torstaina, elokuuta 23, 2007

Tahroja paperilla

Stasi-, KGB- ja ns. Tiitisen listat pysyvät yhä kassakaapeissa, mutta onneksi kansakunnan tiedonjanoa sentään ei ihan täysin ole jätetty vaille epäilyttäviä nimilistoja. Tuoreessa Hymy-lehdessä on nimittäin julkaistu tuhansia nimiä kattava lista suomalaisista vapaamuurareista, noista symboliikan ja salaisten rituaalien nimiin vannovista vaikutusvaltaisista miehistä. Mukana on Hymyn mukaan paljon julkisuuden henkilöitä, mm. SOK:n pomo Kari Neilimo, it-miljonääri Jorma Terentjeff, Heikki Kinnunen ja Aake Kalliala. Listalla kuulemma on myös paljon professoreita, mutta myös toisenlaista tietoa Juhan af Grannin muodossa. Löytyypä tähän saakka tarkkaan päivänvalolta varjellulta listalta myös parhaillaan Helsingin käräjäoikeudessa Stasi- ym. -listojen julkaisemista vastaan taisteleva asianajaja Aarno Arvela.

"Työmiehen hiki ei haise muurareiden looseissa", kuuluu Hymyn päätoimittaja Esko Tulusto tiivistäneen. Vapaamuurarien nimien julkaisu toki on journalistinen merkkiteko, mutta kaikkia listoja ei yhteiskunnallisen avoimuuden esitaistelijana tässä tapauksessa kunnostautunut Tulustokaan ole halunnut julki. Helmikuussa 2000 TV1:n MOT-ohjelma kuvaili, kuinka suomalainen Toimittajaliitto oli aikanaan yksi kovimmista taistolaisuuden linnakkeista Suomessa ja hyvin altis Neuvostoliiton vaikutuspyrkimyksille. Taustamateriaalina MOT-toimittajat julkaisivat ohjelman nettisivuilla Toimittajaliiton jäsenluettelon vuosilta 1979-1981, minkä jälkeen useat liiton entisistä jäsenistä vaativat Yleisradiota poistamaan listan sivuilta. Julkisen palvelun yhtiö pelästyi ja lista katosi.

Yksi listan julkaisemista protestoineista oli juuri Tulusto, joka oli ollut yksi Toimittajaliiton epävirallisen johtotrion jäsen. Tämän elimen päävastuulla oli MOT-toimittaja Jouni Tervon mukaan aatteellisen propagandan levittäminen. Kun Tervo pyysi Tulustolta, joka toki ei ole pyrkinyt taistolaismenneisyyttään salaamaan, asiasta haastattelua, tämä kieltäytyi vedoten siihen, että hänen taustojensa penkominen vaarantaisi Hymy-lehden epäpoliittisen luonteen. Nykyisin nimiluettelo on nähtävillä journalismi.info -sivuilla. Mielenkiintoisia nimiä. Niitä lukiessa voi miettiä, oliko kyse vankkumattomasta vakaumuksesta vai Eskon tyttären Annan entistä bändiä Ultra Brata lainaten "houkutusten kiihottavasta mausta". Mene ja tiedä, kenen hiki missäkin haisee ja missä ei.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tämäpä mainiota. Maassa, jossa pähkäiltiin pitkään puhelinluetteloiden sallittavuutta henkilörekisterilain kannalta (!!!) julkaistaan rappariluetteloita asianomaisilta itseltään mitään kysymättä. Jäsenluetteloiden (minkä tahansa yhdistyksen) kohulehdissä julkaiseminen taitaa loukata hiukan yhdistymisvapauttakin. Jos kuvan julkaisemiseen tarvitaan lupa - eikö jäsenyystietojen julkaisemiseen tarvita lupaa. En nimittäin uskalla käyttää yhdistymisvapauttani, jos nimeni voidaan julkaista päivälehdissä häpäisytarkoituksessa. Lahden kaupunkilehdessä asianomaisista kirjoitetaan otsikolla Lahden lapsellisimmat miehet. Olisi uuden lex-hymyn paikka. Entä jos haluaisin liittyä varsinaiseksi tai tukijäseniksi johonkin HIV-positiivisia enimmäkseen sisältävään yhdistykseen. En uskaltaisi, koska tieto leviää ja maallikot tekisivät diagnoosin. Tähän tarvittaisiin korjaus. Aitoa yhdistymisvapautta on se, että saa yhdistyä kenenkään siitä tietämättä.

Anonyymi kirjoitti...

"Freemasons run the country!", kuten Simpsoneissakin aiheesta lohkaistiin.

Tuo Hymy on minusta kerrassaan hilpeä populistinen julkaisu, jossa nähdään salaliittoja siellä sun täällä tavallisen Matti Meikäläisen pään (tai lompakon) menoksi.

Vasarahammer kirjoitti...

Hymy kuuluu niihin julkaisuihin, joita perinteisesti luetaan vain parturissa. Toki Hymyn kunniaksi on sanottava, että siinä on edes yritystä asian suuntaan toisin kuin näissä Seiskoissa sun muissa, joissa kyse on puhtaasta julkkistirkistelystä.

Taistolaisuudessa oli kuten kai kuten kaikissa utopioita tavoittelevissa liikkeissä oma kova ytimensä, opportunistinsa ja hyväuskoiset hölmönsä.

Myös nykyaikana on utopian tavoittelijoita mutta näistä liikkeistä puuttuu se taistolaisiin liittyvä pahaenteisyys, jonka vain Neuvostoliiton läsnäolo pystyi tuomaan.