perjantaina, huhtikuuta 27, 2007

Pronssipatsas

Tallinnassa mellakoidaan pronssipatsaan vuoksi. Asia nousi nopeasti myös hallitusten väliseksi, kun Venäjän viralliset tahot kiirehtivät kommentoimaan. Venäjän duuman ylähuone jopa vaatii Putinia katkaisemaan suhteet Viroon, ja monella muullakin taholla on pyrkimystä vääntää tästä suuremman luokan poliittista kysymystä. Virossa Venäjän herkkyys venäläisvähemmistön asioissa tulkitaan haluksi sekaantua maan sisäisiin asioihin, Venäjällä taas katsotaan patsasepisodin olevan vain yksi oire Virossa kytevästä yleisestä venäläisvastaisuudesta ja halusta revisioida toisen maailmansodan historiaa.

Luulen kuitenkin, että tässä kohtaa sofistikoituneet selitysyritykset ampuvat ohi maalistaan. Patsaan luona lienevät nujakoineet ja Tallinnan keskustassa riehuneet lähinnä kahden ryhmittymän edustajat eli yhtäältä venäläisvähemmistön vähiten integroitunutta osaa edustavat syrjäytyneet ja moniongelmaiset nuoret miehet ja toisaalta entisesti virolaiset skinheadit ja muut häiriköintiin taipuvat äärikansalliset jolpit. Suurin osa rähinöitsijöistä kuuluu olleen teinejä, jotka Neuvostoliiton hajotessa eivät olleet vielä edes syntyneet tai korkeintaan olivat pikkulapsia. Mistään historiakiistasta ei siis heidän tapauksessaan ole kyse.

Sattuneesta syystä meiltä Suomestakin löytyy runsaasti halua lähteä ainakin sanallisella tasolla mukaan kiistaan, yleensä Viron valtaväestöä tukevilla kommenteilla. "Sitä saa mitä tilaa" -henkeä on ilmassa aika lailla, eikä Venäjän valtioelinten uhitteleva esiintyminen kysymyksessä ainakaan tuo mellakoiville vironvenäläisille kansainvälisiä sympatiapisteitä. Paha on mennä neuvomaan, mutta luulen syitä löytyvän sekä sysissä että sepissä, niin kuin aina tällaisissa kysymyksissä. Viron historiassaan kärsimiä vääryyksiä, joista suurimmasta osasta vastaa Neuvostoliitto, kukaan ei halua kiistää, mutta eipä voi väittää uudelleen itsenäistyneen Viron vähemmistöpolitiikankaan olleen kaukonäköisintä mahdollista.

Vandalismiin osallistuneiden kohdalla selkein selittävä tekijä käytökselle taitaa löytyä turhautuneisuudesta, joka yksittäisten ihmisten kohdalla on seurausta mm. työttömyydestä, tylsistyneisyydestä, syrjäytyneisyydestä ja yleisestä vailla valtaa olemisen tunteesta. Venäläisvähemmistön puolella osalla näistä syistä on selkeitä liittymäkohtia Viron kansallisuuspolitiikkaan, mutta osaksi on myös kysymys nuorten miesten tekemistä omaa elämää koskevista tietoisista ratkaisuista ja/tai laiminlyönneistä. Viron valtio ei ehkä ole halunnut integroida, mutta eipä siihen ole löytynyt juuri haluakaan. Alle parikymppiset skinheadit taas käyttävät historiaa tekosyynään purkaakseen omia, osin täysin samoista syistä johtuvia frustraatioitaan. Viro on EU:n uusliberalistisin maa, ja kapitalismin rattaiden vinhasti pyöriessä paska tuppaa tippumaan rattailta niin kuin asia vulgaaristi ilmaistaan.

Luulenpa, että suurimmalle osalle riehujista koko patsasjupakka on toiminut vain kätevänä tekosyynä ikkunoiden särkemiseen. Vaikka Venäjän valtio vihdoin ottaisikin vastuun Neuvostoliiton teoista tunnustaen Viron miehityksen ja Viro vastaavasti hoitaisi venäläisvähemmistön asiat parhaalle mahdolliselle tolalle, tämä porukka ei olisi yhtään sen tyytyväisempi. Jos tästä farssista nyt jotain hyötyä on ollut, piilee se siinä, että jälleen kerran on saatu todistus siitä, että historian painolasteista olisi politiikan keinoin pyrittävä vapautumaan. Viron ja Venäjän välillä näitä keskeneräisiä asioita riittää, eikä nyt käynnissä oleva tapahtumasarja valitettavasti taida edistää haluja näiden tilien setvimiseen kummallakaan puolella aitaa.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Totuuden nimessä, kyllä Suomessa kuulee myös erittäin Venäjää myötäileviä kommentteja: "Pikkuryssät ovat käyneet röyhkeiksi ja luulevat voivansa provosoida miten tahansa, kun kuuluvat natoon."

Panu kirjoitti...

Samaa mieltä anonyymin kanssa. On sitä paitsi varsin epäselvää, mitä Viro itse asiassa muka on tehnyt väärin vähemmistöpolitiikassaan. Auttavan viron taidon vaatiminen kansalaisuutta hakevilta ei liene kohtuutonta. Nuorten miesten syrjäytyminen on pitkälti heidän oma syynsä - "yäk en opettele pakkoviroo en en en" - ja Neuv...Venäjän edustusto Virossa on toiminut aktiivisesti estääkseen ja häiritäkseen venäläisvähemmistön sopeutumista yhteiskuntaan.

Markku Jokisipilä kirjoitti...

Saa nähdä, syntyykö näistä patsaista oikein diplomaattisten kriisien aalto, tänään kun uutisoitiin, että myös Puolassa ollaan tekemässä vastaavaa kommunistiajan muistomerkkien siirtämisen/poistamisen mahdollistavaa lakia. Liettuassa, jossa tosin on huomattavasti pienempi venäläisvähemmistö kuin Virossa tai Latviassa, myönnettiin kansalaisuus saman tien suurin piirtein koko venäläisvähemmistölle. Pronssiset Leninit, Stalinit ja kumppanit puolestaan rahdattiin Grutas Parkiin, jossa ne ovat näytillä yhä tänä päivänä eräänlaisessa aikuisten huvipuistossa. Ehkä niidenkin oikeasta sijainnista pitäisi nyt viritellä tappelua.

Turhautumis/syrjäytymisjuttu on vaikea kysymys, jota sietää pohtia. Aiheuttiko esim. Viron venäläisvähemmistö (tai sen tällä hetkellä näkyvin protestoiva osa) marginalisoitumisensa omalla käytöksellään, vai voisiko olla niin, että Viron valtio omalla toiminnallaan antoi saattohoitoa tällä tiellä? Kuka tilasi, kuka sai ja mitä? Olisiko pienestä pragmatismista haittaa kummallakaan puolen?

Anders Gustafsson kirjoitti...

Hej!

Detta publicerade jag på en annan blogg i ämnet(ja en jaksaa/osaa kääntää sitä):

Man kan iofs hålla med om att delar av detta kunde ha skötts snyggare från Estniskt håll och att det finns brister i hur Estland behandlar sin Ryskspråkiga minoritet, men det är eg detaljer i sammanhanget. När Ryssland sänder ut sin “Putinjugend” på gatorna för att demonstrera så bryr man sig naturligvis inte om Ryska minoriteter eller krigargravar. Speciellt som man samtidig flyttar egna gravar för att bereda plats för en motorväg.

I själva verket spelar man det spel som stormakter alltid spelar. Man testar vad gränserna går visavi motsåndarna. I detta fall EU och Nato. Det är cyniskt, fult och “business as usual”. Det spel Putin spelar gagnar på intet sätt den ryska befolkningen i Estland.

I en intervju i Hbl ger Estlands integrationsminister en något mjukare syn. Det är frågan om kommunikation. Det bor över 400.000 ryskspråkiga i Estland. Av dessa var det bara ett fåtal som deltog i några kravaller. Däremot är många av dessa helt hänvisade till Putinkontrollerade TV-kanaler som kan fortsätta mata dem med propaganda. Esterna måste bli bättre på att informera, även på Ryska.

En skrämmande hög procent av Ryssar i Estland och annorstädes tror fortfarande att Estland anslöt sig till Sovjetunionen av egen fri vilja. Samma personer vet litet eller inget om det koloniala förtryck som Sovjet utövade mot baltikum och resten av östeuropa. För Dessa Ryssar är monumentet ett monument över segern mot Nazismen. För Esterna en påminnelse om ett halvsekels förtryck. Båda dessa sannngar är sanna på sitt sätt och före båda sidor inser det kan inte läget normaliseras.

