maanantaina, kesäkuuta 29, 2009

Moottorikelkkatehdas, Nova ja Keva

Kyllä ovat erikoisia nämä kytkökset Nova Groupin ja Kuntien Eläkevakuutuksen eli Kevan välillä. Paljon on kohistu ns. moottorikelkkatehtaan jutusta, jossa Keva sijoitti 20 miljoonaa euroa työntekijöiltä ja työnantajilta kerättyjä eläkerahoja Novan rakennuttaman moottorikelkkatehtaan rahoittamiseen. Lynx- ja Ski-Doo -merkkisiä moottorikelkkoja tehtaassa valmistaa BRP Finland Oy, joka on osa kanadalaista Bombardier Recreational Products -konsernia.

Voi olla, että en ole seurannut asiaa riittävän tarkoin, mutta en ole nähnyt kirjoitettavan siitä, että tähän moottorikelkkatehtaan episodiin liittyy jatko-osa, jossa siinäkin Nova on pääosassa ja jolla on vahva kytkentä politiikkaan. Parhaillaan Rovaniemen kaupungin elimissä on nimittäin käsiteltävänä hakemus asemakaavan muuttamiseksi, jonka allekirjoittajana on BRP Finland Oy:n toimitusjohtaja Stig Måtar.

Rovaniemen kaupungin sivuilta löytyy seuraava kuvaus hakemuksesta:

BRP Finland Oy allekirjoittajana Stig Måtor hakee asemakaavan muutosta tontille 9-9024-7 niin, että käyttötarkoitusmerkintä teollisuus- ja varastorakennusten korttelialue T muutetaan kaavamerkinnäksi KM, liikerakennusten kortteli-alue, jolle saa sijoittaa vähittäiskaupan suuryksikön (alaviitteellä, jossa merkintä PT-kaupasta) tai KL, liikerakennusten korttelialue (alaviitteellä, jossa sallitaan em. ohjauksen piiriin kuuluvat kaupat, joiden pinta-ala voi olla 3000-6000 m2).

Selkokielellä tämä tarkoittaa sitä, että kun BRP Finlandin vanha tuotantokiinteistö uuden tehtaan rakentamisen myötä vapautuu, siihen suunnitellaan sijoitettavaksi kauppakeskusta. Sijainti on hyvä, aivan valtatie 4:n varressa. Liitteenä kaupungin sivuilta löytyy 4.6.2008 päivätty selvitys, joka on otsikoitu "Rovaniemi BRP - Kaupan suuryksikön kaupalliset ja liikenteelliset vaikutukset", jossa asiaa on selostettu tarkemmin.

Mielenkiintoisinta asiakirjassa on sen yhteenveto-osan ensimmäinen kappale:

"Nova Group Oy suunnittelee Rovaniemen Teollisuuskylään BRP:ltä vapautuvaan kiinteistöön kaupan yksikköä. Hanke olisi kokoluokaltaan noin 10.000 neliötä ja se sisältäisi todennäköisesti halpatavaratalokauppaa sekä tilaa vievää kauppaa."

Kun selaa vähän eteenpäin, mainitaan kiinteistön uusina mahdollisina toimijoina halpatavaratalo, kodinkoneliike ja huonekalukauppa, joiden vuosimyynti olisi yhteensä 24 miljoonaa euroa.

Eli: Nova Group järjesti uuden moottorikelkkatehtaan rakentamiseen 20 miljoonaa euroa eläkerahoja, sopi ilmeisesti tässä yhteydessä BRP:n toimitusjohtajan kanssa siitä, että hyvältä paikalta vapautuvalle kiinteistölle haettaisiin kaavamuutosta, jotta Nova voisi avata sinne kauppakeskuksen.

Nova Groupin asiakaslehden Uutisnovan numerossa 1/2008 on kuvattu moottorikelkkatehdashankkeen taustoja ja vaiheita. Peruskiven muurasi Paavo Väyrynen (kesk.), harjakaisissa puhui Mauri Pekkarinen (kesk.). Keva-pomo Markku Kauppinen (kesk.) yritti viime viikolla esittää, ettei Kevalla ja Nova Groupilla olisi ollut tehdasjutussa rahaliikennettä keskenään. Uutisnovan kuvaus antaa asiasta vähän toisenlaisen käsityksen:

"Uuden 22 miljoonan euron moottorikelkkatehdashankkeen toteuttaja on Nova Group-konserniin kuuluva Nova Kiinteistökehitys Oy. Tehtaan rakentajana ja saneerajana toimii Lemminkäinen-konserniin kuuluvat Palmberg-Rakennus Oy ja Oka Oy työyhteenliittymä. Tehdaskiinteistön omistaja on Kuntien eläkevakuutus Keva, jolla tämä on ensimmäinen teollinen sijoitus Suomessa."

Ja löytyypä sieltä Nova Groupin lehdestä selitettynä myös tämä kaavamuutosjuttu:

"BRP Finland Oy:n vanha moottorikelkkakiinteistö on siirtynyt Nova Kiinteistöyhtiö Oy:n omistukseen ja tavoitteena on saneerata nk. Eteläkeskuksen alueelle 12 000 neliömetrin laajuinen vahva kauppakeskuskokonaisuus."

Vielä on todettu sekin, että Nova etsii Eteläkeskuksesta myös sopivaa tonttia noin 6 000–8 000 neliön liikekiinteistölle, johon sijoittuisivat Maskun Kalustetalon ja Suomi-Soffan uudet myymälät.

Lehdestä löytyy myös komea kuva harjakaisista, joissa Stig Måtar, elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) ja Kevan johtaja Markku Kauppinen (kesk.) myhäilevät tyytyväisinä. Peruskiven muurauksen yhteydessä otetussa kuvassa taas pönöttävät Rovaniemen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Maarit Airaksinen (kok.), ulkomaankauppaministeri Paavo Väyrynen (kesk.), Nova Kiinteistökehityksen toimitusjohtaja Arto Merisalo, Stig Måtar ja Rovaniemen kaupunginjohtaja Mauri Gardin (kesk.)

18. kesäkuuta pääministeri Vanhanen (kesk.) sanoi Brysselissä, että häntä olisi pitänyt informoida Novan ja Kevan käynnissä tai suunnitteilla olevista liiketoimista. No, olisi kysynyt ministerikollegoiltaan Pekkariselta (kesk.) tai Väyryseltä (kesk.)!

Em. kaavamuutos oli Rovaniemen kaupunginvaltuuston käsiteltävänä 18.5.2009. Asiasta olivat päättämässä mm. 10 000 euroa Kehittyvien Maakuntien Suomelta 2007 eduskuntavaalikampanjaansa saanut mutta valitsematta jäänyt Ari Ruotsalainen (kesk.) ja Keskustan kehittämispäällikkö, KMS:n perustamisessa mukana ollut Lasse Kontiola (kesk.). Valtuusto hyväksyi muutoksen yksimielisesti. Se on sitten eri asia, kuka kauppakeskusta nyt Nova Groupin jouduttua konkurssiin ryhtyy pykäämään. Puljun nettisivut tosin toimivat vanhaan malliin: "Varma valinta valtakunnallisesti".

LISÄYS 30.6.
Seuraava looginen askel olisi tietysti käydä tarkoin läpi kunnallisvaalien 2008 vaalirahoitusilmoitukset Rovaniemeltä, mutta arvatkaapa mitä. Kun yritin päästä Rovaniemi.fi:n vaalisivustolta ilmoituksiin, tulee vaan herjaa , että "Sivu, jolle yritit päästä on joko vaihtanut paikkaa tai poistettu". Voitte käydä itse kokeilemassa täällä. Jos keksitte konstin saada ilmoitukset näkyville, ilmoittakaa.

7 kommenttia:

oblomov jr. kirjoitti...

Olet julkisista lähteistä kaivanut esiin varsin kiinnostavia tietoja.

Milloinkahan tutkivat journalistimme hoksaavat saman?

Joka tapauksessa: kiitos!

Anonyymi kirjoitti...

Sivuston linkit ei toimi, mutta sivut on olemassa.
Ilmoituksiin pääsei kun kirjoittaa osoiteriville linkin käsin esim: http://iwwww.rovaniemi.fi/includes/file_download.asp?Deptid=22365&fileid=27125&file=20081209095330.pdf&pdf=1

Linkin osoitteen saa selville, kun vie kursorin nimen päälle esim. kepulaiset http://iwwww.rovaniemi.fi/?Deptid=22365
kokoomus http://iwwww.rovaniemi.fi/?Deptid=22368

Vaikeaksi on demokratia tehty Rovaniemellä(kin).

Anonyymi kirjoitti...

Jukoliste, Markku!

Olet tehnyt hienoa tutkivaa journalismia. Ihan hävettää kollegoiden puolesta, koska eivät ole älynneet - vielä - moisia yhteyksiä, kaavamuutoksia ja vahvoja kytkentöjä.

Blogiisi täytyykin tutustua kunnolla.

Valoisaa & souturikasta kesää!


t. Kalle Keränen

Anonyymi kirjoitti...

Pahalta todella näyttää kepun ja etenkin Kauppisen kannalta. Jos vielä löytyy kuitit siitä, että Kauppinen kestinnyt Kevan edustustiloissa kyseistä liikemiesjengiä, niin se on adios.. Tätähän mm. Ilta-Sanomat nyt tutkii

Anonyymi kirjoitti...

Nuo linkit saa tosiaan toimimaan, kun linkistä korvaa osan www tekstillä iwwww.

Esim. linkkilista keskustan ilmoituksiin: http://iwwww.rovaniemi.fi/?Deptid=22365 (näistäkään ei ilman em. kikkaa pääse eteenpäin)

Anonyymi kirjoitti...

Eikö olekin perin kummallista että puhtaasti Etelä- Suomessa toiminut Insinööritoimisto Peltonen vietiin Rovaniemelle yhdessä Kaakkois-Suomeen erikoistuneen OKA:n (Lemminkäisen yhtiö!) kanssa sähläämään Bombardierin ja KEVAn asioissa!

Peltonen listaa referensseissään mm Big Brother-talon ja Eteläranta 10.

Stig Måtar on vanhoja EK:laisia!

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä tästä kaavamuutoksesta oli juttua jossakin YLE:n ajankohtaisohjelmassa. Hanke on pistetty kuulemma jäihin laman vuoksi. Katsokaa niitä YLE:n ohjelmia!