tiistaina, heinäkuuta 28, 2009

Piikki auki

Vaaliraha-asiassa katseet alkavat kääntyä myös mediaan päin. Viime viikolla kävi ilmi, että toimittajat Seija Sartti (HS Kuukausiliite), Aarno "Loka" Laitinen (Iltalehden kolumnisti, jota IL itse asian uutisoidessaan tituleerasi "vapaaksi toimittajaksi", Sartin aviomies), Rita Tainola (Ilta-Sanomat) ja Nina af Enehjelm (free lance, bloggari) olivat ennen Nova Kiinteistöyhtiöiden konkurssia nauttineet 10.000-15.000 edestä Arto Merisalon vieraanvaraisuudesta.

Sartti ja Laitinen kiiruhtivat toteamaan kyseessä olleen täysin normaali suhdetoiminta, jonka tarkoituksena oli hankkia tietoja ja luoda kontakteja. Enehjelm oli blogissaan hyökkäävämmällä kannalla, peräänkuuluttaen selvitystä median tekemistä mokista. Kaikki korostivat kovasti, etteivät tarjotut lounaat vaikuttaneet heidän kirjoituksiinsa, ja ettei Merisalo sellaista missään vaiheessa yrittänytkään.

Kestitys on ollut toistuvaa. Sartti, Laitinen, Enehjelm ja Merisalo näkyvät viime vuonna viettäneen myös juhannusta yhdessä. Toiseenkiin suuntaan kuluja on ystävien kesken maksettu, korosti Laitinen asiasta kirjoittaessaan. Mutta kuitenkaan ei ole objektiivisuus vaarantunut.

Mitenkä on? Maalaisjärki panee epäilemään. Esimerkiksi minulla ei ole ollut täällä blogissa tapana haukkua niitä ihmisiä, joiden kanssa olen juhannusta tai muita juhlapyhiä viettänyt, vaikka joskus olisi aihettakin ollut. En usko toimittajien olevan tässä suhteessa erilaisia. Tässä kohtaa kyse ei ole niinkään korruptiosta, vaan ihan alkeellisesta kohteliaisuudentajusta ja lojaaliudesta.

Julkisuuseettisesti Merisalon ja toimittajien juhannusseurue on kuitenkin paljon kyseenalaisempi yhdistelmä kuin omat mittumaariporukkani. Merisalolla on ollut bisneksensä sekä poliittiset kontaktinsa ja tavoitteensa, toimittajilla lukijoidensa huomio ja takanaan välineidensä arvovalta.

On erikoista, ettei aikanaan "Tamminiemen pesänjakajissa" ja "Mustassa monopolissa" suomalaisen poliittisen korruption muotoja viiltävän kriittisesti analysoinut Laitinen näe omassa asemassaan mitään ongelmaa. Hänestä itsestään näyttää tulleen jonkinlainen vallan liepeillä viihtyvä narri, joka viihtyy herrojen seurassa ja nauttii pöydältä putoilevista murusista. Häntä ei vaikuta häiritsevän edes tieto siitä, että konkurssin myötä Merisalon piikkiin nautitut lounaat jäävät nyt velkojien maksettaviksi.

Vaikka Merisalo yhteiskunnallisten kontaktipintojen taitajana onkin profiloitunut, herättää nyt julkitullut toimittajien nimilista kuitenkin suuria kysymyksiä hänen julkisuuspoliittisesta pelisilmästään? Kuinka suuri julkinen vaikuttaja viherpiipertäjiä, feministejä ja terveysintoilijoita itseään toistavissa ja kelkasta pudonneen keski-ikäisen miehen katkeruudella ryyditetyissä omahyväisissä kolumneissaan kurmoottava Laitinen lopulta nyky-Suomessa on? Ohjaako "lajinsa viimeisenä" mieluusti julkisuudessa paistatteleva veteraanitoimittaja julkista keskustelua, omaako hän kriittisen journalismin tarkimman silmäparin ja terävimmän kynän? Tai edes Kuukausiliitteen Sartti?

Ja vielä: Nina af Enehjelm ja Rita Tainola? Tämän kvartetin avullako omien bisnestensä edistämiseen poliittisen vaikuttamisen kautta pyrkinyt Merisalo on ajatellut agendaansa vauhdittaa? Ei ole taittu tässä asiassa Novassa paljon kustannushyötylaskelmia tehdä. Vai onko kyse siitä, että he olivat epäilemättä huomattavasti laajemmasta Merisalon vieraana olleesta toimittajajoukosta ainoat, joilla oli aikaa ja halua istua kiinteistönkehittäjäparoonin seuroissa pysyvällä kontrahdilla? Olisiko ollut niin, että monen muun toimittajan kohdalla kävi kuin kansanedustaja Timo Kaunistolla (kesk), joka totesi taannoin: "Vaalien jälkeen tapasin kerran Nova Groupin Arto Merisalon keskustaväen liepeiltä. En halunnut tavata toista kertaa. Luultavasti ei hänkään."

Heikoksi on Merisalon saalis jäänyt, jos suhteuttaa hänen tarjoiluihin pistämänsä rahat realisoituneen julkisuuden määrään. Tuoreen puolustuskolumninsa lisäksi Laitinen näyttää kirjoittaneen Merisalosta vain kerran, 16.5.2009:

"Kehittyvien Maakuntien Suomen puuhamies Arto Merisalo on ylpeä vaalilaskelmastaan, jolla sai Tiuran siivellä pari mieleistään kokoomusmiestä eduskuntaan." (IL 16.5.2009)

Vaalirahoituksesta yleisemmällä tasolla kirjoittaessaan 18.6.2009 Laitinen päätyi seuraavaan, nyt valoon tulleen oman toimintansa huomioiden yllättävänkin moralisoivaan toteamukseen:

"Esimerkiksi viime vaaleissa kiinteistöyhtiö Nova Groupin rahoilla keskusta pysyi täpärästi suurimpana puolueena ja Matti Vanhanen säilytti pääministerin paikkansa. Suuri osa hallituksen ministereistä on Nova Groupin seteliselkärankaisia poliitikkoja."

Laitisen maailmassa seteliselkärankoja näkyy olevan yksillä, mutta ei toisilla. Sartti ei näytä Merisalosta kirjoittaneen.

Nina af Enehjelmin blogissa Merisalo esiintyy juhannuspäivänä 2008 ja vieläpä yhdessä Aarno Laitisen kanssa:

"Ystävämme Arto halusi vastata ruokahankinnoista, mikä yleensä tietää sitä, että tarjoilu on runsas! Ja kun vielä kokkina on Aarno Laitinen voi olla varma, että jokainen nousee pöydästä enemmän kuin tyytyväisenä."

Rita Tainolan kriittistä journalistista panosta Merisaloon liittyen odotamme yhä, ja hänen itsensä mukaan saamme odottamaan jäädäkin. Aamulehti kysyi häneltä, tuntuiko hänestä siltä, että Merisalo olisi pyrkinyt vaikuttamaan tarjoiluillaan juttujen sisältöön. Tainolan vastaus oli napakka ja selväjärkinen: "Ei, koska viihdetoimittajalla ja kiinteistöalalla ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa." Taidatkos sen paremmin sanoa.

Yksittäisten viihdetoimittajien kurtiseerauksia isompi ja tärkeämpi keskustelunaihe median ja vaalirahan suhteessa olisi pohtia sitä, miten lehtitalojen kassaan tasaisin väliajoin tulevat miljoonien eurojen vaalimainostulot vaikuttavat niiden toimintaan yhteiskunnallisen vallankäytön kriittisinä valvojina. Tästä ei ole vielä juurikaan keskusteltu, vaikka ainakin osaksi näidenkin rahojen suhteen puhutaan siitä samasta lopulta lunastamatta jääneestä piikistä, jonne herkkusuu-Laitisenkin pihvit ja parfait't pistettiin.

14 kommenttia:

-rh kirjoitti...

Laitinen nyt ei ole ylenhalukas kupeensa kaivaja kai koskaan ollu.
Taannoin ystävystyi yhden sisäpiirin tietolähteensä kanssa. siltä lypsi pääosan Tamminiemen pesänjakajiin. Kun tämä huippulobbari kuoli, korvaavia lähteitä ei tullut. Ja alkoi äijän tähti vähin erin laskea.
Joku Merisalokin menee.

Anonyymi kirjoitti...

Rita Tainola lensi pääministerin seurana yhtenä keväisenä lauantaina Dubaihin kuulemaan paikanpäällä kun Vanhanen luki kansainvälisessä demokratiaseminaarissa EVA/EK:n faksaaman paperin.

Tainola raportoi sitten Iltiksessä Vanhasen rentoutunesta olemuksesta, joka ikäänkuin pääsi oikeuksiinsa maailmanpolitiikan huippujen parissa.

Anonyymi kirjoitti...

Hauska huomio tuo Loka-Laitisen ajatusmaailman jämähtäneisyys. Mutta eikö se toisaalta sovi linjaan sen kanssa, että KMS:n tukemiin poliitikkoihin kuuluivat myös Matti Ahde (kopelointi), Maija-Liisa Lindqvist (rinnasti homouden eläimiinsekaantumiseen eduskunnassa -97), Petri Salo (esitti somalit työhaluttomiksi huumeidenkäyttäjiksi -07), ja sokerina pohjalla vielä Ilkka Kanerva ja Lauri Oinonen. Tukea on aika vakuuttavasti annettu rasismille, homofobialle ja sovinismille.

Anonyymi kirjoitti...

Ja lisäyksenä noihin KSM:lle sopivaa asioihin voi tietysti mainita vielä Kauko Juhantalon (koplaus) ja Jari Isometsä (doping). Vakuuttavia ansioita täytyi olla tuensaamiseen!

jouni kirjoitti...

Tainolastahan on varsin herkullisia tarinoita olemassa aika paljonkin. Parasta Rit(v)an jutuissa on se substanssi, jota on aina niin valtavasti, koska hän keskittyy aina asiaan eikä kirjoita juuri jostain rentoutuneesta olemuksesta tai leningin tai paidan väristä...tai siitä, miten hyvä tuttu "toimittaja" itse on kenenkin julkkiksen kanssa.

Anonyymi kirjoitti...

Rita Tainola, hänen puolisonsa lienee aktiiviupseeri, muistuttaa henkiseltä laadultaan Tarja Halosta jonka nautintoihin kuuluu tarkastaa komeitten nuorten kadettien muodostamia kunniakomppanioita.

Esikunnalla pitääkin kiirettä löytää timbuktuja joiden kanssa manövereitä voi nykyisin harrastaa; ne kun on ainakin läntisissä maissa käytännössä lopetettu.

Anonyymi kirjoitti...

Nova/KMS/Keva/Kepu –vyyhti alkaa hiljalleen kuihtua, ellei joku asianomainen ala laulaa oikein kunnolla. Vain yksi juttu taitaa olla kirjoittamatta. Se on kunnollinen selvitys keskustan yhteyspäällikkö ja rovaniemeläinen kaupunginvaltuutettu Lasse Kontiolan osuudesta koko vyyhtiin. Hän näyttää olevan lähes aina paikalla tai ainakin nurkissa, kun jotain tapahtuu.

Kontiolan nimi putkahti jälleen tänään esiin Lapin Kansassa. Kyse oli siitä, kuka oli aloitteellinen Novan suuntaan moottorikelkkatehtaan kiinteistökaupassa.

http://www.lapinkansa.fi/cs/Satellite/Lappi/1194623142197/artikkeli/olikohan+se+sittenkin+kontiolan+lasse.html


Lasse Kontiola ja KMS, lyhyt kronologia:

21.12. 2006 KMS perustetaan keskustan puoluetoimistossa puoluesihteeri Jarmo Korhosen työhuoneessa. Paikalla Lasse Kontiola, yhdistyksen varapuheenjohtaja eversti evp Jorma Kosunen, Tapani Yli-Saunamäki. Jarmo Korhonen pistäytyy paikalla.
Kontiola laatii säännöt. Yhdistyksen postiosoite on Lasse Kontiolan kotiosoite.

18.1. 2007.KMS hyväksytään yhdistysrekisteriin. Samana päivänä Lasse Kontiola avaa samana päivänä KMS:n pankkitilin. Tämän jälkeen hän suoritti kymmenen maksuliikennetapahtumaa. Omien sanojensa mukaan tämä tapahtui salaa puoleen johdolta.
http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/2008/06/keskustan_kontiola_avasi_kmslle_pankkitilin_puoluejohdolta_salaa_302456.html

22.1.2007 Kesärannan kahvikutsut. Paikalla Matti Vanhanen, Jarmo Korhonen, Tapani Yli-Saunamäki, Arto Merisalo ja Markku Kauppinen. Aiheena vaalirahoitus ja ”ajankohtaiset asiat”.

15.-16.2.2007 Rovaniemen kaupunginjohtaja Mauri Gardin soittaa Tapani Yli-Saunamäelle ja vihjaa kelkkatehtaasta. Hän ei kerro kohteesta suoraan, mutta kutsuu Yli-Saunamäen Rovaniemelle.
Gardin myöhemmin kieltää aktiivisuutensa asiaa. Hän saa tukea kaupunginhallituksen pj:lta Aki Ruotsalaiselta (kesk, tukea KMS:ltä 10 000 euroa). Yli-Saunamäki totesu Lapin Kansassa 29.7.:

”Soitin Ruotsalaiselle ja kysyin, että miten Nova voi tulla Rovaniemelle ilman kutsua. Jokuhan meidät on sinne pyytänyt (..) Ruotsalainen tuumi, että olisiko se kutsuja ollut sitten Kontiolan Lasse.”
http://www.lapinkansa.fi/cs/Satellite/Lappi/1194623142197/artikkeli/olikohan+se+sittenkin+kontiolan+lasse.html

21.2.2007 ns. Järsön kokous. Paikalla Kontiola, Markku Kauppinen, Jarmo Korhonen, Arto Merisalo, keskustan hallintopäällikkö Aki Haaro ja liikemies Juha Kajo.

18.3.2007 Eduskuntavaalit

Syksy 2007. Kontiola oli kunnanvaltuutettuna päättämässä Rovaniemen kaupunginvaltuustossa asemakaavamuutoksesta, jolla tehtiin mahdolliseksi moottorikelkkatehtaan tontin myynti Nova Group Oy:lle ja Nova Kiinteistökehitys Oy:lle
http://www.kaleva.fi/plus/juttu733493_page0.htm

Kesäkuu 2008. Kontiola jää stressilomalle, kun hänen roolinsa KMS:n perustamisessa paljastuu. Vanhanen ”antaa anteeksi”.
http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/26565-kontiola-saa-kms-sotkut-anteeksi-vanhaselta

Vasarahammer kirjoitti...

"On erikoista, ettei aikanaan "Tamminiemen pesänjakajissa" ja "Mustassa monopolissa" suomalaisen poliittisen korruption muotoja viiltävän kriittisesti analysoinut Laitinen näe omassa asemassaan mitään ongelmaa. Hänestä itsestään näyttää tulleen jonkinlainen vallan liepeillä viihtyvä narri, joka viihtyy herrojen seurassa ja nauttii pöydältä putoilevista murusista."

On aika harvinaista nähdä suorasukaista kritiikkiä Aarno Laitista kohtaan. Tosin kritiikin perusteina esitetyt yksityiskohdat pitävät pääpiirteittäin paikkansa.

Laitinen ei ole keksinyt vuosiin mitään uutta, ja joskus kymmenen vuotta sitten esitetyt hauskat jutut Eduskunnan naisverkostosta eivät naudata enää sadannella kerralla. Narrinkin pitäisi keksiä uusia vitsejä tai vähintäänkin varastaa muilta, jos omasta takaa ei vitsintynkää löydy.

Laitisen arvostelu on toisaalta nyrkkeilysäkin lyömistä, koska Laitisen kolumnien mukaan mies itse avoimesti myöntää pitävänsä kestityksistä.

Anonyymi kirjoitti...

No, ei kai kukaan täyspäinen perusta tiedotus/salailustrategiaansa muutaman journalistin kestitsemiseen.

Anonyymi kirjoitti...

On ihmetelty miksi Ilkka Salmi ja Juha Kajo eivät kättele toisiaan, vaikka eiväthän saman firman piikiin pakertavat yleensäkään niin tee.

Puolueeton tarkkailija kirjoitti...

Blogisti on selkeästi kertonut sen, mitä "lahjotut toimittajat ovat kirjoittaneet Novasta tai Novan henkilökunnasta. Se ei ole paljon. Tästä on päädytty siihen, että Novan rahojen hyötysuhde on ollut kehno.

Voisi olla myös niin, ettei Novan tarkoitus ole saadakaan paljoa tekstiä. Jos Nova pyrkikin siihen, etteivät "lahjotut" toimittajat kirjoittaisi Novasta negatiivisessä mielessä tai paljastusjuttuja. Täten ajatellen Novan rahojen hyötysuhde on saattanut olla vallan erinomainen.

Anonyymi kirjoitti...

Ilkka Kanerva sanoo Merisaloa poliittiseksi kontaktikseen keskustan suuntaan.

Merisalo on itsekin väittänyt, että hän koki olevansa poliittisella asialla.

Poliittiset ystävät ovat kuitenkin jättäneet hänet nyt yksin.

Mikä keskustassa niin kovin kiinnosti? Pelkäsivätkö jotkut, että Jäätteenmäen tapaus olisi alkanut uudelleen kuplia -07 vaalien alla? Siksi Merisalo oli pantu tukemaan Vanhasen asemaa. Ja siksi asian kaiveleminen Vanhasta niin syvästi loukkaa.

Anonyymi kirjoitti...

Tämän päivän il:ssä oli kyllä pätevä Laitisen juttu.

Anonyymi kirjoitti...

oppineet paljon