin paisuvia gallup-kannatuslukemia taannoin toteamalla pitävänsä jalat maassa ja ymmärtävänsä, että "mikään herneenvarsi ei yllä taivaaseen asti". Nyt biisi vaihtui lennossa duurista molliksi ja persuilla on täysin työ estää hernettä menemästä nenään. Kampanja-aloitus oli vähääkään liioittelematta katastrofaalinen. Kovaksi taustapiruksi ja poliittiseksi velhoksi mainostetun Putkosen amatöörimäisyyttä on myös pakko ihmetellä. Kuvitteliko hän todella, ettei homma paljastuisi? Etteikö esimerkiksi Metalliliitossa joku asiaa huomaisi? Ellei Putkonen sitten olekin myyrä, joka demarien onnistui ujuttaa Soinin organisaatioon...

10 kommenttia:

heikki rönkkö kirjoitti...

Muistelisin Soinin joskus todenneen käyneensä poliittisen koirakoulun Veikko Vennamon kennelissä.

Voi siis olla valmiskin ulostamaan kettinkiä päästäkseen hallitukseen. Eräänlainen Il Capo; ei mikään mummojen pehmopuristelija, eikä luterilainen hyödyllinen idiootti, vaan katolinen pomo valmiina härskiin kabinettipeliin päästäkseen kurmottamaan kepulaisia ja tyhmiä työväenjärjestöissä.

Valta on hänelle olemassaoleva fakta. Sitä vaan pitää taitavasti käyttää "työtä, työtä, työtä" hengessä.

Muistelisin myös Matti Putkosen ihailevan Paavo Lipposta jota myös sanotaan armottomaksi isojen poikien -ajattelijoiden- asian ajajaksi.

Anonyymi kirjoitti...

Täh?

Kuvitteletko kaikkien muiden puolueiden puheenjohtajien kirjoittavan kaikki puheensa ja kirjoituksensa ja lausuntonsa ihan kokonaan itse?

Kuvitteletko että vaikkapa Kennydy kirjoitti puheensa itse?

Ja mikä ihmeen plagiointi?

Ja minkä takia Putkosen olisi pitänyt kuvitella "paljastuvansa" jostain laatimastaan ilmasto- ja energiapoliittisesta lausunnosta oli se sitten Metalliliitolle tai Perussuomalaisille? Timo Soinihan puoluejohtajista ainoana oli ajanut kotimaan savupiipputeollisuuden edut turvaavaa ilmastopolitiikkaa, siis jo ennen Putkosen siirtymistä Perussuomalaisiin. Tässä asiassa kahden miehen näkemykset kohtasivat. Jos Soini on delegoinut perussuomalaisen ilmastopolitiikan linjaamisen Putkoselle niin mitä ihmeellistä tai väärää siinä on?

Tässä on tikusta yritetty tehdä asiaa ja tekemällä tehdä tarkoitushakuinen "skandaali" ihan tavallisesta asiasta.

Kiusallista ja noloa tämä on lähinnä jutun tehneelle toimittajalle, ei muille.

Ei ihmiset ole niin tyhmiä, etteivät tajua mistä tässä on kyse. Kun ei ole mitään sanottavaa itse asiasta, niin yritetään asian vierestä lokaa heittämällä.

Elias Määttänen

Anonyymi kirjoitti...

Palataan asiaan parin seuraavan mielipidetiedustelun jälkeen, jolloin tämä 5 tähden moka (itse asiassa ½ tähden) on vaikuttamassa asiaan.

Markku Jokisipilä kirjoitti...

Toistaiseksi pelkästään oppositiossa ollut puolue ei voi viitata tekoihin osoituksena linjastaan, jolloin jäljelle jäävät puheet ja niiden pohjana olevat ohjelmat. Mikä on puolueen oma linja ja aatteen sisältö, jos ohjelma otetaan vasemmistopuolueihin vahvasti kytköksissä olevalta ammattiliitolta?

Mielipiteet eivät ole vielä äänestyspäätöksiä eivätkä tiedustelut vaalituloksia. Äänestyskopissa pohdinta on konkreettisempaa, ja silloin painaa mielikuvien ohella myös track record.

Se, että persut on noussut gallupeissa haastamaan kolmea suurta, on suomalaiselle osin vanhaan kangistuneelle poliittiselle järjestelmälle ja puoluekentälle erittäin tervetullut ilmiö. Jos persut onnistuvat saamaan kymmenenkin prosentin kannatuksen, tulos on historiallinen, puhumattakaan siitä, jos saalis on vielä isompi.

Soinilla on käsissään ison muutosvoiman avaimet, ja siksi en voi käsittää, että hommassa voi tulla näin amatöörimäinen ja kiusallinen moka. Ei se Metalliliiton ohjelma niin upeasti muotoiltu ollut, etteikö samat asiat olisi voinut ilmaista myös toisin. Hommaan olisi mennyt tunti tai kaksi, jolla olisi vältetty jälkikäteiset selittelyt.

Anonyymi kirjoitti...

Markku, toki oli kiusallinen mutta olikohan "nii..iiin kiusallinen että ... !"
Mieleeni on jäänyt Soinin sanomana TV:ssä "että on ihan sama mistä ne ideat tuleva kunhan toimivat. Siitä vaan käyttöön heti!" About näin.

Selvä se, ettei olisi pitänyt panna ajatusta pelkästään omaan piikkiin mutta rapatessa roiskuu eikä persut niitä sofistikointuneimpia ole, tunnustat kai? Tästä oppivat.

hh

Anonyymi kirjoitti...

Soinin nöyrä katolilaisuus sopii kuin nyrkki silmään täkäläisen lapsenuskoisuuden kanssa.

Presidentti Koiviston mukaan (HS) täysin venäläistyneitäkin luterilaisuskoisia inkeriläisiä kutsuttiin Suomeen ilman aikomustakaan vaatia suomenkielen taitoa, vaikka Euroopan integraatio oli syntynyt -suojelijan petettyä juutalaiset- täysin uudelta pohjalta: Onhan minulla isänmaa - ranskankieli (A.Camus)

Toisaalta persuissa on kyllä maahanmuuttokriittisiä joten kiintoisia väittelyitä on tiedossa. Joskin hajottava elementti on jo rakenteellisesti sisällä. Luulisi että paljonkin puhuttaisiin tohtori Halla-ahon touhuista, mutta ehkä eliitti on ajatellut puolueen hajoavan joka tapauksessa kunhan se on päässyt valtaan.

Anonyymi kirjoitti...

Timo Soini on Ilkka Kanervan tapaan hieman outolintu politiikan "dreamteamiin": Katainen, Kiviniemi, Wallin, Arhinmäki, Sinnemäki, Lehtomäki, Urpilainen, Jungner.

Pilvi Torsti kirjoitti...

Eilisessä puheenjohtajien EU-vaalipaneelissa Timo Soini ainoa, joka puuttui rivistä. Järjestävän tahon (Suomen Kuvalehti) mukaan Soini oli Olkiluodossa. Että näin. Tällaisen PS "vaihtoehdon" muuten bongasin hiljattain: http://www.pilvitorsti.fi/pelastusohjelma/2011/01/26/vaihtoehtoja/

Misha Dellinger kirjoitti...

Näitkö jo tämän?

http://www.iltalehti.fi/vaalit/2011021013152026_vl.shtml

Markku Jokisipilä kirjoitti...

Nyt muutamaa viikkoa myöhemmin voi todeta, että ei näköjään tuntunut missään, eli munauspotentiaali ei realisoitunut. Kertoo nosteen tasosta ja kyllästymismielialan levinneisyydestä paljon.