keskiviikkona, elokuuta 16, 2006

Ehkä otin, ehkä en - svensk version

Ruotsin urheilu on nyt saanut oman Lahden-tragediansa. Göteborgin EM-kisoissa viime sunnuntain vastaisena yönä poliisi ratsasi kadulla ravintolasta ulos tulleen viiden hengen seurueen. Tutkinta osoitti kaikkien olevan kokaiinin vaikutuksen alaisena ja osalla oli myös vielä käyttämätöntä huumetta hallussaan. Kansalliseksi häpeäksi homma lipsahti siinä vaiheessa, kun kävi selville, että kiinniotetuista kolme oli kovan luokan urheilusankareita: korkeushyppylegenda Patrik Sjöberg, aitajuoksuikoni Sven Nylander ja Göteborgissa 4 x 100 metrin viestijoukkueessa juossut Patrik Lövgren. He olivat aiemmin illalla osallistuneet kolmiloikkaaja Christian Olssonin EM-kultamitalijuhliin ja jatkaneet sen jälkeen bilettämistä pienemmällä porukalla Stora Teaternin lähelle pystytetyssä vip-teltassa.

Sjöberg, joka jo urheilu-uransa aikana tunnettiin askin tupakkaa päivässä käryttävänä raikulipoikana, päätti tehdä "kirvesniemet" ja kertoa tapahtuneesta kiertelemättä ja avoimesti. Hän lähetti Sportbladetin vihjepuhelimeen lehdistötiedotteen, jossa hän tunnusti ottaneensa satunnaiselta tutulta kokaiinia ja korosti, että tapahtunut oli täysin hänen oma vikansa. Kisoissa Göterborgs-Posten -lehden kommentaattorina toiminut Sjöberg korosti, ettei ollut työskennellyt huumaavien aineiden vaikutuksen alaisena ja valitti erikseen sitä, että hänen toimintansa nyt langetti niin ikävän varjon upeasti järjestettyjen EM-kisojen ylle. Tiedotteen lähettämisen jälkeen Sjöberg on kieltäytynyt kaikesta yhteydenpidosta median kanssa.

Sven Nylader sen sijaan päätti aluksi toimia toisin. Heti tuoreeltaan hän myönsi olleensa alkoholin vaikutuksen alaisena mutta kiisti ottaneensa huumeita ainakaan tietoisesti ja selitti tapahtunutta sillä, että "jonkun oli täytynyt laittaa hänen juomaansa jotain". Pari päivää myöhemmin ehkä Sjöbergin avoimuudesta rohkaistuneena Nylander kuitenkin herkistyi rehelliseksi ja tunnusti tiistai-illan tv-haastattelussa ottaneensa kokaiinia ei vain nyt Göteborgin yössä vaan "6-8 otteeseen" vuosien saatossa muulloinkin. Sen sijaan suorituskykyä parantavan dopingin käytön hän kielsi ehdottomasti ja korosti ottaneensa kokaiinia vain "sosiaalisessa tarkoituksessa, stimulanttina ja bilehuumeena" urheilu-uransa jo päätyttyä.

Nylanderin yllättäminen tällaisista puuhista oli Ruotsissa todellinen kansallinen shokki, koska mies oli jo pitkään toiminut puhtaan urheilun puolesta puhuvan Ren Idrott -säätiön toiminnanjohtajana ja yhtenä ruotsalaisen urheiluelämän näkyvimmistä dopingin vastaisen taistelun puolestapuhujina. Myös ruotsalaisen liike-elämän suosimana puhujana ja konsulttina toimineelle Nylanderille huumepidätys mitä todennäköisimmin merkitseekin pakollista uran vaihtoa. Ren Idrott-säätiön puheenjohtaja Hans G. Svensson totesi omassa tiedonannossaan seuraavaa: "Valitan syvästi sitä, mitä on sattunut ruotsalaisessa urheilussa viimeisten päivien aikana. Se on tragedia ei vain yleisurheilulle vaan myäs Sven Nylanderille henkilökohtaisesti. Odotan kuitenkin, että Sven Nylander nyt avoimesti ja rehellisesti tunnustaa syyllisyytensä sekä jättää säätiön välittömästi." Nylander itse totesi Sportbladetille antamassaan haastattelussa haluavansa nyt tunnustaa ongelmansa erityisesti alkoholin suhteen, hakevansa apua ja pyrkivänsä aloittamaan täysin uuden, pähteistä vapaan elämän.

Kiinniotetuista kolmas, porukan ainoa aktiiviurheilija Patrik Lövgren sen sijaan kiistää yhä kaikki syytökset, vaikka muiden lailla hänkin antoi positiivisen testinäytteen ja sen lisäksi hänellä oli huumetta myös hallussaan. Ainakin Ruotsin maajoukkueen kapteeni Thomas Engdahl uskoi Lövgrenin vakuutukset syyttömyydestään. "En voi uskoa, että hän valehtelisi. Olemme käyneet asian läpi ja hän antoi minulle selvityksen", totesi Engdahl Aftonbladetille. Lövgren on tuttu kasvo Malmön yöelämän pintapaikoissa, mutta aiempaa ainakaan dokumentoitua historiaa huumeiden käytöstä hänellä ei ole. Suomi-Ruotsi-maaottelusta hänet on nyt joka tapauksessa suljettu pois.

