maanantaina, toukokuuta 12, 2008

Lätkän ihmeellisyyksiä

Niin se voi yksi päivä tai yksi peli muuttaa kaiken. Suomen kiekkoleijonien otettua eilen komean voiton USA:sta kolmannen erän hienon nousun jälkeen kisojen alkuviikon paniikkitunnelmat ovat häipyneet kuin tuhka tuuleen. Nyt puhutaan tuttuun tapaan taas maailmanmestaruuden voittamisesta ja Kanadan kaatamisesta illan pelissä.

Kansainvälisen jääkiekkoliiton sivuilta löytyy kaikenlaista mielenkiintoista. Poikani kysyi minulta, mikä on maailman huonoin maajoukkue, selitin hänelle vähän tuosta IIHF:n sarjasysteemistä ja heitin lonkalta että varmaan Pohjois-Korea. Asia jäi sen verran vaivaamaan, että tarkastin sen. Olin väärässä, sillä Pohjois-Korea eteni maalis-huhtikuussa pelatuista III-divisioonan MM-kisoista (entinen D-sarja?) puhtaalla pelillä ylemmälle sarjatasolle II-divariin jättäen taakseen Etelä-Afrikan, Luxemburgin, Turkin, Kreikan ja Mongolian. IIHF:n maarankingin viimeiseltä eli 46. sijalta löytyy juuri Mongolia, eli se varmaan sitten on maailman huonoin jääkiekkomaajoukkue.

Todellinen urheilutietoerikoisuuksien helmi löytyi kuitenkin Etelä-Afrikan joukkueesta. Saattanette muistaa Kummeli-sketsisarjan jääkiekkokomedia maalivahdista nimeltä Läski-Salonen. Etelä-Afrikan rosteri kertoo, että fiktiiviselle hahmolle löytyy myös vastine todellisuudesta, eikä ainoastaan yksi, vaan peräti kaksi! Etelä-Afrikan maalivahteina III-divarin turnauksessa pelasivat nimittäin veljekset Ashley ja Gary Bock. Katsokaapa strategisia mittoja: Ashley 202 senttiä ja 140 kiloa, Gary 198 senttiä ja 134 kiloa! Voi siinä olla vaikeaa löytää kiekon mentävää rakoa, kun tällaiset Michelin-ukot seisovat tolppien välissä! Kisat menivät veljeksiltä hyvin. 20-vuotiaan Ashleyn torjuntaprosentti 88.89 ja päästettyjen maalien keskiarvo tällä tasolla varsin kelvollinen 3.26, tuloksena kolme voittoa ja yksi tappio. 23-vuotias isoveli Gary napsi koppeja prosentilla 91.04 ja päästi keskimäärin 3.11 maalia matsissa. Hänelle kaksi voittoa ja yksi tappio.

Itse olisin ehkä kuitenkin ennemmin istuttanut veljekset soutuveneeseen tai vienyt rugby-treeneihin. Kuvassa Bockien kanssa yksi maailman huonoimmista, mongolialainen maajoukkuepelaaja. Kuvan perusteella ymmärtää hyvin sen, ettei eteläafrikkalaiskassareita torjuntojen jälkitilanteissa paljon käsille hakattu. Haley Wickenheiser jo Suomi-sarjassa nähtiin, nyt voitaisiin skoutata ja draftata nämä jättiläiset!

5 kommenttia:

Jussi kirjoitti...

Ainakin Mertarannan maine on kasvanut;

http://slapshot.blogs.nytimes.com/2008/05/11/the-danny-gallivan-of-finland/

Anonyymi kirjoitti...

Ei passaa yhden hyvän erän antaa hämätä, Suomen peli ei missään nimessä ole sellaisella tasolla, jolla mestaruuksia voitetaan. Sheddenin kikkailuista en edes aloita... ;)

Tapsa P kirjoitti...

Ihmeellinen pelisysteemi näissä kisoissa on. Pelkäänpä, että Suomen lähtö on lähellä.

Vasarahammer kirjoitti...

Mongolia oli toki viimeinen MM-kisojen III divisioonassa. Tähän divisioonaan järjestettiin kuitenkin karsinta, johon ottivat osaa Kreikka, Bosnia ja Hertsegovina sekä Armenia.

Armenian joukkue ei saapunut paikalle, joten Kreikan joukkue selviytyi ensi vuoden III divisioonan kisoihin voittamalla Bosnian 10-1.

Tapsa P kirjoitti...

Olipa kiva olla väärässä!

Venäjä on paha, mutta tiukalla joukkuekurilla voitettavissa.

Ruotsi näytti taas, mitä tarkoittaa kulttuuri. Oikeaan aikaan kaikki peliin.