lauantaina, heinäkuuta 11, 2009

Mäntsälä mielessäin

En tiedä, panitteko merkille seuraavaa, käsittääkseni eivät ainakaan isot tiedotusvälineet meillä eivät ole tätä havainneet.

Kyösti Kakkosen Tokmanni-ketjun logistiikkakeskus nousi Mäntsälään vuoden 2008 aikana. Urakan "kiinteistönkehittäjänä" (what the hell ever that is) toimi vanha tuttumme Nova Group, jolla oli, niin kuin tiedämme, yhteistä yritteliäisyyttä Kakkosen kanssa myös vaalirahoituksessa. Se on päässyt jo unohtumaan, että Nova Groupin suunnitelmissa oli tuoda myös kuljetusliike DHL:n logistiikkakeskus Mäntsälään.

Mäntsälän kunta neuvotteli Nova Groupin kanssa pitkin vuotta 2008 DHL:n sijoittumisesta Kapuli II:n yritysalueelle. Nova Groupin mukaan DHL halusi ostaa koko alueen, ensin kaksi hehtaaria 6000 neliön toimistoa varten, sitten viisi hehtaaria 22.500 neliön varastoa varten. Nova Groupin ehtona oli, että alue (koko seitsemän hehtaaria) tasaittaisiin alkuperäisestä suunnitelmasta poiketen kokonaan samaan tasoon. DHL:n perään ymmärrettävästi kuolannut Mäntsälän kunta ryhtyi tätä tasausta toteuttamaan omaan piikkiinsä kesällä 2008. Ihan halpaa ei lanaaminen ollut; kokonaiskustannukset olivat lähes 1,5 miljoonaa euroa.

Alun perin arvioidusta mentiin pitkäksi 385.000 euroa, eikä Mäntsälän kunnan kaavailemasta kustannusten vaiheistamisestakaan tullut mitään, eli kaikki oli maksettava heti ja kunnan toimesta. Rahaa siis paloi enemmän ja nopeammin kuin on ajateltu. "Asiakkaan kiireen johdosta" kunta päätti myöntää 1.364.000 euroa hankkeen toteuttamiseen. Rahat otetttiin terveysaseman rakentamiseen varatulta momentilta, ja sekä kunnanhallitus että -valtuusto siunasivat päätöksen. Voitte piruuttanne arvuutella, minkä puolueen enemmistöllä molempia elimiä pyöritettiin.

Mitään vahvistusta sille, että DHL olisi suunnitellut Mäntsälään yhtään mitään, ei löydy. Etelä-Suomen Sanomat julkaisi 26. elokuuta 2008 uutisen, jonka mukaan neuvottelut ovat käynnissä DHL:n ja Mäntsälän välillä. Kumpikaan osapuolista ei suostunut tällaisia väitteitä kommentoimaan. DHL kyllä ilmoitti vain kahta päivää ESS:n jutun jälkeen aikovansa irtisanoa tuotannollisista ja taloudellisista syistä Suomessa 120 työntekijää. Mäntsälän kunnanhallitus ja -valtuusto tekivät em. päätöksensä 29.9. ja 13.10., eli tämän jo kuultuaan. Mahtoivat luottaa asiaansa.

Vielä 8.10. Mäntsälän lehti kirjoitti, että Tokmannin tuoreen logistiikkakeskuksen viereen on nousemassa "uutta logistiikkaa". Samalla lehti kuitenkin kaunistelematta kertoi, että kunnalle asiasta saattaisi tulla 1,365 miljoonan euron lisäpieti.

Vain viikkoa myöhemmin, 15.10., Mäntsälän viikkouutiset tiesi kertoa, että DHL oli "perunut tulonsa". DHL:n www-sivuilta ei löydy ensimmäistäkään viitettä siitä, että yrityksellä olisi ollut mitään Mäntsälään liittyviä suunnitelmia. Homman jäätyä kunnan syliin kunnanjohtaja Esko Kairesalo ilmoitti, ettei peruuntuminen johtunut kunnasta, vaan asiakkaasta, ja että alueelle "vuorenvarmasti" saataisiin merkittäviä toimijoita ja uusia työpaikkoja. Blogia lukevat mäntsäläläiset voivat valistaa, miten tässä on käynyt. Käsittääkseni on ollut hiljaisempaa kautta.

