keskiviikkona, tammikuuta 31, 2007

Exit only - valtiokonttori armahtaa, minä en

Tänään Ilta-Sanomat uutisoi, että kansanedustaja Toni "Viikinki" Halmeelle on myönnetty työkyvyttömyyseläke. Eläkkeen myöntänyt valtiokonttori tuli lääkärinlausuntojen perusteella siihen tulokseen, ettei Halmeen terveys salli enää jatkaa parlamentaarikon hommissa. Päätös eläkkeen hakemisesta oli Halmeen oma, eikä puolueella tai eduskunnalla ollut osuutta asiassa, korosti perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini.

Maamme poliittisessa historiassa voi katsoa konfliktien ja kovien ideologisten latausten aikakauden päättyneen Kylmän sodan loppumisen ja Neuvostoliiton hajoamisen myötä. Tältä näkökulmalta on jopa sääli, että Viikingin kirves pääsi näin täysin tylsymään jo ensimmäisen nelivuotistaistelun aikana. Kansanedustuslaitoksemme historiaan hänen kautensa menee varmasti kaikkein erikoisimpana ja tapahtumarikkaimpana, ja luulenpa, ettemme vähän aikaan tule näkemään Arkadianmäellä mitään vastaavaa.

Halmeen kansanedustajaura seurasi klassista nousu ja tuho -draaman kaarta. Hänet valittiin eduskuntaan 2003 maaliskuussa valtavalla äänisaaliilla (16.390, voitti mm. Anneli Jäätteenmäen) ja junttipuolueeksi leimatun/profiloituneen perussuomalaisten ensimmäisenä Helsingistä läpimenneenä ehdokkaana. Heti valituksia tultuaan hän nimitti istuvaa presidenttiä moittivaan sävyyn lesboksi, jota joutui sitten ihan virallisestikin pyytämään anteeksi. Seuraavana kesänä sattui hänen asunnossaan viinan- ja amfetamiininhuuruinen ammuskeluepisodi, jonka yhteydessä suoritetussa kotietsinnässä löytyi luvattoman aseen lisäksi suuret määrät dopingvalmisteita.

Tämän jälkeen Halme raitistui joksikin aikaa, mutta pysyi otsikoissa. Eduskunnassa hän sai huomautuksen edustajan arvolle sopimattomasta kielenkäytöstä todettuaan, että pedofiileilta pitäisi "leikata munat irti" ja "lyödä ne tapilla perseeseen". Seuraavaksi olivat vuorossa kohu-uutiset juoppuhulluuskohtauksesta, pakkohoitoon siirtämisestä ja rattijuopumuksesta. Vaalikampanjan aikana annetut lupaukset olla käyttämättä kansanedustajan taksietua osoittautuivat nekin katteettomiksi, kun kävi ilmi, että keväällä ja kesällä 2006 Viikinki oli käytellyt kumijalkaa veronmaksajien piikkiin peräti 115 eri kertaa.

Onhan meillä hyviä kandidaatteja tälläkin kertaa, mutta jotenkin en usko, että edes Halmeen tavoin kyntensä sekä urheilun että kiellettyjen aineiden saralla näyttänyt "Rehellinen Lapin mies" Jari Isometsä kykenisi yhtä värikkäisiin edesottamuksiin, vaikka valituksi tulisikin. Vai olisiko perussuomalaisten ehdokkaana Helsingissä olevasta Frederikistä Halmeen manttelinperijäksi? Sääli, että Susan Kuronen kieltäytyi ehdokkuudesta. No, ehkäpä on niin, että sen, minkä poliittisen historian tutkimuskohteiden kiehtovuudessa menetämme, yleisessä hyvinvoinnissa ja turvallisuudessa voitamme.

Ilta-Sanomat ei ollut saanut (ei ehkä ollut yrittänytkään) Halmeelta itseltään kommenttia eläkepäivien viettosuunnitelmista. Niinpä tämän kirjoituksen voi lopettaa eläkeaihepiiriä vähän yleisemmällä tasolla koskevaan Viikingin linjanvetoon:

Jos kerran taiteilijaeläkettä myönnetään kaiken maailman savikukon pyörittäjille ja runon rustaajille joiden kippoja ja kirjoja on nähnyt ehkä viisi ihmistä, niin kyllä musta samalla tavalla pitäisi tukea entisiä urheilijoita. On ihan yhtä rankkaa treenata joka päivä 25 vuotta urheilua kuin puhallella vähän lavalla nuotteja paskatorveen tai sutia baskeri silmillä kännissä pillunkuvia tauluun.

Rankkojen duunien listaan voimme nyt siis lisätä myös kansanedustajan tehtävät. Ei auttanut edes nyrkkeilyn raskaan sarjan SM-titteli, yksikin kausi oli liikaa.

2 kommenttia:

jouni kirjoitti...

Halmeen linjanvedot ja kansanedustajaleikit ovat jotain sellaista, ettei tiedä, pitäisikö itkeä vai nauraa, vaiko molempia yhtäaikaa.

Miehen näkemykset tuntuvat aika monessa asiassa olevan kuin viikinkiajalta. No, ehkä sen Viikingiltä ymmärtääkin. Halmeen kirjat olivat kyllä ihan kiinnostavia ryysyistä rikkauteen -tarinoita ja runot...en kommentoi.

Joka tapauksessa täytyy toivoa, että virheistä opitaan, joka taholla.

MrKAT kirjoitti...

Halmeen kannattajat näyttivät aikoinani nettifoorumeita seuraten olevan monesti sellaisia äärioikeistolaisia, jotka inhosivat ulkomailta Suomeen tulleita siirtolaisia, "koska tuovat huumeita, rikollisuutta, ovat vaarallisia, ja elelevät KELAn varassa" .. elikkä ihan ku yx Halme ..;)