perjantaina, maaliskuuta 23, 2007

Pahan A:n iso G

Asiaa korkeakoulupolitiikan ja suomalais-saksalaisen aseveljeyden risteymäkohdasta: 1.8.2005 Suomen yliopistoissa astui voimaan kaksiportainen tutkintorakenne, jonka tarkoituksena oli tehdä suomalaisista tutkinnoista paremmin vertailtavia muualla Euroopassa käytössä olevien järjestelmien kanssa. Uudessa järjestelmässä opiskelijat suorittavat ensin 180 opintopisteen laajuisen alemman korkeakoulututkinnon, jonka jälkeen voivat joko lähteä työelämään, tai, niinkuin ylivoimainen enemmistö yhä tekee, jatkaa 120 opintopisteen laajuisiin maisteriopintoihin.

Järjestelmä on käytössä myös kadettikoulussa, joka on osa suomalaista korkeakoulutusjärjestelmää. Sen lisäksi, että valmistuminen tietää kadeteille ylennystä yliluutnanteiksi, napsahtaa tilille myös maisterin titteli. Kadetit on perinteisesti ylennetty marsalkka Mannerheimin syntymäpäivänä 4. kesäkuuta, kuten tänäkin vuonna maisterikadeteille tapahtuu. Sotatieteen kandidaatteja sen sijaan juhlitaan jo aiemmin eli 20. huhtikuuta, joka on ei enempää eikä vähempää kuin Adolf Hitlerin syntymäpäivä! Päivästä on vuosikymmenten saatossa tullut ympäri Eurooppaa myös uusnatsien vuotuinen juhlapäivä, jonka yhteydessä eri maiden kaljupäät järjestävät monenlaista kunniasaattuetta ja mielenilmaisua Johtajan kunniaksi.

Suomen kadettikoulun juhlapäivän osuminen samalle päivälle lienee puhdasta sattumaa, mutta ehkäpä se saa tuoreet sotatieteen kandidaadit muistelemaan suomalais-saksalaisen sotilasyhteistyön kunniakkaita vaiheita 1900-luvulla. Samalla kahden suuren ylipäällikön syntymäpäiviin ajoittuvilla valmistujaisjuhlilla tulee sopivasti rivien välissä julki näkemys siitä, että korpraali-Hitler loppujen lopuksi kuitenkin oli näissä sotahommissa pelkkä kandinplanttu. Kadettikoulu pistää kandidaatit tutkinnon jälkeen 3-4 vuodeksi käytännön töihin syventämään ja soveltamaan oppimaansa. Ovet maisterintutkintoon avautuvat vasta tämän työelämävaiheen jälkeen.

Niinhän se meni, että Mannerheim osoitti kypsyyteensä jatko-opintoihin Venäjän-Japanin sodassa 1904-1905, suoritti syventävät opinnot ensimmäisessä maailmansodassa ja todisti työmarkkinakelpoisuutensa lopullisesti vapaussodassa 1918. Hitlerin upseeritie sen sijaan hyytyi kesken jo ensimmäisen työelämään perehdyttämisvaiheen aikana 1939-1945. Gradu jäi tekemättä. Mannerheimiltakin kyllä jäi upseerien työmarkkinanäkymissä tapahtuneiden yleiseurooppalaisten myllerrysten tiimellyksessä se miekka laittamatta tuppeen, mutta se on koko lailla toinen tarina. Kahden vuoden kuluttua Hitlerin syntymästä tulee kuluneeksi 120 vuotta ja kadettikoulu viettää 90-vuotisjuhliaan. Zum Geburtstag recht viel Glück vaan itse kullekin.

3 kommenttia:

Lupus kirjoitti...

Muitakin syntymäpäiviä on luvassa: Valtakunta täyttää 10 vuotta ja avautuu uudelleen ensi kuussa. Aloitin projektia varten oman vaihtoehtohistorian blogin, http://valtakunta.eu/blog

Linkin sivuillasi voi päivittää, taivaansusi.net/reich katoaa pian bittiavaruuteen.

Markku Jokisipilä kirjoitti...

Linkki päivitetty, onnittelut vaan 10-vuotisesta virtuaaliolemassaolosta Valtakunnalle. Yhteisenä intressinämme on toivoa, että kiinnostus vaihtoehtohistoriaa kohtaan jatkaa kasvuaan. Entäs Jos -projektissa pidetään ainakin tämä vuosi luovaa taukoa, joskin Ajatus Kirjoilta tulee markkinoille jossittelun alalta yksi suomennettu teos syksyllä.

Anonyymi kirjoitti...

metres debbie nsaa responsein cvchem meaning computer metabolic icip voters according
lolikneri havaqatsu