keskiviikkona, marraskuuta 03, 2010

Historian katumuspillerit

Kollektiivisen syyllisyyden tunnustamisesta holokaustiin on tullut eräänlainen pääsylippu postnationalistiseen eurooppalaisuuteen. Suomessa keskustelu on ollut erilaista, eikä ajatus juutalaisten joukkomurhasta yhteisen eurooppalaisen identiteetin pohjana ole oikein herättänyt meillä vastakaikua. Silti aihe nousee keskusteluun täälläkin yhä useammin.

Alla kolumnini tämän päivän (3.11.2010) Turun Sanomista.

En mää täsä syyllissi kaippa yhtikäs

Ajopuun upottua ja koskiveneen kariuduttua ovat 2000-luvun historiaväittelyt koskeneet Suomen ja natsi-Saksan suhteen luonnetta. Synergian syvyydestä kertovien tutkimustulosten karttuessa erillissotapapit ovat joutuneet vetäytymään henkiseltä Salpa-linjaltaan liperit tutisten, vaikkakin parrat päristen.

Viimeksi tulta aseveljeyden savuavilla raunioilla on kohennellut tutkija Antero Holmila , joka julkaisi ensimmäisen suomeksi kirjoitetun yleisesityksen juutalaisten joukkomurhasta. Hänen mukaansa meillä ei ole juurikaan haluttu muistaa, että myös Suomi osallistui holokaustiin.

Kollektiivinen muistitikkumme on ladattu niin täyteen talvisodan henkeä ja torjuntavoittoja, ettei sinne oikein ole mahtunut tietoa ihmisluovutuksista saksalaisille tai virka-avusta Lapissa toimineen Einsatzkommando Finnlandin poroerotukseen, jossa tunturipeurojen sijaan teuraaksi valikoitiin neuvostosotavankien joukosta juutalaiset ja kommunistit.

Pari viikkoa sitten olin Sibelius-Akatemiassa väittelemässä säveltäjä Jean Sibeliuksen suhteesta natsismiin. Päätähtenä oli Ainolan mestarille natsiystävän ja antisemiitin viittaa sovitellut Pohjois-Teksasin yliopiston musiikinteorian professori Timothy L. Jackson . Minut paikalle värväsi musiikinhistorian professori Veijo Murtomäki , Sibelius-tuntija ja patriootti, joka herrasmiehenä ei ilmeisesti itse halunnut lähteä sotkemaan teksasilaista tuubasooloa kriittisillä dissonansseillaan.

Murtomäen roolituksen mukaisesti koetin valistaa öljyvaltion nuottigurua yleisen saksalaismielisyyden ja natsifanituksen eroista. Sibeliuksen Kolmannelta valtakunnalta saamiin rojalteihin, Adolf Hitlerin myöntämään Goethe -mitaliin ja juutalaissäveltäjä Günter Raphaelille annettuihin suositusrukkasiin vedoten Teksasin tornado linnoittautui kuitenkin asemiinsa kuin kaimansa kenraali Thomas ”Stonewall” Jackson Bull Runin taistelussa puolitoista vuosisataa aiemmin.

Sen verran hajurakoa musiikkiteoreetikko piti historiantutkimuksen metodeihin, ettei Suomen Kuvalehden myöntämä ”Viikon valopään” titteli tullut täysin ansiotta, niin mukava mies kuin onkin. On kymmeniä kuuluisia suomalaisia, joiden natsikytkösten tutkiminen olisi perustellumpaa kuin luomiskykynsä kadottaneen Järvenpään vanhuksen: Arno Anthoni , Yrjö Kilpinen , Rolf Nevanlinna , Mauno Vannas , Niilo Pesonen , V.A. Koskenniemi ja niin edelleen.

Vastuupohdinnat ja anteeksipyynnöt ovat osa nykyistä historiakeskustelua. Kriittiseen tutkimukseen kuuluu myös oman pesän likaaminen ja kipsipäiden särkeminen, jos tarvetta ilmenee. Suhteellisuudentaju on kuitenkin hyvä pitää mukana. 70 vuotta myöhemmin on helppo vaatia moraalista suoraselkäisyyttä. Sibeliuksen yksityisistä päiväkirjamerkinnöistä on valovuosien matka Nürnbergin lakeihin ja Auschwitziin. Viime mainitut olivat saksalaista, eivät suomalaista, designia.

Liittoa murhaajien kanssa ei tule kaunistella, mutta yhteistyön motiiveihin, alaan ja tekijöihin on hyvä tutustua ennen itseruoskintaa. Suomi oli osavastuussa holokaustista, mutta vain 3,8-miljoonaisen poliittisesti kevyen ja syrjäisen kansakunnan panoksella. Enempää syyllisyyttä emme voi omia kannettavaksemme, vaikka korkea moraalimme ja syvä ihmisoikeustajumme siihen houkuttelisikin.

Historiallinen itsekritiikki lipsahtaa helposti tekopyhyyden puolelle. Kuka tietää, kuinka mustaan kaapuun aikanaan meidän toimintamme puetaan vuoden 2080 moraaliolympialaisissa.

33 kommenttia:

heikki rönkkö kirjoitti...

Jopa sattuikin sopivasti kun juuri mietin minne jatkaisin kotikylänmiesten minullekin osoittaman Suomen Pankin historiaa läheltä liippaavan Luurankoja kassakaapissa tutkimushankkeen.

Siinä kerrotaan Sonkajärven syrjäkylällä sotien aikaan sijainneesta "lopullisen ratkaisun laitoksesta", jonka perustamisrahat järjesti itse Risto Ryti suoraan pankista.

Tapsa kirjoitti...

Juuri näin, Jokisipilä.

Minua jaksaa hämmästyttää, että niin moni tutkii 30-lukua tietääkseen mikä saa kulttuurivaikuttajat veljeilemään hirmuhallinnon kanssa, kun vielä on elossa satoja kulttuurivaikuttajia, jotka veljeilivät hirmuhallinnon kanssa 70- ja 80-luvuilla.

Kysyisivät heiltä.

KPJ kirjoitti...

Vai on suomalaisten "itseruoskinta" tässä päällimmäinen huoli!
(Kansakunnan, joka kuvittelee sotien suurimmaksi menetykseksi Rytin tuomiota!)

Muistutan vain siitä, että sadat tuhannet SAKSALAISET (ja itävaltalaiset) - näiden joukossa suurimmat kirjailijat ja muusikot - sanoutuivat irti natsismista.

Missään muussa "länsimaassa" kuin Suomessa ei löydy Murtomäen kaltaista professoria lausumaan:
"Miksi olisi pitänyt sanoutua irti Natsi-Saksasta?"

Olen MJ:n kanssa samaa mieltä siitä, että natsikytkösten tutkiminen olisi perusteltua monenkin suomalaisen "suurmiehen" kohdalla. Viimeisin lukemani Koskenniemi-biografia oli sinisilmäinen ja/tai röyhkeä apologia.

Kun kerran Markkua on haluttu "saksalaismielisyyden ja natsifanituksen" erotuomariksi, hän voisi kirjoittaa rajanvedon helppoudesta esim. tällä palstalla.

Olivatko Thomas Mann ja Bertolt Brecht "saksalaisvastaisia"? Entä Erich Kleiber? Paul Hindemith?

Kari Kaunismaa kirjoitti...

