maanantaina, heinäkuuta 16, 2007

Lasten kasvatuksesta

Loman aikana hyppäsi huussilukemistona vastaan oheinen piirros selityksineen Kansa Taisteli -lehden numeron 2/1978 Töpinän terveiset -palstalta. Taidonnäyte ja sen syntytausta ovat ilahduttava todiste mielipideilmaston monipuolisuudesta aikana, jolloin taistolaiset kielsivät lapsiltaan sotalelut maailmanrauhan nimissä. Ruudin- ja kalmankatkuiset tarinatuokiot vaarin kanssa toivat omaa sukupolveani edustavalle Matiaksellekin varmasti mukavaa vaihtelua jatkuvalle höpötykselle kansakuntien välisestä solidaarisuudesta ja ydinaseettomasta pohjolasta. Sotaveteraaneja ei juuri arvostettu, mutta Kansa Taisteli -lehti toteutti arvokasta tehtäväänsä hiljaisen totuuden säilyttäjänä ja eteenpäin siirtäjänä.

2 kommenttia:

Vasarahammer kirjoitti...

Netistä löysin kertomuksia, joista osa on julkaistu Kansa taisteli -lehdessä.

http://www.veteraanienperinto.fi/suomi/index.htm

En ole koskaan lukenut yhtään Kansa taisteli -lehteä enkä Esa Anttalan kirjaa. Nyt voisin lukeakin niitä lehtiä, kun niissä noin hellyyttäviä piirroksiakin on julkaistu.

Pahkasiassa oli aikanaan Kansa luisteli - Sivarit kertovat -nimisen julkaisun mainos.

Kekke kirjoitti...

Kansa Taisteli julkaisi myös Krokodilin sarjakuvia ja Radio Jerevan - vitsejä, joista jälkimmäiset ainakin olivat varsin anti-YYA-henkisiä. Nuorempana (nytkin olen eh...20 ja risat) pidin lehden autenttisista taistelukuvauksista kovasti. Pitää lehdet pelastaa jälkipolville isäni kätköistä.