Miesten kasit tulivat maaliin puoli tuntia sitten ja MM-kisat Puolan Poznanissa on nyt soudettu. Vaikka Eurosportin lähetyksissä suurin osa tärkeistä huomioista tulikin jo tehtyä ja monia turhempiakin, analysoidaan tässä nyt vielä muutamia parhaiten mieleen jääneitä hetkiä.
Omasta ja monen muunkin mielestä kohokohta oli miesten yksikköfinaali, jossa Uuden-Seelannin Mahé Drysdale otti kullan uudella ME-ajalla 6:33.35. Hurjasta ajastaan Drysdale saa pitkälti kiittää Ison-Britannian Alain Campbellia, joka ahdisti häntä loppuun saakka, vetäen myös alle vanhan ME-ajan tuloksellaan 6:34.30. Drysdalella on mahdollisuudet parempaankin, sillä viimeisellä 250 metrillä keli tuuli ja aallokko olivat jo niin kovia, että ne pikemminkin söivät vauhtia. Drysdalen tekniikka oli lähellä hajota lopussa, airot kävivät vedessä lähes kaulusta myöten ja palautukset läpsivät vedenpintaan.
Kun aloitin soudun 1980-luvun jälkipuoliskolla, yksikössä eräänlainen aatelisraja oli seitsemän minuuttia. Sen alle menivät lähinnä vain arvokisojen A-finaalimiehet. Pertti Karppisen paras aika muistaakseni oli 6:49, eli melkoisesti ovat vauhdit kasvaneet. Kirvesairojen tulo aiheutti suuremman hyppäyksen vuonna 1992, ja materiaalit veneissä ja airoissa ovat jatkuvasti parantuneet. Tästä huolimatta 6:33 on jotain sellaista, mitä en ole kyllä oikeastaan pitänyt edes mahdollisena.
Kotiyleisön positiivinen psykologinen kannustava voima tuli myös todettua. Magdalena Fularczyk ja Julia Michalska vetivät naisten pariairokaksikossa elämänsä soudun ja ottivat maailmanmestaruuden. Naisten kevyessä pariairokaksikossa Magdalena Kemnitz ja Agnieszka Renc työntyivät kahden sadasosan turvin Ison-Britannian ohi hopealle, vaikka he eivät välierien jälkeen todellakaan kuuluneet mitalisuosikkeihin. Puolan miesten kevyt nelonen kesti olympiahopean asettamat paineet ja otti kovien Saksan ja Tanskan takana pronssia. Kahdeksikossa etukäteen lähinnä statisteiksi lasketut Puolan miehet rynnistivät hurjasti lopussa, mutta hävisivät lopulta pronssin Hollannille 0.08 sekuntia.
Saksa yllätti miesten kevyessä nelosessa lähtemällä liikkeelle "kaikki peliin alusta saakka" -taktiikallaan ja ennen kaikkea sillä, että se onnistui kovaa Tanskaa vastaan. Puolivälissä saksalaiset johtivat sekuntikaupalla, kangistuivat lopussa mutta ylittivät maaliviivan 0.25 sekuntia ennen perinteidensä mukaisena hurjan loppukirin kehittänyt Tanskaa.
Uusi-Seelanti otti kisoissa kolme maailmanmestaruutta. En tunne kovinkaan tarkoin maan systeemejä, mutta saavutus on hurja 4.3 miljoonan ihmisen väestöpohjalla. Toisaalta pienemmälläkin väestöpoolilla pärjää, jos scouttaus on kohdallaan. Maailmassa on paljonkin sellaisia kavereita, jotka koossa ja potentiaalisessa suorituskyvyssä pärjäisivät Drysdalelle, mutta heitä ei missään vaiheessa saada soutuvenettä lähellekään. Näin on Suomessakin.
Tshekin ikisoutaja Vaclav Chalupa haki 43-vuotiaana uransa ensimmäistä MM-kultaa nyt ei-olympialuokassa eli perämiehellisessä kaksikossa, mutta samalla tavalla kävi kuin niin monta kertaa aiemmin. 1500 metrille thsekit tulivat vielä johdossa, mutta lopussa amerikkalaiset tulivat ohi, ja niin Chalupa saa palkintokaappiinsa ties monennenko arvokisahopean. Enää ei taida tilaisuuksia MM-kullan ottamiseen tulla.
