lauantaina, heinäkuuta 18, 2009

Verinen loukkaus

Tässä tänään Turun Sanomissa julkaistu kolumnini tutusta aiheesta.

Kaikille "ei tässä mitään ihmeellistä ole, ihan normaalia toimintaa" -porukan edustajille voisin suositella Kari A. Hintikan vaaliraha-asiasta laatiman kuvion katsomista.

Sitä saa, mitä tilaa
Turun Sanomat 18.7 2009 02:26:58

Pian puolitoista vuotta pyörinyt vaalirahafarssi sai ensimmäisen poliittisen ruumiinsa, kun Kevan eli Kuntien Eläkevakuutuksen toimitusjohtaja Markku Kauppinen (kesk) joutui eroamaan paikaltaan. Eropaineita on kohdistunut myös keskustan puoluesihteeri Jarmo Korhoseen , jota omat ministeritkin jo kehottivat harkitsemaan asemaansa ja tarvittaessa vetämään siitä asiaan kuuluvat johtopäätökset.

Tämän viikon maanantaina ääni kellossa muuttui. Ensin jyrähti Korhonen, joka tiedonannossaan totesi, ettei mediassa esitetyillä koplausväitteillä ole mitään katetta ja ettei hänellä henkilökohtaisesti ole pienintäkään syytä eroon. Isokaliiberista sivustatukea Korhoselle tarjosi pääministeri Matti Vanhanen (kesk), joka blogissaan paheksui voimakkaasti keskustan saaman vaalirahoituksen ja Kevan 20 miljoonalla eurolla ostaman Rovaniemen moottorikelkkatehtaan toisiinsa kytkemistä.

* * *

Pääministerin mukaan jo epäilyt tällaisista kytköksistä ”loukkaavat puoluetta ja sen piirissä toimivia ihmisiä”. Hänen mukaansa väitettyjen kytkentöjen olemassaolo ”ei kerta kaikkiaan ole mahdollista”. Onko siis kyseessä pelkkä ”etelän medioiden” ajojahti ja pahansuopa asioiden sotkeminen? Katsotaanpa.

Tehdashanke sai alkunsa Rovaniemen kaupunginjohtaja Mauri Gardinin (kesk) ja Nova Group Oy:n edustajien keskusteluista. Kaupungin elimissä sen edellyttämiä kaavamuutoksia oli ajamassa Ari Ruotsalainen (kesk), joka sai eduskuntavaalikampanjaansa 10000 euroa Nova Groupin rahoittamalta ja keskustan puoluetoimistossa perustetulta Kehittyvien Maakuntien Suomi -yhdistykseltä (KMS).

* * *

Tehtaan peruskiven muurasi 10000 euroa KMS:lta saanut ulkomaankauppaministeri Paavo Väyrynen (kesk). Harjakaisissa puhui KMS:n samoin kymppitonnilla tukema elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk), joka myöhemmin myönsi tehtaalle myös miljoona euroa investointitukea. Tilaisuuksista kertoi näyttävästi Nova Groupin Uutisnova-lehti, jonka päätoimittaja Martti Huhtamäki pyrki 2007 eduskuntaan keskustan ehdokkaana ja sai KSM:ltä 7000 euroa.

Kevan hallitukselle tehtaan ostamista esitti aiemmin muun muassa Pekkarisen avustajana toiminut Kauppinen (kesk), joka vaalien alla palaveerasi Kesärannassa Vanhasen, Korhosen sekä Nova Groupin Arto Merisalon ja Tapani Yli-Saunamäen kanssa. Kevan hallituksessa tehtaan ostosta oli 5000 euroa KMS:lta saaneen Sampsa Katajan (kok) lisäksi päättämässä samasta lähteestä 3000 euroa kuitannut mutta valitsematta jäänyt Varpu-Leena Malmgren (kesk). Myöhemmin Gardinista, hankkeen alullepanijasta, tuli sen rahoittajan, Kevan hallituksen jäsen.

* * *

Sen verran runsaasti KMS:n tukemia ja/tai Nova Groupin liikemiesten kanssa hyvää pataa olevia keskustalaisia avainrooleissa on huseerannut, että maalaisjärjelläkin ajateltuna ”syytä epäillä” -kynnys ylittyy. Keskustan kannalta kuviossa vaikuttaneiden henkilöiden motiivien epäily on varmasti ikävää ja kiusallista, mutta loukattu asiassa on korkeintaan äänestäjien älyä ja arvostelukykyä.

Laitilalainen kansanedustaja Timo Kaunisto (kesk) on julkisesti kysynyt, mihin tarvitaan ”ulkopuolisia rahanpesujärjestöjä”, joissa puoluetoimiston väki häärää yhdessä liikemiesten kanssa, ja millä perusteilla puolue vaalirahoituksensa ohjaa. Hän on myös hämmästellyt, mihin tarvitaan puolueen Apollo Group -yhtiötä ja miksi keskustasta on tullut ”kirkkotaulua, seminaarilippua, urhous-kampanjaa ja arpaa” kauppaava osto- ja myyntiliike.

* * *

Kun jo puolueen omassa eduskuntaryhmässä on tällaista epätietoisuutta, ei ole ihme, että media ja kansalaiset ovat epäluuloisia, varsinkin, kun vastaukset, selitykset ja muistikuvat ovat matkan varrella moneen kertaan muuttuneet.

Penkoessaan poliitikkojen taustakytkentöjä media ei harjoita ajojahtia, vaan tärkeintä tehtäväänsä, yhteiskunnallisen vallankäytön kriittistä tarkastelua. Ellei kaiken nyt tapahtuneen jälkeen esitettäisi ikäviäkin kysymyksiä, olisi suomalaisen demokratian tilasta syytä olla todella huolissaan. Sama keskustelu tulee käydä kaikkien puolueiden kohdalla.

PS

Pitkään en päivittänyt tuota rock'n'roll-palkkia lainkaan. Nyt kannattaa tsekata uusin lisäys, nashvilleläisbändi Hillbilly Casino. Näin sirkuksen livenä juhannuksenä Ellivuoren Rock'n'Roll Jamboree -tapahtumassa, ja olihan keikka! Eturivissä seisseet saivat kaupan päällisiksi melkoiset sylki- ja hikinäytteet laulaja Nic Roulettelta. Ja bonuksena Iron Fist encorena! Blame it on the PBR!

13 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Esitteensä mukaan Bombardier on toiminut Rovaniemellä vuodesta 1993.

Kuullostaa siis melkoiselta hutaisulta väittää, että "[Uusi] Tehdashanke sai alkunsa Rovaniemen kaupunginjohtaja Mauri Gardinin (kesk) ja Nova Group Oy:n edustajien keskusteluista. "

Tai sitten te tulkijat elätte täysin eristyksissä reaalimailmasta luullessanne että Suomessa tehtaita piirrellään politbyroissa viisivuotissuunnitelmiin NL:n tapaan ilman impulssia ao. yritykseltä.

Siinähän saattaisi joutua astumaan tosiherkille varpaille jos alkaisi penkoa yritysten taustavoimien verkostoja.

Anonyymi kirjoitti...

Kai huomasit jo, että (ilmeisesti) sinuun on viitattu useampaan otteeseen keskustalaisessa mediassa?

Esimerkiksi Laatikaisen kolumni Keski-Suomen Yleisradion sivuilla on aika kovaa luettavaa:

http://yle.fi/alueet/keski-suomi/2009/07/laatikainen_17709_-_ammattitaitoa_ja_puolueettomuutta_uutisjournalismiin_870644.html

Aikamoista uhittelua siitä löytyy: "median diktatuurista" puhumista ja käytännössä sensuurin vaatimista (media-asiamieheen viittaukset).

Tuo "julkisuutta ikävöiviä päivystäviä dosentteja" viittaa ainakin osaltaan ilmeisesti sinuun, jos saanen epäillä.

Anonyymi kirjoitti...

Tuo Sampsa Katajan saama 54 200 euroa "Satakunnan tulevaisuus 2011" -kansalaisyhdistykseltä on kanssa aika jännä.

"Kansanedustaja ei kuitenkaan tiedä itseään tukeneen yhdistysen taustoja eikä yhdistyksen toimintatarkoitus ole hänelle selvä. Kataja ei tiedä, mistä yhdistys on saanut rahansa, mitkä sen tarkoitusperät ovat ja mitä sen taustalla on."

http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/arkistot/kotimaa/2008/05/646338

Anonyymi kirjoitti...

Näitähän on ihmetelty jo aiemmin (22.5.2007):

"Kokoomuksen listoilta eduskuntaan ponnahtanut satakuntalainen Sampsa Kataja sai valtaosan vaalirahoistaan yhdistykseltä nimeltä Satakunnan tulevaisuus 2011."

"Saman maakunnan keskustalainen Oiva Kaltiokumpu sai puolet vaalibudjetistaan yhdistykseltä Satakunta menestykseen."

"Keskustan ryhmäjohtaja Timo Kalli kuittasi Satakunnan parhaaksi -yhdistykseltä lähes 57000 euroa noin 60000 euron vaalibudjetistaan."

http://blogit.mtv3.fi/kolmevarttia/2007/05/22/vaalirahat-hamaran-peitossa/

Tero Heiskanen kirjoitti...

Tosi hienoa touhua nämä kytköspenkomiset Markku!

Editointi-vinkki: Linkittämäsi kuvan (blogipostauksen) on tehnyt Kari A. Hintikka ei Kari A. Haakana.

Markku Jokisipilä kirjoitti...

1. anonyymille: puhe oli Bombardierin uudesta tehdashankkeesta, sille jolle näitä kaavaratkaisuja haettiin. Bombardier oli toki tehnyt tiettäväksi halunsa laajentaa, mutta tarvitsi jonkun rahoittamaan hanketta. Ilman tätä vaalirahakytkentää homman käynnistäminenhän olisi ainakin maakunnalliselta ja rovaniemeläiseltä näkökulmalta Gardinin hattuun iso sulka.

Keskustalaisen median reaktio lienee ymmärrettävä ja poliittisen sitoutumisen edellyttämän linjan mukainen. Itse olen johdonmukaisesti todennut eri yhteyksissä, että samanlainen keskustelu tulee käydä kaikkien puolueiden osalta, mistään henkilökohtaisesta kepun vastaisesta ristiretkestä ei ole kyse.

Edelleen sanon, että jos ei nyt kaiken paljastuneen jälkeen kyseltäisi vaikeita ja vaadittaisi selityksiä, niin olisihan se nyt ihme. Keskusta on keskustelun looginen aloituspiste ihan siitä yksinkertaisesta syystä, että sen edustajia on kuviossa suuri enemmistö. Suurin osa KMS:n rahoittamista poliitikoista oli keskustalaisia, yhdistys perustettiin puolueen toimistossa, Novan kanssa hengasivat eniten keskustalaiset niin puoluetoimistosta kuin kansanedustajistakin jne.

Niin kuin kommenteissa esitetyt esimerkit Sampsa Katajan (kok) rahoituslähteistä osoittavat, muuallekin kannattaa katsoa kuin neliapilaan. Nämä Laatikaisen ja kumppanien "yleisöä jo tympii jatkuva penkominen" jätän oman arvoonsa.

Markku Jokisipilä kirjoitti...

Vielä noista "julkisuutta ikävöivät päivystävät dosentit" -tyylisistä kommenteista sen verran, että niitä alkaa yleensä putoilla siinä vaiheessa, kun älykkäät argumentit loppuvat. Kyllä se on ihan hyvä, että muutkin kuin laatikaiset asioista kirjoittavat ja niitä kommentoivat.

Anonyymi kirjoitti...

Mutta kuka lainasi Novalle rahaa ja miksi? Keskustalainen pankinjohtaja vai joku muu?

http://tinyurl.com/muzgye

Anonyymi kirjoitti...

"Sama keskustelu tulee käydä kaikkien puolueiden kohdalla."

Vahva löyhkä ajojahdista tuleekin siitä, että enimmäkseen vain yhden puolueen perään kysellään. (tai kahden, niin kuin viime keväänä kokoomuksenkin). Esimerkiksi vasemmistopuolueiden ay-tuesta ei ole ollut mediavahtikoiran murinanpoikastakaan.

Anonyymi kirjoitti...

"Vahva löyhkä ajojahdista tuleekin siitä, että enimmäkseen vain yhden puolueen perään kysellään. (tai kahden, niin kuin viime keväänä kokoomuksenkin). Esimerkiksi vasemmistopuolueiden ay-tuesta ei ole ollut mediavahtikoiran murinanpoikastakaan."

Eihän demareilla ole mitään salaamista. Hehän tuhoavat suomalaisten hyvinvointia täysin avoimin kortein puolustaessaan AY-liikkeen viskaalien, jossain määrin myös jäsenistön, etuja muiden suomalaisten kustannuksella.

Eihän siinä ole mitään "paljastettavaa", senhän näkee puolueohjelmasta ja toteutetusta politiikasta.

Anonyymi kirjoitti...

Joku voisi piirtää rautalankakuvan, jossa linkittyisivät KMS ja Infronts Finland.

Molemmat ovat rahoittamassa Mannerheim-filmiä. Harlinin kaveri Mika Sulin istuu Infrontsin hallituksessa Harkimon kanssa.

Yli-Saunamäki on julkisesti väittänyt kaikkien hyvien suhteiden syntyvän urheilukisoissa.

Voisi siihen piirtää säikeen myös urheiluministeri Stefan Walliniin, joka lupaa huippu-urheilun rahoitukselle 50%:n korotusta (juuri kun olemme oppineet naureskelemaan NL:lle missä kaikki oli rempallaan paitsi huippu-urheilu)

Anonyymi kirjoitti...

Unohtui mainita että Merisalon työhuoneen seinällä Novassa seisoi Marski kokovartalokuvassa, ja että Katajanokan Poseidon-pubin seinällä oli taannoin Marskin ja Tarja Halosen potretit sen pöydän kohdalla jossa tiedettiin Aarno "loka" Laitisen kavereineen istuskelevan.

Markku Jokisipilä kirjoitti...

Anonyymille: "Vahva löyhkä ajojahdista tuleekin siitä, että enimmäkseen vain yhden puolueen perään kysellään."

Sitä pengotaan, mistä löytyy. Kyllä keskustalla on niin vahva edustus tässä KMS-Nova Group -yhtälössä, että on ihan loogista, että perkaaminen on aloitettu sieltä.

Vasemmistopuolueiden ja ay-liikkeen kytkösten selvittämisen tärkeyden suhteen olen täysin samaa mieltä.