lauantaina, elokuuta 18, 2007

Tiedon jäljille

Traditionalistit jaksavat paheksua Wikipediaa ja kyseenalaistaa sen luotettavuuden. Nyt näille epäilijöille ja muillekin on tarjolla uusi loistava työkalu tietosanakirjasta löytyvän tiedon lähteen selvittämiseen: WikiScanner. Se on 24-vuotiaan Virgil Griffithin kehittämä ohjelma, jolla pystyy tarkastelemaan, mitkä tahot Wikipediaa anonyymisti muokkaavat. Jo on selvinnyt, että CIA:n ja Vatikaanin koneilta on käyty muokkaamassa artikkeleita. Samoin myös firmat ovat käyneet kaunistelemassa omia tietojaan.

Tein pari kokeilua. Suomen Keskusta rp:n ip-osoitteesta oli käyty muokkaamassa mm. puolueestä itsestään, puun käyttämisestä polttoaineena, sosiaaliliberalismista ja Pikku G:sta kertovia artikkeleita. Eduskunnasta taas joku oli muokkaillut tietoja mm. Jari Vilénistä, Heidi Hautalasta, Lepakkoluolasta sekä homojen ja lesbojen oikeuksista Suomessa. Satelliittiohjelmistoihin ja radionavigointiin erikoistuneesta Space Systems Finland oy:stä näyttäisi löytyvän ainakin yksi lätkäfriikki: peräti 111 muokkausta erilaisiin Pohjois-Amerikkalaista ammattilaiskiekkoa koskeviin artikkeleihin.

Kotiyliopistosta löytyi yksi ip-osoite, josta oli tehty 2328 muokkausta. Kolmatta tehtävää? Yksi Suojelupoliisinkin ip-osoite löytyi, mutta ei muokkauksia. Kulttuurin ja urheilun vastakkainasetteluun väsyneille lohdullinen tieto lienee, että Suomen Kansallisoopperasta löytyy joku, joka on kiinnostunut Teemu Selänteestä. Viron YK-lähetystössä New Yorkissa taas on joku paljon Grand Theft Autoa pelannut.

Sivusto on tällä hetkellä valtavan kiinnostuksen kohteena ja uutisvälineet ympäri maailmaa ovat tehneet siitä juttuja. Niinpä yksi kiinnostavimmista toiminnoista, muokkauksia tehneiden ip-osoitteiden haku Wikipedia-sivun mukaan, on kovan liikenteen vuoksi toistaiseksi poissa käytöstä. Sitten kun se toimii, on kiva käydä katsomassa, mitä tahoja löytyy vaikka artikkelin Bronze Soldier of Tallinn takaa. Tai Susan Kuronen -entryn. Tehkääpä ajatusleikkejä.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Sanoma Corporationista on joku kunnostautunut, erityisosaamisena Adult/boy pedophilia or child sexual abuse in film...