keskiviikkona, lokakuuta 24, 2007

Jacksonville ja vaahteranlehti

Muistan 1990-luvun alussa kokeneeni muutaman vuoden mittaisen southern rock -kauden, jolloin tuli hankittua alan keskeisiä levyjä isot pinot. Kiinnostus tähän suuntaan alkoi oireilla Johnny Cashista, Creedence Clearwater Revivalista, Willie Nelsonista ja The Bandista, jotka nyt eivät varsinaisesti tätä deep south -genreä olekaan, mutta kulkeutui sieltä nopeasti alan suuriin nimiin Lynyrd Skynyrdiin, Allman Brothers Bandiin, Charlie Daniels Bandiin, .38 Specialiin, Molly Hatchetiin ja Black Oak Arkansasiin. 1980- ja 1990-luvuilla kukoistuskautensa eläneistä täytyy listaan vielä lisätä Doc Holliday ja Georgia Satellites. Ja kaiketi ZZ Top ainakin uransa alkupuolen tuotannon osalta on laskettavissa samaan porukkaan.

Jotenkin tuo vaihe sitten meni ohi ja suurin osa em. levyistä jäi hyllyyn pölyttymään. Varsinkin vuonna 1987 kymmenen vuotta aiemmin lento-onnettomuudessa kuolleen Ronnie Van Zantin veljen Johnnyn johdolla uudelleen kootun Lynyrd Skynyrdin suhteen tuli todellinen kyllästymisreaktio, vaikka kaikki bändin 1990-luvun mittaan ulos puskemat viisi levyä tulikin hankittua ja vielä nähtyä kombo livenäkin Hartwall Arenassa 1997. Sweet Home Alabamaa ja Freebirdiä ei oikein jaksa kuunnella tänäkään päivänä, niin ylisoitettuja ne molemmat ovat.

Sweet Home Alabamaan sinänsä liittyy hauska rock-musiikin sisäinen kuriositeetti, käytiinhän kappaleen lyriikoissa dialogia Neil Youngin kanssa. Young oli aiemmin levyttänyt syvää etelää kriittiseen sävyyn käsittelevät kappaleet Southern Man (levyllä After the Gold Rush) ja Alabama (levyllä Harvest), joihin Jacksonvillen ryhmä sitten omassa biisissään uskollisesti etelän tyyliä seuraillen vastasi:

Well, I heard Mister Young sing about her
Well, I heard ole Neil put her down.
Well, I hope Neil Young will remember
a southern man don't need him around anyhow.


Kontroverssi ja spekulointi Mr. Youngin ja Lynyrd Skynyrdin suhteista lienee jatkunut näihin päiviin saakka, mutta todellisuudessa Ronnie van Zantista ja Neil Youngista tuli ennen ensin mainitun kuolemaa hyviä ystäviä. Isompaa ääntä artistit eivät väliensä lämpenemisestä pitäneet, mutta levynkansiin tarkkaan tutustuneet fanit saivat vinkkejä asioiden todellisesta tilasta. Skynyrdin vuonna 1977 julkaistun Street Survivors -kiekon kannessa Van Zantilla nimittäin on päällään t-paita, jossa on Youngin vuonna 1975 julkaistun levyn Tonight's the Night kansikuva. Ronnie pukeutui Young-aiheisiin t-paitoihin myös keikoilla. Neil Youngin taustabändin Crazy Horsen basisti Billy Talbot kuittasi palveluksen takaisin pukeutumalla Lynyrd Skynyrd t-paitaan vuonna 1979 julkaistussa Rust Never Sleeps -konserttitaltioinnissa. Ehkä huvittavinta on, että Young on itsekin versioinut Sweet Home Alabamaa useita kertoja konserteissaan.

Kappaleeseen Powderfinger, joka on yksi heinoimpia Youngin koskaan levyttämistä biiseistä, liittyy erikoinen Lynyrd Skynyrd -juonne siihenkin. Young olisi halunnut Floridan poikien levyttävän yhden hänen säveltämänsä kappaleen, ja tässä tarkoituksessa hän lähetti näille Powderfingerin demonauhan. Syystä tai toisesta tämä ei kuitenkaan johtanut sen pidemmälle. Joka tapauksessa sitkeät huhut väittävät, että Ronnie Van Zant olisi haudattu Neil Young -t-paidassa, mutta tämän ovat asiaa tuntevat kiistäneet. Sellaistakin kerrotaan, että joukko Skynyrd -faneja olisi pyrkinyt avaamaan Van Zantin haudan saadakseen selville asian todellisen laidan, mutta tässäkin kyse lienee pelkästä urbaanilegendasta. Joka tapauksessa artistien väliltä löytyy useita mielenkiintoisia ja kryptisiä liittymäkohtia. Sekään ei taida olla ihan sattumaa, että Young on levyttänyt kappaleen Needle and the Damage Done (1972 Harvest) ja Lynyrd Skynyrd kappaleen Needle and the Spoon (1974 Second Helping).

Viime viikon lauantaina 20.10. tuli muuten kuluneeksi tasan 30 vuotta siitä lento-onnettomuudesta, jossa Ronnie Van Zant, Steve Gaines ja Cassie Gaines saivat surmansa.

Laitetaan tähän vielä nämä musiikilliset referenssit, kun netti tekee siitä niin helppoa.

Lynyrd Skynyrd: Sweet Home Alabama


Lynyrd Skynyrd: Freebird
(huomatkaa Van Zantin t-paita!)


Neil Young: Southern Man



Neil Young: Alabama (paras mitä löysin, kannattaa kelata vähän eteenpäin)


Neil Young: Powderfinger



Neil Young: The Needle and the Damage Done



Lynyrd Skynyrd: Needle and the Spoon

7 kommenttia:

Vasarahammer kirjoitti...

Minulle tuli Lynyrd Skynyrdin suhteen samanlainen yliannostus. Etenkin Sweet Home Alabama on yksi maailman kuluneimmista biiseistä.

Etelän Rock on minulla tarkoittanut aina kolmikkoa Lynyrd Skynyrd, Molly Hatchet ja Blackfoot. En jaksa tarkistaa mistään lähteestä, mutta muistini mukaan Medlocke kirjoittaa uudelleen henkiinherätetylle Lynyrd Skynyrdille biisejä (ja saattaa olla jopa bändin jäsen). Sen sijaan varsinainen Blackfoot pyörii nykyisin ilman Medlockea.

Blackfootille ja Molly Hatchetille kävi 80-luvun alkupuolella huonosti, sillä ne sortuivat kaupallisempaan hard rockiin ilmeisesti ZZ Topin menestyksen innoittamina. Blackfootin pilasi lopullisesti Uriah Heep -urkuri Ken Hensleyn tulo, vaikka tuhon siemenet oli kylvetty jo aiemmin.

Molly Hatchet taas on aina ollut rumien äijien bändi, joka soittaa näköistänsä musiikkia.

Kullakin bändillä on oma hidas antheminsa, joka kiihtyy loppua kohti hillittömäksi kitaranvingutukseksi. Lynyrd Skynyrdin nimikkobiisi on Free Bird, Molly Hatchetillä Fall of the Peacemakers ja Blackfootilla Highway Song.

Vaikka muuten olen jo väsynyt etelän rymistelyyn, noihin biiseihin en kyllästy koskaan.

Anonyymi kirjoitti...

Vaikka ymmärrän hyvin The Bandin voivan herättää kiinnostusta etelävaltioiden rockiin, niin bändi itse oli tietenkin - rumpaliaan lukuun ottamatta - Kanadasta.

Rauno Rasanen kirjoitti...

Molly Hatchetin Beatin' the Odds' (1980) kolahti joskus -80-luvun puolessa välissä aika lujaa.

Nimikappale on klassikko ja löytyyhän LP:ltä joidenkin mielestä jopa alkuperäistä parempi hard-rock-versio CCR:n/John Fogertyn varsin mielenkiintoisesta biisistä Penthouse Pauper (LP: Bayou Country, 1/1969).

Makuasia -, mutta olin kyllä itsekin melko otettu siitä versiosta.

*
Varhainen ZZ Top soittaa varsin vetoavaa ja svengaavaa boogie-bluesia.
Bändin toiselta LP:ltä Rio Grande Mud (1972) muistuu elävästi mieleen aloituskappale Francine.

On myös hyvä muistaa, että Topin kitaristi Billy Gibbon sai lähiopetusta itse Jimi Hendrixiltä.

Alkuaikojen Gibbonin soitosta saattaa jopa kuullakin joitain Hendrix-vaikutteita, mutta myöhemmin tyyli tosiaan muuttui eräänlaiseksi ('very') hard-popiksi.

*
Lynyrd Skynyrd on aika puhtaaksi kaluttu luu, joskin Free Bird merkitsi minulle aikoinaan jotain elämää suurempaa kokemusta.
Ehkei nyt enää sentään...

Rauno Rasanen kirjoitti...

Neil Young on luku sinänsä. Parhaimpia ja monipuolisimpia lauluntekijöitä/muusikoita amerikkalaisen rockin historiassa.

Hänen tapansa 'soittaa' Les Paulia on melko ainutlaatuinen soundillisesti ja teknisesti.

Ei mitään sofistikoituneita ja teknisesti liki 100%:en puhtaita sooloja kuten Claptonilla (jonka soitto toki parhaimmillaan tekee vaikutuksen) vaan itkua, vaikerrusta ja naurua - siksi äärimmäisen koskettavaa - mikäli kitara ei sitten satu olemaan jo täysin epävireessä ;) - tai who cares - ehkäpä juuri myös sen takia Niilon soitto viiltää siivun sydämestä!

Tässä hyvä näyte, jota kuunnellessa voi vertailla mm. Claptonia ja Youngia - niin kitaransoiton kuin laulunkin suhteen.
Lavalla on muitakin 'merkkituotteita'.

http://www.youtube.com/watch?v=YUns1b7Khw4

http://www.youtube.com/watch?v=4bUch5dveX0

Varmuuden vuoksi kaksi versiota samasta live-esityksestä, jossa juhlitaan Bob Dylanin 30-vuotista taiteilijataivalta syksyllä 1992.

Vasarahammer kirjoitti...

Unohtui mainita otsikon aiheeseen liittyen, että netistä löytyy lisäksi radio AllSouthernrock.com, josta voi kuunnella etelän rockia vaikka vuorokauden ympäri, jos kiinnostaa.

Osoite on

http://www.allsouthernrock.com/

Anonyymi kirjoitti...

As mentioned, Bitcoins are generated by users through the
official program. What is it that makes your company or product
unique. Though pizzas are incredibly rich and exceptionally
fattening Domino's has were able to maintain their nutritional value by using newly baked breads and vegetables and lean meats.

My site ... check this out

Anonyymi kirjoitti...

Hurrah! After all I got a webpage from where I be capable
of in fact take helpful data concerning my study and knowledge.


Here is my web site Replacement Sensors