Eli summa summarum: Mäntsälän kunta katsoi ex-linnakundi Arto Merisalon Nova Groupin lupauksen ison kuljetusfirman tulosta niin vakuuttavaksi, että siirsi lähes puolitoista miljoonaa euroa rahoja kuntalaisten terveyspalvelujen parantamisesta maan lanaamiseen DHL:n tieltä.

En käynyt tsekkaamassa, mutta toivottavasti tuli tasaista. Entä miksi DHL karkasi? Sanna Ukkola ja kumppanit, puhelin kouraan ja ainakin seuraava lista läpi: 1) Esko Kairesalo 2) Suomen DHL 3) Arto Merisalo 4) Mauri Pekkarinen (just in case)

Tokmannin logistiikkakeskus Mäntsälän Kapuliin sen sijaan nousi, ja kyllä on komea. Kun Kyösti Kakkoselle taannoin oltiin ehdottamassa vuorineuvoksen arvonimeä, asiaa ajoivat mm. Ilkka Kanerva (kok), Paavo Lipponen (sd), Mauri Pekkarinen (kesk), Paula Lehtomäki (kesk), Liisa Hyssälä (kesk), Sauli Niinistö (kok), Jarmo Korhonen (kesk)ja Toivo Sukari (Maskun kalustelato) sekä ei ehkä aiemmat tiedot huomioiden kauhean yllättäen Kevan ex-toimari Markku Kauppinen (kesk) ja Mäntsälän kunnanjohtaja Esko Kairesalo. Ainoa valopilkku tämän tarina tunnelin päässä on se, ettei arvonimeä näin jykevästä nimilistasta huolimatta myönnetty.

Pohjimmiltaan on tietysti niin, että arvonimet ovat kansanomaisesti ilmaistuna yksi paskan hailee. Enemmän on merkitystä sillä, miksi nämä nimet ovat tällaisessa projektissa tämän nimen taakse keräytyneet, ja sen pohtiminen on masentavaa, koska ennen vuorineuvokseksi kanonisoimista voisi kuvitella olleen vireellä monenlaista pienempääkin projektia. Pidä kiinni kukkarostasi, kansalainen. Ja integriteetistäsi.

21 kommenttia:

Aarne kirjoitti...

Kolme pointtia hienoon kirjoitukseesi:

1. Jokaiseen mainitsemaasi vuorineuvosarvon ehdottajaan on vaalituki tavalla tai toisella ketjutettavissa.

2. Ketä muita oli Kakkosen takana ko. hankkeessa?

3. Onko heillä yhteyksiä Nova (-KMS) - keskusta (+ eräät muut kuten Niinistö, Lipponen) ketjuun?

Anonyymi kirjoitti...

Kuka sitä Mäntsälän maata lanasi ja onko joku nähnyt, että maa on tasoittunut? Vai menikö rahat Nova lanaus Oy:lle?

Anonyymi kirjoitti...

Paikallisesti näitä kytköksiä voisi löytää enemmänkin ympäri Suomea. Kuriositeettina vaikka Jyväskylä, jossa KMS:n rahaa sai Hennariikka Andersson (kok.) - siis kuka? Olikohan tuki tarkoitettu vaikuttamaan täysin tuntemattomaan ja valitsematta jääneeseen 21-vuotiaaseen opiskelijaan - vaiko hänen isäänsä, joka on Jyväskylän kaupunginjohtaja.

Anonyymi kirjoitti...

Jutussa on epäloogisuus siinä, että sanotaan "Mitään vahvistusta sille, että DHL olisi suunnitellut Mäntsälään yhtään mitään, ei löydy", mutta alue pitää kokonaisuudessaan tasata samaan tasoon nopeasti DHL:ää varten. Halusiko DHL tai Novo Group vahingoittaa Mäntsälää. Tuskin.

Toisekseen tuskinpa joku Novo Group sanelee yhtä maailman kansainvälisimmistä yhtiöistä.

Mitäänhän en asiasta tiedä lehtitietojen lisäksi (kuten kunnon kommentoija ikään), mutta kun tällainen DHL-momentum on käsillä, niin vaikea sitä on varmaan ollut sivuuttaa.

Jossittelu; jos asiat olisivat edenneet 1/2 vuotta aiemmin, niin hanke olisi voinut toteutua. Kun näin ei ole niin tuo maanrakennusinvestointi seisoo pitkään ja väki saa itkeä asianperään saman ajan. Mutta tokkopa maailmantalouden hiljentumisestä voi yksin Mäntsälää syyttää.

Anonyymi kirjoitti...

Mäntsälän tekninen lautakunta oli tuolloin demarivetoinen. Teknisen lautakunnan demareilla oli myös tarkoituksena rakennuttaa Mäntsälään jättimäinen toimistohotelli ilmeisesti Novan "konsulttiavulla".
Tällä hetkellä Mäntsälässä on suuri lääkärivaje, ilmeisesti ei ole varaa maksaa lääkärireppufirmoille juuri mitään ja terveyskeskuslaajennus on pysähtyneisyyden tilassa Nova-projektien takia.

Anonyymi kirjoitti...

Eikö olekin vähän kummallista että puhtaasti Etelä- Suomessa toiminut Insinööritoimisto Peltonen vietiin Rovaniemelle yhdessä Kaakkois-Suomeen erikoistuneen OKA:n (Lemminkäisen yhtiö!) kanssa sähläämään Bombardierin ja KEVAn asioissa!

Peltonen listaa referensseissään mm. Big Brother-talon ja Eteläranta 10:n.

Moottorikelkkatehtaan puheenjohtaja Stig Måtar on vanhoja EK:laisia!

EK:n toim.joht. Leif Fagernäs oli myös hakemassa Kakkoselle vuorineuvoksen titteliä.

Toipila kirjoitti...

Kunnallispamput haluaisivat itsekin olla niin kovasti liikemiehiä, että...

Hankkeiden pätevä valmistelu on kaiken A ja O. Pelkät utopistiset haaveet vievät kunnan rahat Kankkulan kaivoon.

Anonyymi kirjoitti...

Tämä juttu on ikivanha mutta asiantuntijat voivat soveltaa sen tähän hässäkkään.

Pieni ranskalainen rannikkokaupunki oli joskus vilkas turistikohde. Nyt kuitenkin matkustavaiset ovat kadonneet, kaupankäynti on hiljentynyt ja kaupunkilaiset ovat velkaantuneet toisilleen. Tulevaisuudennäkymät ovat synkät.

Äveriäs turisti tulee pienen hotellin vastaanottoon ja huonetta kysyessään ojentaa 100 euron setelin johtajalle, joka antaa avaimen ja neuvoo turistin 3. kerrokseen tarkastamaan huonetta.

Hotellinomistaja ottaa setelin ja ryntää lihakauppiaansa luo maksaakseen 100 euron velan.

Lihakauppias ottaa setelin ja vie sen tukkukauppiaalle maksaakseen velkansa hänelle.

Tukkukauppias rientää karjankasvattajan luo antaakseen 100 € siasta jonka hankki velaksi vähän aikaa sitten.

Farmari vie satasen prostituoidulle, jonka palveluksia hän on käyttänyt velaksi jo usean viikon ajan.

Iloinen prostituoitu kiirehtii hotelliin ja maksaa johtajalle 100 € velan tuntihuoneesta, jossa hän oli asiakkaitaan palvellut.

Samalla hetkellä turisti tulee alas kolmannesta kerroksesta, ilmoittaa hotellinomistajalle että huone ei kelpaa, ottaa satasensa ja menee tiehensä.

Kukaan ei ole enää velkaa ja pikkukaupungin väki katselee optimistisena tulevaisuuteen.

Taavi

Anonyymi kirjoitti...

Anonyymin ranskalaistarina tuo mieleen Ranskan ympäriajon, jota saamme taas seurata Eurosportista.

Nauhana tulee esiin kyliä ja pikkukaupunkeja, joissa on vain vanhoja rakennusrotiskoja. Missä modernit markethallit muut elementtitalot? Tyhmillä ranskalaisilla ei taida olla kiinteistökehitysfirmoja ilonaan.

Anonyymi kirjoitti...

Kumpaan tässä on aihetta onnitella, historioitsijaa tiukasta valtimolla olosta vaiko tukistaa lehtimiehiä ja muuta mediaa laiskuudesta ja ammattitaidottomuudesta? Varmaan molempia. Eilinen esiintymisesi tv-uutisissa jatkoi selkeää ja jämäkkää toimintalinjaasi. Eivätkö toimittajat todellakaan osaa edes googlata tai soittaa niitä paria puhelua avainpaikkakunnille, minkä kautta nämä äijäköörin nimiketjut kytkeytyvät toisiinsa "kolmenkirjaimen" firmoja myöten. Niin ja onhan semmoinenkin kuin Suomen asiakastieto. Oppia laiskoille lurjuksille oikein oppimestarin kädestä. Ei muuta kuin hyvää ja työteliästä kesän jatkoa.
´Veikko-setä`

Anonyymi kirjoitti...

Ostettu politiikka

Markku teki prime-time-uutisissa sen duunin, joka aina vaan jää median omalta väeltä tekemättä.

Olisiko missään läntisessä demokratiassa mahdollista päästää turmeltunut johtoporukka yhtä helpolla kuin Suomessa?

Johdonmukainen oli sekin toivomus, että kokoomus ja demarit pakotettaisiin avoimuuteen (unohtamatta pienempiä puolueita, eritoten rikasta RKP:ta).

Eikö muuten joku "Lippos"-niminen demari ollut alunperin Merisalon tai muiden tukilistoilla?

Anonyymi kirjoitti...

Kenties uuden syntymää ennakoiden tämä sirkus pyörii kiihtyvällä vauhdilla: en minä, vaan tuo se oli!

Enpä paljon ihmettelisi jos meneillään olisi samanlainen käsienpuhdistusoperaatio kuin koettiin Italiassa 90-luvun alkupuolella. Sielläkin oli sotien jälkeen muodostunut kommunistien torjumiseksi ”kaveria ei jätetä”- verkosto.

Kunnes se tuotiin ilmi ja sitten se romahti. Ytimenä siinä oli ns. kaikkivaltiaan maallinen eduspuolue kristillisdemokraatit, meillähän samaa suojelijaa edustaa useampi poppoo, ml. Timo Soini ja Mitro Repo.

Olen UKK:n hengessä Marskin linjalla, ilmoitti Repo jo talvella esivaalikiertueellaan Savossa.

Anonyymi kirjoitti...

Ilta-Sanomat käyttää Jokisipilää nähtävästi "alihankkijana", kun Mäntsälä pääsi tänään lehden sivuille. Taisi olla toinen kerta, kun näin tapahtui. Toivottavasti maksavat hyvin... :-)

IS:n tämänpäiväinen Korhos-haastattelu oli parasta tällä saralla viimeiseen pariin viikkoon: muu lehdistö oli pääasiassa kiinnostunut Järsöstä ja muusta eduskuntavaalien jälkeisistä tapahtumista.

Mutta nämä tapahtumat ovat vain seuraamusta kaikkein tärkeimmästä kysymyksestä: yrittikö Kepu luoda Kevan avulla automaatin, jolla se olisi kyennyt keräämään vaalirahaa? Juuri tämän perässä Sanna Ukkola taisi olla, kun hän haastatteli Korhosta eilen.

Ei siis ole mikään ihme, että myös Vanhanen tarttui tänään Kepun sivuilla olevassa blogissaan juuri tähän asiaan:

"... Pitkin alkukesää julkisuudessa esiteltiin peiteltyjä ja melko suoriakin epäilyjä siitä, että osa vaalirahoituksesta olisi kytketty Rovaniemen kelkkatehtaaseen. Tällaiseen sanon hyvin suortaan, että nämä epäilyt loukkasivat.

...Toistan sen, että kenelläkään ei voi olla minkäänlaista oikeutta puolueen tai sen yksittäisten toimijoiden puolesta tehdä mitään kytkentöjä - tämä koskee niin valtakunnan tasoa kuin kunnallispolitiikkaakin. Jo tällaisen epäily loukkaa puoluetta ja sen piirissä toimivia ihmisiä."

Toivottavasti muu lehdistö palaa vaaleja edeltäviin tapahtumiin ja Rovaniemen ttuki

PS. Järsön kokoontumisen vierasluettelo on kiinnostava myös Kepun puoluetoimiston osalta. Korhosen lisäksi myös puolueen hallintopäällikkö Aki Haaro ja yhteyspäällikkö Lasse Kontiola. Korhonen toteaa tämän päivän Iltalehdessä, että ”he ovat eläkeasioissa keskeisiä henkilöitä puoluetoimistossamme”. Ehkä niin. Kontiola myös hoiti KMS:n rahaliikennettä ja kirjoitti yhdistyksen säännöt. Haaro taas oli yhdistyksen varatilintarkastaja.

TaVi

Anonyymi kirjoitti...

Raha-automaatti olisi ollut täydellinen. Siitä olivat hyötyneet kaikki.

Kevan rahat sijoitetaan sen maksajien eli kuntatyötekijöiden hyödyksi kehityshankkeisiin ympäri Suomen kuntia kun toinen vaihtoehto olisi ollut sijoittaa sama raha ulkomaille. Kunnat saisivat uusista yrityksistä lisätuloja ja uusia työpaikkoja. Yrittäjät keräävät heille kuuluvat voittonsa. Kepu taas olisi voinut perata osuutensa yrittäjien voitoista täysin laillisina vaaliavustuksina.

En tiedä kävikö näin. Vähän siltä näyttää. Ainoa epäilyttävä kohta on "Kepu taas olisi voinut perata osuutensa". Tästä ei ole kuitenkaan näyttöä.

Tiedämme vain, että Nova maksoi Kepulle 250 000 euroa vaaliavustusta, joka on (ehkä sattumalta) sama summa kuin Novan saama konsultointipalkkio Rovaniemen tehtaan tapauksessa.

Anonyymi kirjoitti...

Häivähdys (ja enemmänkin) kansalaisjournalismia tässä, hyvä!

Anonyymi kirjoitti...

Kiintoisaa että Sauli Niinistökin otti Merisalon 10 000 euroa täsmärahaksi kutsumaa tukea Matti Vanhasen tukemisesta.

Ainakin HS näyttää vihdoin alkaneen kysellä miksi Vanhasta haluttiin keskusjohtoisesti tukea? Ei kai EK hänestä mitään Kim Il Sungia tee?

Panu kirjoitti...

"kiinteistönkehittäjänä" (what the hell ever that is)

Näin se englannin kielen vaikutus etenee, kun gryndereitä ei enää kutsuta gryndereiksi. Developer tarkoittaa aika yksiselitteisesti grynderiä.

Anonyymi kirjoitti...

"Suomi YK:n turvaneuvoston jäseneksi" on yksi niistä lähivuosien elämää suuremmista hankkeista joiden vuoksi Matti Vanhanen yritetään julistaa tsaariksi.

Toinen on tietenkin Itämeren pelastaminen. Suomilaiva näet uppoaa ellei sillä ole jotakin pelastettavaa!

Anonyymi kirjoitti...

"kutsuttuna vieraana... esitelläkseen Suomen YK-turvaneuvostohanketta", väittää UM.
Valhe.
Eivät sitoutumattomat ole "kutsuneet" ketään mainittua tarkoitusta varten.

Entä maksaako "kutsuja" vai Vanhasen vanha kaveri suom. veronmaksaja?

Anonyymi kirjoitti...

po. faaraoksi Egyptissä!

Markku Jokisipilä kirjoitti...

Kiitoksia kansalaiset kommenteista, ja let me tell you, ei tämä vielä tässä ole!