Ryssland måste göra upp med sin historia. KPJ har helt rätt i att det vore utänkbart att fira SS grundande i Tyskland. Däremot reses det nya statyer över Felix D i Ryssland och grundandet av Tjekan åminns med pompa och ståt. Att man bidrog till att krossa Nazityskland absolverar inte Ryssland från skuld till förtrycket som följd

-- Anders Gustafsson

Heikki Jansson kirjoitti...

Kun allalainatunkaltainen venäläisvastainen rasismi on jokapäiväistä muka sivistyneessä Suomessa ei ole ihme että venäläiset hermostuvat. Sikäli olen toisaalta bloginkirjoittajan kanssa samaa mieltä että mellakoineiden tuskin voi sanoa edustavan niitä virolaisia, jotka joutuvat syrjinnän kohteiksi.

Amnesty International on ottanut ne ihmisoikeuksien loukkaukset, joihin Virossa syyllistytään siellä harjoitetulla kielipolitiikalla, toimintaohjelmaansa (eniten ollaan huolissaan siitä, että viron kielen kielitaidottomuuden vuoksi ihmiset sekä erotetaan töistä eivät saa töitä. Jostain ihmeen syystä oletetaan, että venäjänkielisten virolaisten tulisi "sopeutua" johonkin "virolaiseen" yhteiskuntaan, jolla tarkoitettaneen luopumista omasta identiteetistään. En muuten ole sitä mieltä, että Suomessa romaaniväestö tulisi "sopeuttaa" suomalaiseen elämäntapaan esm. säätämällä rangaistavaksi heidän omintakeisen pukeutumisensa enkä että suomenruotsalaisilta tulisi kieltää oikeus äidinkielensä puhumiseen enkä liioin että 80-vuotiaalta ummikkoruotsalaiselta tulisi kieltää asianmukainen sairaalahoidon saaminen sillä kielellä jota tämä ymmärtää (tunnetusti oleellisin ja todellinen ongelma monelle suomenruotsalaiselle tänä päivänä kun ei ymmärrä mitä lääkäri/sairaanhoitaja sanoo)enkä liioin ole muutenkaan rasisti enkä fasisti.

Mainitaan että "Auttavan viron taidon vaatiminen kansalaisuutta hakevilta" ei olisi kohtuutonta, ja puhutaan tällöin Virossa syntyneistä Viron kansalaisista jotka ovat eläneet koko elämänsä Virossa, syntyneet virolaisista kansalaisista ja käyneet koulunsa Virossa ja jotka eivät varmuudella hae sitä Viron kansalaisuutta joka heillä syntymästään on - Viron virallisten tilastotietojen mukaan vuodelta 2006 on 26 prosenttia Viron kansalaisista venäjänkielisiä ja (kaikkea)kansalaisuutta vailla olevista noin 7 prosentista Virossa asuvista on suurin osa venäjänkielisiä. Kieltäydytään näkemästä mikä on silmien edessä - liki 400.000 virolaista jotka muodostavat oman diasporansa joka arvattavasti ei tule koskaan "sopeutumaan" viron kieltä puhuvien heille osoittamaan F-luokan kansalaisen rooliin - suurehkot vähemmistöt tunnetusti muodostavat omia diasporiaan, jotka eivät "sopeudu" tai "assimiloidu" vaan elävät "valtaväestön" rinnalla.

Samaan aikaan syyllistetään vironvenäläisiä siitä kohtelusta, jonka kohteeksi nämä itse ovat joutuneet. Ensin stalinismi kohteli näitä epäinhimillisesti - nyt näitä vielä syytetään siitä kohtelusta, jolla samainen stalinismi kohteli heidän (vironkielisiä) kohtalontovereitaan.

Nationalismi on sokea aate ja eräs itsekkyyden olomuoto jolle on tyypillistä itsensä kaunistelu, kieltäytyminen omien virheiden havaitsemisesta ja vastaavasti kaikkien muiden syyttely.

Tällä tavalla onnistui siis nim. Panu kirjoittamaan:

"On sitä paitsi varsin epäselvää, mitä Viro itse asiassa muka on tehnyt väärin vähemmistöpolitiikassaan. Auttavan viron taidon vaatiminen kansalaisuutta hakevilta ei liene kohtuutonta. Nuorten miesten syrjäytyminen on pitkälti heidän oma syynsä - "yäk en opettele pakkoviroo en en en" - ja Neuv...Venäjän edustusto Virossa on toiminut aktiivisesti estääkseen ja häiritäkseen venäläisvähemmistön sopeutumista yhteiskuntaan."