lauantaina, kesäkuuta 10, 2006

Poliittista huumoria

Suomalaista olympiahistoriaa käsittelevään kirjoitustyöhön liittyvät Wikipedia-haut tuottivat oheissaaliina herkullisen poliittiseen historiaan liittyvän anekdootin, josta taas muistui mieleen toinen juttu samasta aiheesta. Hiljattain kuollut Tabe Slioor (kuvassa) oli yksi Suomen ensimmäisiä julkkiksia, iranilaisesta isästä ja suomalaisesta äidistä syntynyt seurapiirikaunotar, joka ehti elämänsä aikana mm. olla neljä kertaa aviossa, esiintyä mannekiinina ja johtaa omaa mannekiinikouluaan, näytellä elokuvissa, toimia lehtinaisena ja valokuvaajana, ystävystyä kirjailija Henry Millerin kanssa ja julkaista elämäkertansa jatkosarjana laatuaviisissa nimeltä Jallu (niin ikään kuvassa). Slioorilla oli elämässään paljon miehiä, heidän joukossaan mm. ukkomiehet presidentti Urho Kekkonen ja Helsingin apulaiskaupunginjohtaja ja urheiluvaikuttaja Erik von Frenckell.

Kerrotaan, että Slioor joskus 1950- tai 1960-luvulla ehdotti Kekkoselle muuttoa saman katon alle. Kekkosen kerrotaan lähettäneen vastaukseksi kirjeen, jossa hän lakonisesti totesi: "Suo siellä, vetelä täällä".

Seura-lehdelle antamassaan haastattelussa Slioor oli todennut suhteen von Frenckelliin olleen hänen elämänsä suurin munaus. Tästä kuultuaan Frenckell vastasi Slioorin olleen hänen muniensa suurin elämys.

Osattiin sitä ennen Kanervaa ja Vanhastakin.