Suomalaisilta kisat menivät alavireisesti. Sanna Sténin ja Minna Niemisen tavoite oli A-finaalissa, lopullinen sijoitus B-finaalin kolmas eli yhdeksäs ajalla 6:59.51. Eilen uutisoitiin virheellisesti, että he olisivat B-finaalissa soutaneet ensimmäisen kerran urallaan alle seitsemän minuutin. Pekingin finaalissa heidän aikansa oli 6:56.03, Gifun vuoden 2005 MM-kisojen pronssia tuoneessa finaalissa jopa 6:49.02, joskin Gifun ajat pyyhittiin tilastoista pois virtaavan veden tuloksina.
Suomalaiset johtivat B-finaalia vielä 500 metriä ennen maalia, mutta niin Pekingissä kuin Münchenin 2007 MM-kisoissakin voiton maksanut ylimääräisen loppukirivaihteen puuttuminen realisoitui nyt kahden ohi päässeen vastustajan verran. Puolan voittoaika kolme tuntia aiemmin soudetussa A-finaalissa oli 6:47. Kärkeen suomalaisilla oli siis matkaa tuollaiset 12-13 sekuntia, eli marginaali oli kevyestä avoimeen siirtyvälle venekunnalle aika lailla odotettu.
Kuriositeettina todettakoon, että suomalaisten B-finaalin ajalla ei olisi sijoituttu mitaleille tänään soudetussa naisten kevyessä pariairokaksikossa. Kreikka voitto tämän kisan ylivoimaisesti ajalla 6:51.46, Puola oli kakkosena 6:56.65 ja Iso-Britannia kolmantena 6:56.67. Neljänneksi tulleen Saksan aika oli 6:59.75. Vaikka vertailut eri luokkien välillä eri vuosista puhumattakaan ovat vaikeita, oma käsitykseni on, että Stén ja Nieminen olivat nyt kahdella kilometrillä 3-5 sekuntia hitaampia kuin viime vuonna olympiaregatassa. Tulos ei ole missään nimessä huono, kun ottaa huomioon sen pyörityksen, johon he Suomessa olympiahopean ansiosta joutuivat. Edellisen olympiadin aikana naisten syyskauden valmistautuminen oli taatusti aivan eri luokkaa kuin tällä kaudella. Sekin on hyvä muistaa, että vaikka he avoimessa soutavatkin, pituutta ei ole tullut senttiäkään lisää kummallekaan.
Matti Jääskeläinen oli yössä koko kisaviikon ja veti ainakin 10 sekuntia hitaammin kuin parhaimmillaan. Mattia sen enempää arvostelematta tulee väkisinkin mieleen, että Ulla Varvio naisten yksikössä ja Juho Karppinen miesten yksiköstä olisivat varmasti päässeet ainakin samanlaiseen tulokseen, mikäli heidät olisi kisoihin lähetetty. Kokemuksesta kuitenkin tiedän, että valinnat ovat vaikeita ja jälkikäteen on helppo viisastella. Toivottavasti ensi vuonna Uuden-Seelannin kisoissa nähdään kaikki kolme ja kovassa iskussa. B-finaalitason saavuttaminen siihen mennessä ei ole mahdotonta heistä kenellekään.
Veteraaniosaston selviytymistä MM-kisoissa tulee sattuneesta syystä seurattua aina tarkkaan. Naisten yksikön mestaruuden kuin varkain ottanut ja maailmancupin kokonaan väliin jättänyt Ekaterina Karsten-Khodotovich osoitti, ettei 37 ikävuotta ole mitään. Chalupa jo mainittiinkin, mutta on syytä ottaa esille myös Hollannin kasin MM-pronssille tahtiairona piiskannut 39-vuotias Diederik Simon. Hän oli mukana Hollannin Atlantassa kultaa voittaneessa kahdeksikossa, oli Sydneyssa pariaironelosen hopealla ja Ateenassa taas kasin hopealla. Uusi olympiadi käynnistyi nyt hyvin ja kasin tahtipaikka osoittaa, että Simon on Hollannin valmennusjohdon laskelmissa keskeinen tekijä Lontoon olympialaisia ajatellen. Tuolloin Simon on 43-vuotias, eli samanikäinen kun Juri Jaanson ottaessaan Pekingissä pariairokaksikon pronssia.
Sinisalon Veikon osalta kisat olivat täynnä harmittavia pettymyksiä. Putoaminen 0.1 sekunnilla A-finaalista kääntyi Veikon valmentamalle Tshekin pariaironeloselle lopulta B-finaalin viidenneksi eli 11. sijaksi, eli odotuksiin nähden homma meni aika lailla poskelleen. Michal Dolecek taas oli perämiehettömän nelosen puolella kiinni mitalissa vielä 1500 metrillä, mutta maalissa tshekit olivat neljänsiä. No, aikaa korjausliikkeisiin on vielä kolme vuotta.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti