keskiviikkona, heinäkuuta 01, 2009

Kelkkatehdashankkeen taustoja

Monimutkaisen tapahtumasarjan konkretisoimiseksi tässä tiivis kuvaus siitä, mitä moottorikelkkatehtaan asiassa on tapahtunut tähän mennessä.

Tammikuussa 2007 pääministeri Matti Vanhanen ja puoluesihteeri Jarmo Korhonen keskustelevan pääministeri virka-asunnossa Nova Groupin Arto Merisalon ja Tapani Yli-Saunamäen kanssa Keskusta rahoittamisesta tulevissa eduskuntavaaleissa jopa 200.000 eurolla. Mukana tapaamisessa on myös Kevan johtaja ja tunnettu keskustavaikuttaja Markku Kauppinen.

Moottorikelkkayritys BRP Finlandin mukaan ensimmäiset neuvottelut tehdashankkeen toteuttamisesta käytiin helmikuussa 2007. Talousjohtaja Mika Vuoksun antaman tiedon mukaan yrityksen johdon lisäksi mukana tapaamisessa olivat Nova Groupin ja Rovaniemen kaupungin edustajat.

Kun suunnitelmat uuden kelkkatehtaan rakentamisesta 27.5.2007 BRP Finlandin ja Nova Groupin toimesta julkistettiin, kertoi Yli-Saunamäki tiedotteessa, että hanke oli käynnistynyt ”Rovaniemen Kehitys Oy:n toimitusjohtajan Juha Seppälän ja kaupunginjohtaja Mauri Gardinin aktiivisen toiminnan seurauksena heidän otettuaan meihin muutama kuukausi sitten yhteyttä”. Eli tästä voitaneen vetää se johtopäätös, että ennen kuin BRP Finland istui pöytään helmikuussa, Nova Group ja Rovaniemen kaupungin edustajat olivat valmistelleet asiaa keskenään.

BRP Finlandin mukaan yritys sai kolme tarjousta tehtaan rakennuttamisesta, ja yhtenä oli Nova Group. ”Sitä kautta se meille on tullut, Nova on ollut yhteydessä meihin. Rakennuttajan valinta on tehty pelkästään liiketaloudellisin perustein kolmen eri tarjoajan joukosta”, totesi talousjohtaja Vuosku hiljattain.

18. maaliskuuta 2007 järjestettiin eduskuntavaalit, joissa kokoomus sai kymmenen lisäpaikkaa, SDP menetti kahdeksan ja vasemmistoliitto kaksi. Keskusta menetti neljä paikkaa, mutta säilyi yhden paikan erolla suurimpana puolueena. Vanhanen jatkoi pääministerinä.

14. toukokuuta pidettiin ns. kiitoskaronkka pääministeri virka-asunnolla Kesärannassa. Keskustasta mukana olivat Vanhanen ja puoluesihteeri Korhonen, tukijoista Toivo Sukari (Maskun Kalustetalo, Ideapark), Kyösti Kakkonen ja Seppo Saastamoinen (Tokmanni), Harri Toivainen (Suomi-Soffa) ja Lauri Juntunen (Motonetin ex-pääomistaja). Nova Groupista paikalla olivat Arto Merisalo ja Tapani Yli-Saunamäki.

27. toukokuuta Nova Group ja BRP Finland julkistavat suunnitelman uuden moottorikelkkatehtaan rakentamisesta. Nova Group kertoo tehneensä Rovaniemen kaupungin kanssa esisopimuksen 8,4 hehtaarin maa-alueen ostamisesta tarkoitusta varten. BRP Finlandilta Nova Group kertoo ”aiesopimuksella ostaneensa” yrityksen nykyisen tehdaskiinteistön, Rovaniemen kaupungilta taas tämän kiinteistön tontin. Vanha tehdas on tarkoitus saneerata ja muuttaa kauppakeskustyyliseksi liikerakennukseksi heti, kun uusi tehdas on luovutettu BRP Finlandille. BRP Finland ja Nova Group solmivat uutta tehdasta koskevan vuokrasopimuksen.

2. joulukuuta 2008 BRP Finland ilmoittaa käynnistävänsä Suomessa 250 työntekijää ja toimihenkilöä koskevat yt-neuvottelut. Yritys toteaa, että tuotteiden kysynnän lasku pakottaa vähentämään henkilöstöä irtisanomisten ja lomautusten kautta. Samassa kuussa Kuntien Eläkevakuutuksen (Keva) keskustalainen johtaja Markku Kauppinen esittää Kevan hallitukselle Rovaniemelle nousevan uuden moottorikelkkatehtaan ostamista Nova Kiinteistökehitys Oy:lta. Esitys hyväksytään ja uutta tehdasta koskeva vuokrasopimus siirtyy sellaisenaan Nova Kiinteistökehitykseltä Kevalle.

Kevan hallituksessa toimitusjohtaja Kauppisen esitystä moottorikelkkatehtaan ostamisesta ovat tekemässä Keskustan Uudenmaan piirin puheenjohtaja Varpu-Leena Malmgren, kansanedustaja Sampsa Kataja (kok), Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Paula Kokkonen (kok), HUS:n toimitusjohtaja Kari Nenonen, Hämeenlinnan kaupunginjohtaja Tapani Hellsten (sd), Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n puheenjohtaja Tuire Santamäki-Vuori (sd), Lapin ja Oulun yliopistojen yhteisen Meri-Lappi Instituutin johtaja Aaro Tiilikainen, Keskustan Karjalan piirin varapuheenjohtaja, ylilääkäri Irmeli Henttonen sekä Suomen lähi- ja perushoitajaliiton SuPerin puheenjohtaja Juhani Palomäki.

7. toukokuuta 2008 keskustan kansanedustaja Timo Kalli käynnistää vaalirahakohun toden teolla kertomalla jättäneensä tahallaan noudattamatta lain määräämää vaalirahoituksen ilmoitusvelvollisuutta. Kehittyvien Maakuntien Suomen ja Nova Groupin vaalirahoitus tulee julkisuuteen tipoittain.

Kesäkuussa 2008 Rovaniemellä laitetaan vireille BRP Finlandin vanhaa tehdaskiinteistöä koskeva kaavamuutos, jonka tarkoituksena on mahdollista muuttaa se liikekiinteistöksi, johon sijoittuisi halpatavaratalo, huonekalukauppa ja kodinkoneliike. Kaavamuutosta hakee BRP Finland, eli ainakaan vielä tällöin vanha tehdaskiinteistö ei ollut siirtynyt Nova Groupin omistukseen. Nova Group kyllä on teettänyt sen selvityksen ”kaupan suuryksikön kaupallisista ja liikenteellisistä vaikutuksista”, joka muutoshakemuksen liitteenä kaupungille toimitetaan.

Samaan aikaan Rovaniemen kaupunginvaltuustossa halutaan selvitettäväksi kaupunginhallituksen puheenjohtajan, Nova Groupilta 10000 euroa eduskuntavaalikampanjaansa saaneen mutta valitsematta jääneen Ari Ruotsalaisen (kesk), kaupunginjohtaja Gardinin (kesk) ja kaupungin muiden virkamiesten asema ja toimet Nova Groupin ja kaupungin välisissä tonttikaupoissa ja sopimuksissa. Kuntaliitto ja tarkastuslautakunta toteavat, ettei esteellisyyttä ole, koska henkilökohtaista taloudellista hyötyä em. virkamiehille ei kaupoista ja sopimuksista tullut.

Vuoden 2009 alusta Kevan hallitukseen tulee uutena jäsenenä Rovaniemen keskustalainen kaupunginjohtaja Mauri Gardin, joka oli yksi keskeisiä hahmoja uuden moottorikelkkatehtaan rakentamisessa ja sen edellyttämissä Nova Groupin ja Rovaniemen kaupungin välisissä tonttikaupoissa. Aiemmalla urallaan Gardin on mm. toiminut kolmeen eri otteeseen ministeri Paavo Väyrysen poliittisena avustajana.

Varsinkin Gardinin asema on tässä kokonaiskuviossa on mielenkiintoinen ja monenlaisia ajatuksia herättävä. Pitkäaikainen keskustan taustavaikuttaja päättyy kelkkatehdashankkeen käynnistäjästä sen päärahoittajaksi matkan varrella tulleen Kevan hallitukseen, mitä on vaikeaa uskoa kyllä pelkäksi sattumaksi.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

käsikirjoitus ja TV-sarja, please, naisjuttujakaan ei tarvi keksiä