perjantaina, heinäkuuta 14, 2006

Kesällä kevyemmin

Vuoden 2006 Bulwer-Lytton Fiction Contestin palkinnot on jaettu. Asiaa tuntemattomille kerrottakoon, että kilpailu hakee inspiraationsa Edward George Bulwer-Lyttonin vuonna 1830 julkaistun teoksen "Paul Clifford" kuuluisasta alkulauseesta, jossa todetaan, että oli synkkä ja myrskyinen yö. Tenavat-sarjakuvastakin slogan on tuttu. Kilpailun ideana on rohkaista ihmisiä tarjoamaan tarkoituksellisen huonoja aloituslauseita kuvitteellisille kirjoille.

Tämän vuoden kilpailun voitti eläkkeellä oleva insinööri Jim Giugli Kaliforniasta, seuraavalla pulp-henkisellä kökköpläjäyksellään (käännän, koska toimii myös suomeksi, alkuperäinen täällä):

Etsivä Bart Lasiter istui toimistossaan tutkien ainokaisesta pienestä ikkunastaan jätti-burritolleen lankeavaa valoa, kun ovi sinkoutui auki paljastaen naisen, jonka vartalo viestitti kyseessä olevan viimeinen burritosi vähään aikaan, jonka kasvot todistivat enkeleitä olevan olemassa, ja jonka silmät kertoivat että hän pystyisi panemaan sinut kaivamaan oman hautasi ja päälle vielä nuolemaan lapionkin puhtaaksi.


Seikkailukirjallisuuden sarjan voittajan Irene Buttulsin kontribuutio ei paljoa kalpene Giuglin hengentuotoksen rinnalla:

Pehmeästi halki sumuvaipan lipuvassa gondolissa loikoileva Christy sai ensimmäisen aavistuksensa siitä, että jotain oli tapahtumassa, kun hän kuuli kavioiden kopsetta jostain alhaalta (tapahtuuhan tarinamme ei Venetsiassa vaan Provolone-juustostaan ja Tobleronestaan tunnetussa Sveitsissä) ja, kurkottaen ei suinkaan vastenmielistä kaulaansa ja siristäen silmänsä kapeiksi viiruiksi, havaitsi kaksitoista pientä poroa, jotka säntäsivät mielipuolisesti alas vuohipolkua.

Tai mitä sanotte tästä, romantiikka-sarjan kunniamaininnan saaneesta Ted Begleyn kyhäelmästä, todellisesta krapula-aamujen tulevasta klassikosta:

Ramon suuteli Juanitaa kovaa ja nopeasti, ja hänen kielensä sondeerasi naisen suuta kuin yksittäistä polyyppia turvonneesta eturauhasesta etsiskelevä urologin sormi, mikä taas muistutti Ramonia siitä että hän tarvitsi paksusuolen huuhtelun ennen ensi viikon vuotuista lääkärintarkastusta tehdäkseen siitä miellyttävämmän sekä itselleen että tohtorille.

Loputkin helmet löytyvät linkistä yllä. Muistaakseni Suomessa järjestetään jotain samankaltaista kilpailua, jossa rajauksena taisi olla huonoimman kuviteltavissa olevan eroottisen kohtauksen kirjaileminen.

P.S. Blogioppaassa neuvottiin virittämään oman blogin houkuttelevuutta mm. interaktiivisuutta lisäämällä. Niinpä laitoin sivupalkkiin gallup-toiminnon, johon päivitän itseäni kiinnostavia ajankohtaisia kysymyksiä sitä mukaa kuin äänestysaktiivisuutta ilmenee (jos ilmenee).

7 kommenttia:

Lupus Celestialis kirjoitti...

Suomessa on onneksi Risto K. Järvisen perustama Huonon kirjallisuuden seura, jonka kilpailujen tuotoksua on julkaistu kansissakin, mm. "Mallusjokelainen sielunmaisema ja muuta paskaa" (1998) Valitettavasti seura on nyttemmin lopettanut kilpailujen järjestämisen, koska huonoa kirjallisuutta julkaistaan muutenkin jo niin paljon, esimerkkinä mm. Tony Halmeen kirjallinen tuotanto.

Anonyymi kirjoitti...

Tony varmaan tietää tuottavansa paskaa, toisin kuin kaiken maailman milan kunderat. Juha Seppälä totesi joskus, että huonon tekeminen, tarkoittaen sillä Hertta-sarja tyylistä tekstiä, on itse asiassa vaikeaa. Juha myönsi joskus kirjoittaneensa Nyyrikkiin tms. Siitä vaan Markkukin väsäämään eroottista novellia, suosittelen Ted Begley-tyyliä; ainakin se nauratti.

Jaakko Vasankari kirjoitti...

Enpä moisesta kisasta ollut kuullutkaan. Vaikuttaa minun makuuni sopivalta. Rakastan hyvää huonoa kirjallisuutta. Tahtoisin jopa menestyä sellaisena nimimerkin takaa.

Olen kehittänyt Edward George Bulwer-Lyttonin aloituslauseesta omankin version, jota tungen käsikirjoitusten väliin: "Oli synkkä, mutta pimeä yö."

Anonyymi kirjoitti...

Here are some links that I believe will be interested

Anonyymi kirjoitti...

Here are some links that I believe will be interested

Anonyymi kirjoitti...

Interesting website with a lot of resources and detailed explanations.
»

Anonyymi kirjoitti...

Greets to the webmaster of this wonderful site! Keep up the good work. Thanks.
»