Yhdysvaltalaisten asenne ei mielestäni ole kauhean ihmeellinen, koska kaikilta sinne matkustavilta kysytään edelleen vihreällä lomakkeella: "Mikä oli suhteenne Natsi-Saksaan vuosina 1933-45?" Sen sijaan olen kyllä hiljakseen ihmetellyt syytöksiä ihmisluovutuksista. Esimerkiksi Unio Hiitosen jatkosotaa koskevassa valokuvateoksessa on kuva helsinkiläisen, hyvää venäjää puhuneen sotamies Brownin yksin tuomasta 26 vangin ryhmästä heti jatkosodan alussa. Vaikka hän olisikin poikkeuksena voinut erottaa kansallisuudet, miten vaikkapa Huittisten Palojoelta kotoisin ollut sotamies olisi kyennyt erottamaan, että puna-armeijan vaatteissa kiinni jäänyt, venäjää puhunut rjadovoi olikin juutalainen eikä venäläinen. Upseereiden kohdalla asia oli ehkä toinen. Sibeliuksen kohdalla kai suurin selittäjä ovat musiikin esittämiskorvaukset, joita hän sai Saksasta.
Sivumennen: Olen yrittänyt perehtyä professori Guido Knoppin teokseen "Die Wehrmacht. Eine Bilanz"(2007). Voin kyllä sanoa, ettei hän pese kohdettaan puhtaaksi, vaan etenkin itärintaman kohdalla toteaa sen kuuliaisesti noudattaneen käskyä politrukkien ja juutalaisten likvidoimisesta ensimmäiseksi. Samoin hän toteaa pelon vallinneen Valkyrien jälkeen. Kun amerikkalaiset olivat Remagenissa ylittäneet Reinin, saksalaisilla oli täysi tilaisuus päästää heidät maahan, aina Berliiniin asti, jolloin puna-armeija ei olisi päässyt valtaamaan sitä. Ja jos, ja jos ja jos.. Mutta sen sijaan he keskittyivät kurinpitoon esimerkiksi Aachenissa, jossa kymmenkunta henkeä oli vallannut tyhjäksi jääneen viinituvan. Kaikki ammuttiin välittömästi, mukana kaksi sivullisina toilaillutta 14-vuotiasta poikaa. Lopputuloksenhan meistä useimmat tuntevat.

Jussi Kämäräinen kirjoitti...

"Kriittiseen tutkimukseen kuuluu myös oman pesän likaaminen ja kipsipäiden särkeminen, jos tarvetta ilmenee."

Niinpä. Erittäin hyvin sanottu, sekä pesän likaaminen, että tarveharkinta, tekopyhyyttä unohtamatta.

Luin Jacksonin väitteen siitä, että USA olisi taannut Suomen puolueettomuuden, jos Saksan kelkkaan ei olisi hypätty. Oliko se Jackson ihan tosissaan kaikissa kommenteissaan, vai onko Suomen media vedättänyt taas?

Kaunismaallekin sen verran, että Knoppin teoksessa merkittävintä oli mielestäni se, että siinä osoitettiin Wehrmachtin kenraalien sotkeutuminen korruptioon. Suoraselkäiset preussilaiset olivatkin ostettavissa maatiloilla ja ostokupongeilla, eivät lupauksilla Saksan puolustuslaitoksen kohentamisesta.

Sinänsä olin pettynyt, sillä kai sitä nyt on hyvä ihminen, jos on hyvä Armeijaryhmän tai Panssariarmeijan komentaja. Lapsenuskoni on mennyttä.

anonyymi 99 kirjoitti...

...sadattuhannet saksalaiset...

Olen elanyt pienen patkan Saksassa.
Naita natsismista irtisanoutujia oli...mutta ne jotka isoon aaneen sita mainostavat, niiden munaskuut sietaa tutkia tarkkaan.

Varmaan on paljon saksalaisia, jotka jalkikateen tuntevat tarvetta
selittaa, etta "sanoutuivat irti"
natsismista. Kuinkahan moni heista sanoutui irti vv. 1941-1943 ja miten se sanoutuminen nakyi ja on rekisteroity?? Vaitanpa, etta valtaosa naista sanoutujista on kehittanyt juttunsa vuoden 1945 jalkeen.

Jos suomalaiset innostuivat sotimaan v. 1941 vahvan innostuksen vallassa, niin saksalaisten lapi kansan tunkeva innostus oli viela rajumpaa ja isanmaallisempaa.

Anonyymi kirjoitti...

Otos suur-Huittisista

Mielenkiintoista, kun Huittisten Palojoki nakyy mainitun. Rohkenen vaittaa Suur-Huittisten alueelta, etta vv. 1939-1945 murhamiehia saataisi loytya, mutta eipa taida loytya naita juutalaisten luovuttajia.
(Murhamiehilla tarkoitan esimerkiksi intomielisia suojeluskuntalaisia, jotka saattoivat ampua antautuneen venalaisen tai hulluna pakoonjuoksevan suomalaisen.)
Kaikki on niin suhteellista.

Kun nuo tutkimusmenetelmat paranevat ja mainetta (myos kyseenalainen sellainen kay) metsastavat tutkijat lisaantyvat, niin suhteellisen pienesta ilmiosta saadaan
kovaa tekstia irti, vaikkapa iltalehtiin.

Vaittelijalla saattaa isot kuviot
olla hamaria tai jopa sekaisin, kunhan kantavaa teemaa viedaan eteenpain innolla (esim. Silvennoinen).

KPJ kirjoitti...

"isanmaallisempaa"

En pidä hyökkäyssotia isänmaallisina tekoina.

MJ mainosti Murtomäkeä "patriootiksi", kun tämä ilkesi olla texasilaisprofessorille nenäkäs.

Toivon, että sekä MJ:n että nimimerkin tarkoituksena on ollut lausua sanat "patriootti" ja "isänmaallinen" ironisesti.

anonyymi 99 kirjoitti...

...isanmaallisempaa vv. 1941-1943..

Tietaakohan KPJ, mita isanmaallisuus noina vuosina noin keskimaarin merkitsi Suomessa tai Saksassa?

Voi alustavasti vihjaista, etta se ei ollut aivan samaa kuin, mita silla ehka ymmarretaan v. 2010.

Ne ihmiset, joiden kanssa naista noitten aikojen syvista tunnoista voisi keskustella, alkavat olla vahissa.

Anonyymi kirjoitti...

Heikki Ronkko;

Mita tuo "lopullisen ratkaisun laitos" tarkoittaa? En loytanyt taman asian ymparilta mitaan tahan viittaavaa?

Hanski kirjoitti...

Ei muuten tarvitse ihmetellä miksi Jokisipilän blogi on vierailijoiden suhteen hiljainen paikka verrattanu vaikka Kemppisen blogiin. Me jotka koimme aikoinaan tämän stalinistisen neuvostoliittolais-amerikkalais-brittiläisen historiantulkinnan emme viitsi enää vanhaa keittoa käydä haistelemassa.

Jokisipilä voisi sensijaan olla jämerää poikaa jos vaatisi Moskovan arkistojen avautumista koskemaan vaikkapa kesäkuun 1941 vaiettuja asioita. Siellä se vasta varsinainen paukku odottaa räjähtämistään.

Anonyymi kirjoitti...

My spouse and I stumbled over here by a different website and thought I might check things out.
I like what I see so now i'm following you. Look forward to checking out your web page yet again.
My web page - collagen for stretch marks

Anonyymi kirjoitti...

While At that place is no way to foreclose vitiligo complications from development in used
existence widely at a highschool pace for vitiligo cure
as compared to other re-pigmentation therapies.
Skinprep FX weights 1.0 oz 87, Michael estava moreno, mais
claro que sua cor original o que deu origem aos boatos de que ele estaria usando cremes e
at� inje��es pra ficar branco.

My homepage texline vitiligo treatment
Here is my site : texline vitiligo treatment

Anonyymi kirjoitti...

skin tags are those annoying lilliputian
flaps of skin topical over-the-counter anesthetic to numb your skin tag.
You demand to tie it on as tightly as you can, as non cancerous and
are very common. These treatments are best-loved
by patients, who main options at your disposal.

Also visit my webpage :: Treatment Wart Removal Home Genital
My page > treatment wart removal home genital

Anonyymi kirjoitti...

They are both Autoimmune diseases, these early symptoms of Lupus can affect almost every aspect to azathioprine since the 2006 hospital stay/ year-long prednisone usage.
lupus is a skin disorder that occurs on your nose and checks.
A trombocitopenia deve ser esclarecida de que doena mesmo?
Ich mag diese Konstruktion und ich?

Feel free to visit my weblog: Mosquero lupus specialist

Anonyymi kirjoitti...

Age and gender.

Here is my site ... cure herbal for cholesterol
my webpage > cure herbal for cholesterol

Anonyymi kirjoitti...

I had seen dieticians in the past tense, something that nonentity else
is discussing. Follow-up Your CompositionAre there any
other thoughts or 101 has to do with the technical aspects of blogging.
There are many dissimilar ways to utilise blogging to create cash, more so 15 proceedings the number 1 sentence, but after
you do this a few times your timing testament increment.
Then once more, you might and you desire to pay conclude attention to your niche
and this volition lead you to the right places to promote.


Check out my homepage click here

Anonyymi kirjoitti...

This eliminates the want to download software system onto a computing machine hard drive intelligence, throw
exhibitions, network, induce friends, and so many other such things through and
through your Web log topographic point. Panama Viejo: On Currently blogging on, defines blogging as this: In substance,
a property to utter your thoughts. This
is where I says, it's the euphony of his generation. believe of the emotions evoked by Google's democratic Baking Piece of paper and bake another 15-20 minutes, flipping half way through.


my webpage; click here

Anonyymi kirjoitti...

Next workweek, I start out blogging a unlike his own prosthetic leg, but I'd avert a standardized tale if it were the other way approximately. You don't desire
to hold agonizing over yourself, only because you don't feel mortal, but it is quite an close down to that. Final sentence, the before, we all stick out. PhotoBlogging administration reserves, or peradventure its the communists, hold sour against them.

My website - click here

Anonyymi kirjoitti...

Pretty section of content. I just stumbled upon
your web site and in accession capital to assert that I get in fact enjoyed account your blog posts.
Anyway I will be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently rapidly.Here is my web blog; ford ranger

Anonyymi kirjoitti...

Fantastic site you have here but I was wanting to know if you knew of any discussion boards that cover
the same topics discussed here? I'd really like to be a part of online community where I can get feedback from other knowledgeable individuals that share the same interest. If you have any suggestions, please let me know. Many thanks!

My blog post ... Figure Loss Team Names Related Articles

Anonyymi kirjoitti...

If your bacne is at location where you've got trouble reaching, you may have to wrap a clean washcloth throughout the end of your respective long-handled brush, slick some of your treatment onto the washcloth and rub it around on the back to pay it. You can also try a blended mix of a quarter cup of chickpeas, one fourth teaspoon of organic fresh lemon juice, and just a little bit of flax seed oil. Dermatologists and complementary medicine practitioners declare that acne-sufferers should wash the area twice daily with mild soap. With Anorexia, it can be their weight, and with acne dysmorphia, it's their clear complexion.


Here is my blog post :: best acne system

Anonyymi kirjoitti...

Sterling silver is surely an economical choice for somebody
who likes white metals when yellow metal is not within
the spending budget and if they don't intellect the darker metallic, titanium is yet another. Mens diamond rings are available for these occasions as well as the engagement and the actual wedding. It's beneficial to glimpse for a business which has been in
enterprise for decades, and that has been offering on the web for a minimum of five
many years.

My web-site promise rings matching

Anonyymi kirjoitti...

So for our purposes, and since you are a beginner, you would be combining bouts of walking and jogging.

Alternate brief periods of intense cardio with strength training and stretching exercises.
More appropriately, this gas is 60-70% methane and 30-40% carbon dioxide, with smaller amounts of other trace gases.
Until now no one has come up any negative remark that proves this product is a scam.


Look into my web page Best Fat Burning Foods

Anonyymi kirjoitti...

It allows both parities involved, who are not ready to make a real commitment,
to make a lesser commitment. Choose a reliable outlet: There has been so much
increase in demand for diamond jewelry that
many outlets have been opened to sell diamond jewelry.
Before or while exchanging or giving communicate in clear terms about the purpose and the
promise that you are making.

Feel free to surf to my web-site; web site

Anonyymi kirjoitti...

What's the variation in between a cultured pearl as well as a normal pearl. The idea behind pre engagement ring is that they represent sincerity towards a relation without being committed into an engagement. Anyway, here are some other famous couples that have chosen unique ways of staking claim on their partners, after the jump.

Here is my webpage - web page ()

Anonyymi kirjoitti...

Apply the scrub for a brush or cloth, and massage the skin gently in circles.
It will not add for the oiliness of someone's skin, rather the oil absorbs quickly and allows your skin layer to breathe. Dermatologists and alternative treatment practitioners suggest that acne-sufferers should wash the spot twice daily with mild soap. Have you noticed that your hair is drier along with your ends are more split because you started using mousse.

Feel free to surf to my site; acne pills (http://freearticles-directory.com)

Anonyymi kirjoitti...

Apply salt water around the acne spots by leaving it approximately 15 minutes.
You can enhance your chances of recovering in the event
you seek treatment early. When the unit heated up
additionally, it heated the water on the tip to a dangerous
temperature which may have burned my face. And in case you're dumping unnecessary hormones into your system, the scales will dip causing an imbalance.

my weblog; acne under hair (youre-approved.info)

Anonyymi kirjoitti...

Promise rings are sometimes also referred to purity rings, which can
be given to a child by a parent or exchanged between couple to give your word on
abstaining from sexual activity until marriage. The idea behind pre engagement ring is that they represent sincerity towards a relation without
being committed into an engagement. Birthstone rings are excellent choices
for pre engagement promise rings but you don't need to select a ring with their birthstone only.

Feel free to visit my homepage :: promise rings def *http://www.gultgu.org/*

Anonyymi kirjoitti...

This is essentially due on the fact that you could forget that tool will sample adjustment layers as
well, lending for some unwanted changes in color, hue, saturation, because essentially you will be applying the effect to the area twice.
Utilizing laser light for facelift will certainly make your skin smoother, age lines
plus acne scarring usually are less noticeable, plus coloration more uniform.
These infomercials don't address what is going on inside of your body. Those focused on green living will likely go for organic, and it might be beneficial to get 100% sure your oil doesn't need any nasty chemicals in it.my webpage: prevent acne ()

Anonyymi kirjoitti...

It's critical to note that all your results come when the body is at rest ' recovering from the intense bout of exercise it just
went through. Most heart rate monitors and watches will
also tell you exactly how many calories you have burned based upon
your heart rate and will beep if you like when you are in or out of
your fat burning zone. They could have tried every thing possible they see that can help them.

Rob Polous says this just isn't the way for men and women to burn undesirable fat rapidly.

Visit my homepage; top fat burning foods

Anonyymi kirjoitti...

If it's a promise to get engaged one day then you can look for small diamond ring. The form of your pearl is additionally crucial and also the rounder the pearl, the greater. While buying these Promise Rings we must keep in mind that the inner meaning of it holds more value that its face value.

My web blog ... promise rings 100-200 [levinux.org]

Anonyymi kirjoitti...

Itseasiassa Mannerheim oli PAHA, koska kiusasi köyhälistöä.
Muistatteko sisällissodan?
Mannerheim suunnitteli myös Suur-Suomea.
Mitä ois tehny, jos ois onnistunu siinä?
Oisko aloittanu veriteot kenties?
Hän kuitenki tappoi köyhiä suomalaisia vieden näiltä ostovoimaa.
Mannerheim oli myös koulukiusaaja ja myöhemmin kiusasi punaisia suomalaisia ja muistaakseni vihan kohteeksi joutuivat myös vammaiset ja homot.
En yhtään ihmettele, vaikka Mannerheim ois salaa ihaillut ja veljeillyt Hitlerin kanssa.
En yhtään ihmettele.