Ruotsin yleisurheilu keräsi negatiivisia otsikoita samoilta vesiltä jo kisaviikon maanantaina, kun finaalista putoamiseensa pettynyt kuulamörssäri Jimmy Nordin joutui putkaan vedettyään sitä ennen maajoukkueasussa nakit silmille vip-teltassa ja riehuttuaan joukkueen hotellissa. Vielä tämä kriisi saatiin hoidettua tyylillä kotiin, kun joukkueen lääkäri haki Nordinin aamulla putkasta ja laittoi kaikessa hiljaisuudessa kotimatkalle kahden saattomiehen kera. Tämän jälkeen pidetyssä tiedotustilaisuudessa tapahtunutta valiteltiin kovin ja korostettiin Nordinin nyt saavan kaiken tarvitsemansa avun ja tuen.

Nordinissa ja Sjöbergissä on paljon samaa. Kummatkin ovat todellisia väriläiskiä muuten vähän värittömässä ja hajuttomassa ruotsalaisessa huippuyleisurheilussa, jossa ideaalityypit ovat Carolina Klüftin ja Susanna Kallurin kaltaisia pyhäkoulutyttömäisen moitteettomia ja kirkasotsaisia kiiltokuvaihmisiä. Nordinin ja Sjöbergin tapaiset tasaisin väliajoin sovinnaisen käyttäytymisen rajalinjojen ulkopuolelle horjahtelevat boheemit tuovat tähän kuvaan rosoisuutta ja elämänmakua. Nordin muuten pyörittää treenaamisen ohella myös omaa JNO-Fitness-yritystään, joka myy luontaistuotteita, lisäravineita, urheiluvälineitä sekä järjestää yritystapahtumia ja suunnittelee web-sivustoja (!). Yrityksen sivujen ajankohtaista-osastolta saa turhaan etsiä kommenttia EM-kisoista, mutta vieraskirja on täyttynyt fanien kannustavista kommenteista.

Sjöbergin kisojen aikana Göteborgs-Posteniin kirjoittamat kolumnit ovat muuten yhä luettavissa lehden nettisivuilta. Herra kirjoitti tyylilleen uskollisesti, omia mielipiteitään salaamatta ja turhia kaunistelematta. Näytteitä Sjöbergiltä: "Nyt käynnistyy naisten kymppi, aika lähteä kotiin. Onhan se päivä vielä huomennakin"; "Tuntematta Jimmy Nordinia henkilökohtaisesti totean, että hän kyllä yliarvioi kykynsä juoda viinaa"; "Minun oli pakko jäädä katsomaan miesten 10 000 metrin juoksua"; "Erityisesti Suomi-ottelujen ja kauden päättäjäisissä monet joivat liikaa, mutta niin käy helposti jos elää muun osan vuodesta kuin mormooni"; "Miksi pitää olla kävelyä? Sehän muistuttaa vanhoja mykkäfilmejä". Viimeisessä kolumnissaan Sjöberg suunnitteli jättävänsä yhteenvedon kirjoittamisen sunnuntai-aamuun. Sitä ei koskaan julkaistu, vaan eipä taidettu kirjoittaakaan...

Huumeiden käyttö tietysti on lainvastaista, ja aktiiviurheilijoiden kannattaisi ainakin ajoittaa kännisekoilut niin, että maajoukkueasu on jo ehditty riisua. Tästäkään huolimatta en kyllä jaksa ymmärtää sitä valtavaa kansallista paheksuntaa ja hurskastelua, jonka Nordin, Sjöberg ja kumppanit tempauksellaan Ruotsissa herättivät. Nylanderia toki voi syyttää tekopyhyydestä ja kaksinaamaisuudesta, mutta muuten hommassa on vahvasti ylireagoinnin makua. Käsittääkseni ainakaan Sjöberg ja Nordin kun eivät ole milloinkaan miksikään roolimalleiksi pyrkineetkään. On tietysti ymmärrettävää, että kipeäähän se tekee, kun ideaalikuvat urheilusta rehdin ja mallikelpoisen nuorison puhtaana ja ylevänä kilvoitteluna särkyvät, senhän me suomalaiset muistamme hyvin helmi-maaliskuulta 2001. Saivatpa nyt sitten svedutkin omat nykäsensä ja myllylänsä. Toivottavasti kuitenkin nämä syntiä tehneet päästetään alkutukistuksen jälkeen vähän helpommalla, urheilusta kun kuitenkin vaan on kysymys.

1 kommentti:

Antti Leppänen kirjoitti...

Tässä asiassa ei voi olla tulematta mieleen legendaarinen Ricky Bruch. Miehellähän taisi olla yhdessä vaiheessa urheilutossut, joissa merkkinä oli M - ei Karhu vaan "märkeslös", ellen väärin muista. Täältä löytyy kaiketi suht' tuore haastattelu:
Har du alltid varit influerad av österlandet?
–Det har kommit att influera mig allt mer och idag ser jag faktiskt ut som en taliban! Men av helt andra orsaker. Jag har 3,5 dm skägg som jag sparat sedan jag förlorade min pappa. Och jag behåller det till jag sörjt färdigt. Till jul tar jag nog bort det.

Har du några kontakter med idrottsvärlden idag?
–Jag håller på att pröva fram örtpreparat som alternativ till användning av hormoner. Det är blandningar av örtmediciner som använts av naturfolk världen över. Jag ringde faktiskt upp fotbollsspelaren Roger Milla när jag såg de välväxta spelarna från Kamerun och Nigeria och det visade sig att de alla äter youinbebark. Systematiskt har jag sedan testat olika blandningar på elitidrottsmän.