tiistaina, elokuuta 25, 2009

Soudun MM-kisat

Soudun maailanmestaruuskilpailut käynnistyivät viime sunnuntaina Puolan Poznanissa. Kisojen alkupuoli täyttyy alku- ja keräilyeristä, ja olympialuokkien osalta mitalitaisto käynnistyy tosissaan torstaina, kun välierät alkavat. Eurosport näyttää kisoja neljänä päivänä, selostajana yours truly, seuraavina lähetysaikoina:

to 27.8.
14.30-16.30 suora lähetys, välierät

pe 28.8.
10.00-11.30 kooste torstailta
14.30-16.30 suora lähetys, välierät

la 29.8.
11.00-14.15 suora lähetys, finaalit

su 30.8.
11.45-12.30 kooste lauantailta
12.30-14.15 suora lähetys, finaalit

Suomella on mukana kaksi venekuntaa eli naisten avoimen luokan pariairokaksikossa Pekingin hopeamitalistit Sanna Stén ja Minna Nieminen sekä miesten kevyen luokan (<72.5 kg) yksikössä Matti Jääskeläinen. Molemmat avasivat kisansa jo sunnuntaina. Minna ja Sanna ottivat yhden jaossa olleista yhdeksästä suorasta välieräpaikasta lähdössä, jossa venekuntia yhteensä on mukana kolmetoista. Matti taas jäi oman alkueränsä viidenneksi eli toiseksi viimeiseksi, ja jatkaa välieräpaikan metsästystä keräilyeristä. Miesten kevyen luokan yksikkösoutajia Poznaniin on saapunut yhteensä 24 kappaletta.

Sannan ja Minnan suhteen on muistettava se, että Pekingissä he kilpailivat kevyessä luokassa, jossa yksittäinen soutaja saa painaa korkeintaan 59 kiloa ja venekunnan keskipainon on oltava 57 kiloa tai alle. Avoimessa luokassa painorajoituksia ei ole, mikä näkyy veneiden kovempana vauhtina. Kun naisten pariairokaksikon ME-aika on kevyessä luokassa 6:49.77, on se avoimessa luokassa 6:38.78 eli 11 sekuntia nopeampi. Mikäli Sanna ja Minna aikoisivat uusia viime vuoden mitalisijansa, olisi heidän siis oltava suunnilleen tuon verran nopeampia kuin Pekingissä.

Sitä he eivät kuitenkaan ole, vaan nyt suomalaiset taistelevat pääsystä A-finaaliin eli kuuden parhaan joukkoon. Alkuerissä, joita soudettiin kolme ja josta kustakin kolme nopeinta pääsi suoraan välieriin, he olivat koko porukan yhdeksänneksi nopeimpia ajallaan 7:14.22. Toisin sanoen heidän aikansa oli hitain, millä välieräpaikka aukesi. Nopeimpia olivat Australian Sally Kehoe ja Philippa Savage ajalla 7:04.71, toiseksi nopeimpia Puolan Magdalena Fularczyk ja Julia Michalska ajalla 7:05.24, kolmansia USA:n Megan Kalmoe ja Ellen Tomek ajalla 7:07.18. Lisäksi täytyy muistaa se, että kun kolme pääsi jatkoon, kärkijoukkueiden ei tarvinnut vielä näyttää parasta vauhtiaan.

Suomalaisetkin pääsivät helpolla, sillä jo tuhannella metrillä eli puolivälissä heidän marginaalinsa neljänteen sijaan oli viisi sekuntia. A-finaalipaikan saamiseksi vauhdin on parannutta rutkasti. Alkuerävauhtien perusteella "varmoilta" finalisteilta näyttävät Australia, Puola, suomalaisten erän voittanut Iso-Britannian pari Anne Bebingon ja Annabel Vernon sekä USA. Nämä kaikki olivat omilla sekuntilukemillaan.

Taistelu jäljelle jäävistä kahdesta paikasta käydään Bulgarian (toisena soutajana yksikön olympiavoittaja Rumyana Neykova), Saksan, Tshekin, Uuden-Seelannin ja Suomen välillä. Nämä viisi olivat alkueräajoissa 4.3 sekunnin sisällä. Keräilystä välieriin tänään raivasivat tiensä Ukraina, Tanska ja Valko-Venäjä, joista A-finaalipaikasta saattaa välierissä nousta taistelemaan korkeintaan ensin mainittu.

Suomalaisilla kävi välierän suhteen hyvä tuuri, sillä mielestäni he saivat kahdesta erästä helpomman. Sténin ja Niemisen välierässä soutavat radalta yksi radalle kuusi lueteltuna Tanska, Uusi-Seelanti, USA, Puola, Bulgaria ja lähimpänä kameraa Suomi. Näistä Puola ja USA ottanevat ensimmäiset kaksi finaalipaikkaa, mutta kolmannesta kehkeytyy tiukka taistelu Bulgarian (alkuerässä 7:12.74), Uuden-Seelannin (7:13.97) ja Suomen (7:14.22) välillä. Kisa käydään torstaina kello 15:13 Suomen aikaa, eli se näkyy suorana Eurosportilla. 15:05 soudettavasta ensimmäisestä välierästä suurimmat suosikit A-finalisteiksi ovat alkuerävoittajat Australia ja Iso-Britannia, ja kolmannesta paikasta taistelevat Saksa ja Tshekki.

Matti Jääskeläisen urakka jatkui hetki sitten keräilyerissä, jossa hänen olisi tullut sijoittua kahden kärkeen päästääkseen taistelemaan sijoista 1-12. Näin ei käynyt, sillä jo puolivälissä jatkopaikka oli karannut yhdeksän sekunnin päähän. Jälkimmäinen tonni sujui Matilta aika katastrofaalisissa merkeissä, sillä 1500 metrin jälkeen eroa kakkoseen oli 20 sekuntia ja maalissa peräti 32 sekuntia. Näiden esitysten perusteella Matti ei näytä nyt olevan lähelläkään sitä vauhtia, mitä hän on pystynyt parhaimmillaan esittämään. Taistelu jatkuu C/D-semifinaaleissa, eli ratkeaa se, soutaako Matti sijoista 13-18 vai 19-24.

Suomalaisväriä kisoihin tuo myös Veikko Sinisalo, joka Pekingin olympiahopean jälkeen siirtyi Sténin ja Niemisen valmentajan paikalta Tshekin maajoukkueen palvelukseen. Hän on valmentanut Tshekin miesten pariaironelosta ja pariairokaksikkoa, joista jälkimmäisen osalta kisat kuitenkin loppuivat jo ennen kuin ehtivät alkaakaan, kun Milan Dolecek nostettiin perämiehettömään neloseen paikkaamaan kätensä loukannutta Michal Horvathia. Tshekin pariaironelonen sen sijaan otti maanantaina suoran välieräpaikan ja jahtaa perjantaina A-finaalipaikkaa. Alkueräaikojen perusteella Veikolla on jopa saumoja saada jatkua arvokisamitaliketjulleen. Tshekin perämiehetön nelonen, jonka soutajista Veikko on siis valmentanut yhtä koko vuoden, otti myös suoran välieräpaikan, ja taistelee A-finaalipaikasta torstaina.

Netistä kisoja voi parhaiten seurata kansainvälisen soutuliiton World Rowing -sivuilta ja kisajärjestäjien sivuilta, joilta löytyy myös sääennustuksia. Saa nähdä, ehtiikö Suomen pieni maajoukkueryhmä päivittää kisojen aikana pariairokaksikon nettisivuja. Veikon ja Tshekin joukkueen kuulumisia voi käydä katsomassa Veikon blogista. Yritän tänne omaanikin laittaa sitä mukaa kommenttia ja ennustetta kun niitä selostuksia valmistellessa syntyy.

Ja vielä, Eurosportin selostamoonhan voi lähettää kysymyksiä ja palautetta. Viestikenttään vain ESP [välilyönti] ja kysymyksesi, sitten viesti numeroon 17163. Lähetykset ovat nyt sen verran pitkiä, että yritän mahdollisuuksien mukaan kysymyksiin myös vastata.

Ei kommentteja: