maanantaina, elokuuta 27, 2007

Penkkiurheilua

Osakassa käytävien yleisurheilun MM-kisojen mitalisaldo näyttää Suomen osalta yhä pyöreää nollaa. Mitalisuosikiksikin povattu Frantz Kruger ei päässyt edes kiekon finaaliin, Olli-Pekka Karjalainen taas jäi moukarissa yhdeksänneksi. Janne Holmén juoksi maratonilla hatun noston arvoisesti yhdeksänneksi, mutta mitali taitaa nyt enää olla vain Tero Pitkämäen varassa.

Samanaikaisesti Osakan kanssa kilpaillaan Münchenissä soudun MM-kisoissa. Kansallisen itsetunnon kohotusta etsivien kannattaakin alkaa pikku hiljaa suunnata ainakin toinen silmä sinne päin. Tänään aamupäivällä soudetuissa alkuerissä Suomen naisten kevyt pariairokaksikko, vuoden 2005 MM-pronssimitalistipari Sanna Stén - Minna Nieminen nimittäin voitti oman alkueränsä ja eteni suoraan välierävaiheeseen. Voitto ei tullut aivan ketä tahansa vastaan, sillä samassa erässä souti hallitseva maailmanmestari Kiina parilla Dongxiang Xu - Haixia Chen. Kiinalaisista Xu souti viime vuonna Poznanin maailmancupissa siinä kaksikossa, joka pisti veneluokan aikaisemman ME-ajan roskakoppaan sekuntikaupalla. Kiinan sisäisissä karsinnoissa Xun viimevuotinen pari Shimin Yan osoittautui Cheniä hitaammaksi. Kiinalaisilla on tältä kaudeltaan takanaan maailmancupin osakilpailujen voittoja.

Suomalaiset ovat nyt ensimmäistä kertaa tällä kaudella vaaditussa painossa eli 57 kilossa. Maailmancupeissa he soutivat avointa luokkaa ja olivat sielläkin kärkisijoilla, eli vauhtia riittää. Kiinalaiset lähtivät Müncheniin ehdottomat ennakkosuosikin paineet hartioillaan, joten Minnan ja Sannan aloitus lupaa todella hyvää. Varsinkin kun he perinteisesti aloittavat regatat tahmeasti ja löytävät parhaan vauhtinsa vasta viikon edetessä. Alkueristä välieriin menneet kuusi venekuntaa olivat kaikki aikavertailussa noin kolmen sekunnin sisällä, joten kovin pitkälle meneviä ennustuksia ei vielä tämän vaiheen perusteella voi tehdä muuta kuin sen, että kisa mitaleista tulee olemaan tiukka.

Pariairokaksikko on naisten ainoa kevyen luokan olympialähtö, eli toisin sanoen kaikki maailman parhaat kevyen luokan naissoutajat soutavat juuri tässä lähdössä. Kahdeksalle parhaalle napsahtaa nyt Münchenistä maapaikka olympialaisiin. Kun Minna ja Sanna tämän paikan nyt kotiin hoitavat, tarkoittaa se sitä, että suomalainen soutu on Pekingissä mukana olympialaisissa 12 vuoden tauon jälkeen. Atlantassa 1996 mukana olivat Tomas Söderblom ja Laila Finska, mutta sen jälkeen olympiapaikat ovat menneet ohi suun. No nyt on onneksi heittää peliin kunnon iso tykki.

Suomalaisten valmentaja Veikko Sinisalo raportoi kisajoukkueen kuulumisista omassa blogissaan. Münchenistä ja muustakin soutuun liittyvästä näyttää kirjoittelevan myös Suomen Soutuliiton koulutus- ja valmennuspäällikön tehtävät MM-regatan jälkeen jättävä ja Australiaan lähtevä Jani Heino.

Ei kommentteja: