perjantaina, toukokuuta 23, 2008

Vielä vaalirahoituksesta

Eilisessä A-Talk -keskustelussa jatkettiin puhetta vaalirahoituksesta. Ministeri Mauri Pekkarinen pyrki aivan ohjelman loppupuolella ojentamaan allekirjoittanutta lopulla siitä, että pääministeri Vanhanen kyllä oli antanut oman vaalirahailmoituksensa aivan lain vaatimalla tavalla ja osaltaan siis ollut avoin. Vanhanen toki ilmoitti saaneensa rahaa Kehittyvien Maakuntien Suomi ry:ltä, mutta vuosi sitten ilmoituksia jätettäessä julkisuudessa ei ollut hajuakaan siitä, mitä tahoja yhdistyksen taakse kätkeytyy. Lauantaina 10.5. Vanhanen otti blogissaan kantaa Ideaparkin puolesta, minkä useat uutisvälineet uutisoivat tiistaina 13.5. Torstaina 15.5. Ilta-Sanomat kertoi Vanhasen saaneen rahaa Kehittyvien Maakuntien Suomi ry:ltä, jonka johtaviin taustavoimiin Ideaparkia Vihtiin kaavaileva Toivo Sukari kuuluu. Ilta-Sanomat oli kertonut Sukarin osuudesta yhdistyksessä jo joulukuussa 2007.

16.5. sekä Vanhasen kampanjapäällikkö Jari Flinck ja pääministeri itse kiistivät Helsingin Sanomissa tienneensä rahoittajien henkilöllisyyttä. No tänään sitten Keskustan puoluesihteeri Jarmo Korhonen kertoo Ilta-Sanomissa Vanhasen tienneen Kehittyvien Maakuntien Suomi -yhdistyksestä alusta alkaen. Keskustan puoluejohto oli antanut hyväksyntänsä sille, että puolueen kehittämispäällikkö Lasse Kontiola oli mukana perustamassa yhdistystä. Hesarin mukaan Vanhanen sentään blogikirjoitusta tehdessään jo tiesi, keitä KMS:n takana on. Ideaparkista kirjoittaessaan hän ei kuitenkaan tätä vaalirahoituskytköstä maininnut.

Vanhasen blogatessa vaalirahakohu oli jo käynnissä, kun keskustan Timo Kalli oli A-Studion lähetyksessä 7.5. ilmoittanut tietoisesti rikkovansa lakia vaalirahoituksen julkisuudesta, koska siitä ei ole määrätty rangaistusseuraamuksia.

7 kommenttia:

POP kirjoitti...

Mätä haisee politiikkojen jutuissa ja ristiin puheissa!

Jouni kirjoitti...

Minusta Markku, Soini ja Virkkunen "selvisivät" A-talkista huomattavasti Politiikan Pikkujättiläistä paremmin. Mauri oli jotenkin kumman kireä ja yritti jatkuvasti läiskiä ay-korttia pöytään - sinänsä toki ihan legitiimi puolustusstrategia.

(Tehdäänpä nyt poikkeus tavoista ja mainostetaan: Hannah Arendtin essee Truth and Politics on erittäin ajankohtainen tänäänkin. Löytyy kokoelmasta Between Past and Future.)

Johannes Nieminen kirjoitti...

Nyt myös Pekkarista yritetään saada tilille. Kehittyvien Maakuntien Suomi tuki Pekkarista ostamalla tauluja. Muutenkin tällaiset taulukaupat vähän ihmetyttävät.

Sinänsä on aiva oikeutettua hakea rahoitusta yrityksiltä ja erinäisiltä yhdistyksiltä. Tässä tapauksessa vaan tuntuu esiintyvan jos jonkinlaista peittelyä. Voisi sanoa jo, että jonkinlaista poliittista kähmintää. Jos KMS ry on vilpittömästä jakanut rahaa, niin kyllähän poliitikkojen pitäisi vilpittömästi tulla ulos kaapeistaan.

Vieläkin mielenkiintoisammaksi tapauksen tekee Korhosen kertomus. Jos tuohon on uskominen, niin voi samalla miettiä mikä on poliitikkojemme toiminnan peruste. Pyrkivätkö he tosissaan luomaan kansalaisille parempaa yhteiskuntaa, vai pyrkivätkö vain yhteistuumin pitämään itsensä vallassa?

Jos jotain positiivista pitää hakemalla hakea, niin nyt näyttää siltä, että raha ei enää virtaa idästä kuten menneinä vuosikymmeninä.

Vasarahammer kirjoitti...

Vaalirahoitusjupakka on näköjään edennyt vaiheeseen, jossa media on haistanut veren ja hakee kaatoa.

Jos nuo tämän blogin jutut pitävät paikkansa, Vanhanen on huono valehtelija ja hänet pitää korvata paremmalla valehtelijalla tai ainakin sellaisella, jonka valheet kantavat vaalikauden loppuun.

Sosialisteille tämä jupakka tarjoaa oivan tilaisuuden ajaa vanhoja mieliaiheitaan kuten listavaalia ja vaalirahoituksen rajoittamista.

Sosialistille (siis aidolle) ei kukaan järkevä yksityinen rahoittaja anna rahaa, joten heidän ainoa toivonsa ovat erilaiset sosialistien hallitsemat järjestöt (ay-liike) ja valtio.

Vaalirahoituksen rajoittaminen siis pelaisi sosialistien pussiin, koska näin he hyötyisivät enemmän omista rahoituslähteistään ja heidän ajatuksilleen sympaattisesta valtamediasta.

Listavaali taas johtaa puoluetoimistojen vallan kasvuun, mikä sekin on sosialistille perinteisesti mieleen. Listavaali vähentää ehdokkaan vaalirahoituksen merkitystä, koska ehdokkaiden läpimenojärjestys päätetään puoluetoimistossa.

Kehittyvien maakuntien Suomi ja siihen kuuluvat liikemiehet ovat toimineet taitamattomasti ja pilanneet ikävällä tavalla oman maineensa. Tästä voi tulevaisuudessa olla haittaa bisneksille.

Anonyymi kirjoitti...

Hui, paha sosialisti tulee ja sosialisoi kaiken. Ja kun niillä vielä on valtiokin hallussaan porvarihallituksesta huolimatta. Voi pirulainen.

Tulkitsen, että edellinen kirjoitus on vetäisty kieli poskessa.

Rauno Rasanen kirjoitti...

anonyymille

Vasarahammer on aivan tosissaan. Hän pelkää...mutta mitä?

-rh kirjoitti...

"Hesarin mukaan Vanhanen sentään blogikirjoitusta tehdessään jo tiesi, keitä KMS:n takana on. Ideaparkista kirjoittaessaan hän ei kuitenkaan tätä vaalirahoituskytköstä maininnut."
Taisi olla i=s, jota hs siteerasi. mutta muuten ihan hyvin näytelty märttyyrin osa Vanhaselta, miten julkeaa on epäillä hänen mielipiteensä muodostuneen perustaltaan setelirakenteisena.
Kun olen näitä automarket_poikkeuskaavoja 1990-luvun alusta seurannut, joskus työksenikin, kyllä niissä voiteluraha ja sen tarkka kohdentaminen on näytellyt melkoista osaa, koska se vaatii lähes poikkeuksetta asiantuntijoiden ylikävelemistä poliittisin päätöksin.