Lauantaina 7.4. kello 16:15 Suomen aikaa Oxfordin ja Cambridgen yliopistojen soutukahdeksikot asettuvat Putneyn sillan luona 158:nnen kerran vastakkain vuotuisessa The Boat Racessa. Kilpailu on tunnetuin yksittäinen soutukilpailu ja yksi kuuluisimpia urheilutapahtumia maailmassa kaikkikin lajit huomioiden.
Cambridge on voittanut vuonna 1829 ensimmäistä kertaa soudetun kisan 80 kertaa ja Oxford 76 kertaa. Viime vuoden kisan voitti Oxford, mutta tuosta miehistöstä mukana on enää Karl Hudspith. Cambridgella viimevuotisia ovat David Nelson ja Michael Thorp. Kakkosjoukkueitten Isis-Goldie-kisasta täksi vuodeksi päälähtöön ovat ylenneet Oxfordissa Dan Harvey ja Alexander Woods, Cambrdigessa Alex Ross ja Moritz Schramm. Siinä missä 1990-luku oli Cambridgen heiniä (voitot 7-3, vuodet 1993-1999 seitsemän putkeen), tätä vuosituhatta on hallinut Oxford (8-4).
Kilpailu käydään vastavirtaan mutta nousevan vuoroveden suuntaisesti. Kisa ajoitetaan aina niin, että vuoroveden myötäinen vaikutus on suurin mahdollinen. Tämä selittää sen, miten on mahdollista, että rataennätys on 16:19 vaikka kilpailumatka on 6779 metriä. Virtaamattomassa vedessä tällaista kyytiä ei pääsisi edes kovaan myötätuuleen. Rata on hevosenkengän muotoinen ja virtaus on kovin joen keskellä syvimmässä kohdassa. Pyrkiessään parhaalle ajolinjalle perämiehet ajavat niin lähellä toisiaan, että lähes joka vuosi jossain kohtaa kisaan vähintään airojen lavat kolisevat yhteen.
Kun puhutaan kilpailun urheilullisesta tasosta, olympiavuosi ja sitä seuraava vuosi ovat erityistapauksia. Olympiavuosina miehistöissä on vähiten kansainvälisen huipputason soutajia, ensimmäisenä vuotena niiden jälkeen taas eniten. Esimerkiksi Oxfordin vuoden 2009 voittoisassa joukkueessa istuivat Colin Smith ja Acer Nethercott (perämies) brittien Pekingin hopeakahdeksikosta sekä perämiehettömän kaksikon pronssia samoissa kisoissa ottanut George Bridgewater (NZL).
Tämän vuoden kisan miehistöt noudattavat tätä yleislinjaa. Mukana on vain kaksi maataan MM-kisoissa aikuisten tasolla edustanutta soutajaa, saksalainen Hanno Wienhausen ja hollantilainen Roel Haen, kummatkin Oxfordin joukkueessa. Heidän lisäkseen kansainvälistä arvokisakokemusta Oxfordin joukkueessa omaavat alle 23-vuotiaiden MM-kisoissa kilpailleet britti Karl Hudspith (kahdeksikon pronssia 2010) ja amerikkalainen Kevin Baum. Cambridgen joukkueessa kansainvälisellä tasolla ovat soutaneet ainoastaan U23-kisoissa kilpailleet amerikkalainen Niles Garratt ja australialainen David Nelson sekä juniorien MM-kisoissa soutanut amerikkalainen Jack Lindeman. Hudspithia lukuunottamatta kenelläkään ei ole arvokisamitaleja. Viimevuotisesta voittajajoukkueesta Oxfordilla on mukana ainoastaan Karl Hudspith, Cambridgella tappion katkeraa kalkkia nielleistä Mike Thorp ja David Nelson.
Meininki on kansainvälistä, vaikka peribrittiläistä perinteestä onkin kysymys. Selvimmin tämä käy ilmi Cambridgen kokoonpanosta, jonka soutajista ainoastaan yksi on Isosta-Britanniasta. Muista soutajista kolme tulee Yhdysvalloista, kaksi Australiastasta sekä yksi Saksasta ja Uudesta-Seelannista kummastakin. Oxfordin joukkueesta löytyy viisi brittiä, kaksi amerikkalaista, yksi saksalainen ja yksi hollantilainen. Kummankin joukkueen perämiehet (joista Oxfordin Zoe Toledo on nainen) ovat brittejä.
Olen yrittänyt etsiä historiatilastoa kisassa soutaneiden kansallisuuksista, mutta huonolla menestyksellä. Ison-Britannian lisäksi mukana on ollut totta kai Yhdysvaltojen, Australian, Kanadan, Irlannin ja Uuden-Seelannin kansalaisia sekä useampia saksalaisia ja hollantilaisia soutajia. Englanninkielisen maaailman ulkopuolelta soutajia alkoi tulla mukaan 1990-luvulta alkaen, mm. Puolasta (M. Plotkowiak), Ranskasta (Bastien Ripoll), Kroatiasta (Ante Kusurin, Marko Banovic ja Luka Grubor), Bosnia-Herzegovinasta (Boris Mavra), Ruotsista (Henrik Nilsson) ja Norjasta (Eirik Lilledahl). Tanskan Stephan Moelvig pyrki kisaan vuonna 2005 voitettuaan vuotta aiemmin kevyen nelosen olympiakultaa Ateenassa, mutta ei mahtunut ykkösjoukkueeseen. Edelleenkään kukaan suomalainen ei ole kisassa esiintynyt, ei edes kakkosjoukkueissa tai spare pair -kaksikkokisassa. Jos olisin nuorempi, jättäisin kaiken ja lähtisin yrittämään.
Tämän vuoden kisassa kokemuksen ja aikaisempien meriittien valossa Oxford on ehdoton ennakkosuosikki. Mielenkiintoinen piirre Oxfordin joukkueessa on se, että mukana on peräti kolme kevyessä luokassa (alle 72.5 kg) kilpaillutta soutajaa: britit Alexander Woods (188 cm) ja Dan Harvey (186 cm) sekä amerikkalainen William Zeng (186 cm). Kuten Moelvigin vuonna 2005 saama kohtelu kertoo, kevyen luokan soutajat ovat olleet kisassa harvinaisuuksia, eikä Cambridgen joukkueesta heitä löydy ensimmäistäkään. Ero näkyy erityisesti joukkueiden keskimitoissa: Cambridge 195cm/96.3kg ja Oxford 192cm/88.5kg. Kisan isoin mies löytyy Cambridgen joukkueesta, 203-senttinen ja 109.6-kiloinen Steve Dudek.
Kisaa edeltävä punnitus onkin perinteisesti ollut se hetki, jolloin ensimmäisiä veikkauksia tuloksesta aletaan esittää. Historiallisesti voittajaksi nimittäin on yleensä soutanut juuri raskaampi joukkue. Brittiläisessä akateemisessa soutuperinteessä "massa on voimaa"-koulukunnalla on ollut ja on edelleenkin vankat kannattajansa, mutta tosiasiassa pelkät kilot eivät kerro juuri mitään.
William Zeng souti viime vuonna 75-kiloisena Concept2-sisäsoutulaitteella 2000 metrin matkalla tuloksen 6:19.9, Cambridgen iso mörkö Dudek puolestaan 5:56.1. Iso massa lisää veneen märkäpinta-alaa ja siksi teho/paino-suhde on erittäin tärkeää huomioida. Laitevalmistaja Concept2:n painokertoimeilla korjattuna Zengin tulos oli 5:40.7 ja Dudekin taas 5:47.0, eli näistä kahdesta nimenomaan Zeng kuljettaa venettä eteenpäin kovempaa (olettaen, että tekniikka on yhtä hyvä kummallakin).
Lauantaina lähetys Eurosportilta alkaa klo 16. Sitä ennen kannattaa oikeaan tunnelmaan pääsemiseksi vetää tuo kisamatka 6779 metriä Concept2-sisäsoutulaitteella. Edellisestä postauksesta voi hakea vertailukohtaa omalle vauhdille. Lontoon olympialaisiin toukokuun karsintaregatasta Luzernissa paikkaa hakevan Juho Karppisen viimevuotinen kärkinoteeraus 22:15.4 keskivauhdilla 1:38.4/500 metriä on sellaista kyytiä, että tämän vuoden miehistöistä ei taitaisi siihen monikaan pystyä. Esimerkiksi normaalikokoisten Zengin, Woodsin ja Harveyn kohdalla voi 2000 metrin tuloksesta interpoloida tuonne 22min30sek - 22min50sek haarukkaan menevän tuloksen. Iso mies Dudek kyllä Juhon päihittäisi, sillä hän todennäköisesti vetäisi matkan tuonne 21min 30sek tienoille.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti