tiistaina, helmikuuta 21, 2006

Hamas, Israel ja Venäjä

Jälleen kerran ovat Lähi-Idän asiat menossa kovaa vauhtia kohti umpikujaa (jos ne nyt ovat sieltä edes koskaan pois tulleetkaan). Israelin ja USA:n terroristijärjestöksi luokittelema Hamas nappasi vaalivoiton Arafat-vainaan Fatahin nenän edestä demokraattisissa vaaleissa ja muodostaa parhaillaan hallitusta.

Hamas ei ole missään vaiheessa tunnustanut Israelin valtiota, vaan päinvastoin puhunut sen tuhoamisesta. Loogisesti, vaikkakaan ehkei järkevästi, Israel ehtikin jo ilmoittaa kieltäytyvänsä yhteistyöstä Hamasin kanssa ja varmemman vakuudeksi jäädytti palestiinalaistileillä olevia varoja kymmenien miljoonien dollarien edestä.

Asia on erinomaisen pulmallinen. Hamas on tottunut pelaamaan kaksilla korteilla. Yhtäältä se on organisaatio satoja ihmishenkiä vaatineiden terrori-iskujen takana, mutta toisaalta se on toiminut Gazassa ja Länsirannalla myös merkittävänä sosiaali- ja koulutuspalveluja tuottavana avustusjärjestönä. Kaiken lisäksi viimeisen vuoden aikana tämä Hamasin "sosiaalinen" identiteetti on entisestään vahvistunut terroristi-imagon kustannuksella (joskaan tätä ei Israelin ja USA:n kommenteista juuri huomaakaan). Tulisiko Hamasia siis kannustaa jatkaamaan tätä positiivista muutosta tukemalla uutta parlamenttia ja tulevaa hallitusta, vai tulisiko se tuomita terrorismimenneisyydestään eristämällä se ja riistämällä siltä toimintaedellytykset?

Pragmaattista olisi suhtautua vaalivoiton saaneeseen Hamasiin ikään kuin uutena liikkeenä ja unohtaa terrorismimenneisyys. Kaiken lisäksi on muistettava, että se sai parlamenttienemmistönsä demokraattisissa vaaleissa. Länsi on peräänkuuluttanut Lähi-Idässä demokratiaa pitkään aikaan, ja olisi outoa, että se itse vetäisi maton demokraattisesti valittujen voimien alta.

Kysymys ei ole ainoastaan palestiinalaishallinnosta, ovathan islamistijärjestöt tai sellaisiksi tulkittavat menestyneet myös Egyptin (muslimiveljeskunta) ja Irakin (shiiamuslimien allianssi) vaaleissa. Nämä kolme vaalitulosta ovat asettaneet kyseenalaiseksi sen ennen kaikkea USA:ssa suositun teorian, että demokraattiset vaalit aina väistämättä tuovat valtaan sekulaareja ja liberaaliin demokratiaan sitoutuneita voimia. USA, jonka sota Irakia vastaan epäilemättä selittää osaltaan kaikkia näitä kolmea vaalitulosta, onkin nyt pohdittava tarkkaan, miten suhtautua demokratiaan silloin kun se tuottaa epämieluisia tuloksia.

Mielenkiintoista on ollut seurata myös Venäjän otteita Lähi-Idän kysymyksessä. Iranin kanssa ydinvoimasta käytävät neuvottelut ja Putinin Hamasille esittämä neuvottelukutsu ovat selkeitä osoituksia siitä, että Venäjä yrittää lisätä vaikutusvaltaansa alueella ja pyrkii napsimaan poliittisia irtopisteitä esiintymällä roolissa. Itse asia eli puhekontaktin säilyminen eri leirien välillä tietysti itsessään on äärimmäisen tärkeä asia.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Mosab Hassan Yousef "vihreä prinssi" on yhden Hamasin perustajajäsenen poika. Mosab on ollut myös mukana Hamasin toiminnassa. Tämän takia hänen todistuksensa ja lausuntonsa Hamasin toiminnasta ja Islamista on todella merkittävä.

Mosabin mukaan Hamas tappaa ja surmaa palestiinalaisia saavuttaakseen omia etujansa sekä saadakseen Israelin näyttämään syylliseltä tekoihin, joita Israel ei ole tehnyt.

Mosab sanoo, että Hamas ei pysty tekemään rauhaa Israelin kanssa. Mosabin mukaan se on vastoin sitä heidän jumalansa sanoo heille. Mosab sanoo, että Hamasin mielestä vääräuskoisen kanssa voi tehdä tulitauon, mutta ei rauhaa. Mosab sanoo, että Hamas ei arkaile surmata palestiinalaisia, kuten he tekivät Gazan vallankaappauksen yhteydessä. Mosab sanoo, että israelilaiset eivät koskaan tekisi sellaista omille kansalaisilleen. Mosab sanoo Israelin välittävän palestiinalaisista enemmän kuin Hamasin tai Fatahin johtajat.

Mosabilta usein kysytään, että onko Israelin armeijan hyökkääminen arabien kimppuun oikein. Mosab entisenä palestiinalaisena rakastaa arabeja ja Israelia ja hän vastaa kysymykseen näin: Israelin valtiolla on oikeus elää rauhassa ja puolustaa maatansa ihmisiltä, jotka koittivat tuhota Israelin valtion. Mosab ei hyväksy kaikkea mitä Israel tekee, mutta hän uskoo Israelilla olevan oikeus puolustaa itseään Iranin ja Islamin uhkaa vastaan Lähi-idän alueella.

Mosab sanoo syntyneensä muslimina ja olevansa nykyään Herran Jeesuksen seuraaja, uudestisyntynyt Herran Jeesuksen opetuslapsi. Mosab on sanonut opiskelleensa todella tarkasti islaminuskoa. Hän sanoi ymmärtävänsä koraanin kielen ja opetuksen sekä profeetan (Muhammed) luonteen ja käytöksen. Mosabin mukaan Islam on valhe, joka aiheuttaa valtavasti ongelmia ympäri maailmaa. Mosabin mukaan ongelma ei ole itse muslimeissa, vaan islamilaisessa ideologiassa ja ajattelutavassa. Mosab sanoi, että hän nykyään haluaa paljastaa islaminuskon valheet ja siten auttaa arabeja näkemään Herra Jeesuksen rakkauden.

Mosabille sanotaan usein, että onko se Jeesuksen rakkautta, että sanot Islamin olevan valhe. Mosab vastaa sanomalla, että jos sinä rakastat ihmisiä, niin silloin kerrot heille totuuden. Mosabin mukaan Islam on valhe, koska se lähettää ihmisiä kuolemaan ja aiheuttaa paljon väkivaltaa ja ongelmia maailmassa. Mosabin mukaan muslimi taustan omaavat ihmiset suorittavat kaikkein eniten terroristi-iskuja maailmassa. Mosabin mukaan ihmiset eivät ymmärrä islaminuskon todellista luonnetta ja Mosabin tehtävä on kertoa ja paljastaa Islamin todellinen luonne, koska muslimit tarvitsevat vapautuksen heidän jumalastaan (Allah).

Mosab sanoo useimpien muslimien olevan tavallisia muslimia, jotka ovat syntyneet muslimeiksi ja heidän identiteettinsä on islaminusko, mutta he eivät ymmärrä islaminuskon todellista luonnetta. Mosab sanoo monien muslimien olevan hyviä ihmisiä, ei terroristeja, sillä suurin osa muslimeista ei seuraa islaminuskon oppeja. Mosab sanoi että kun muslimi todella ymmärtää islaminuskon, Koraanin sekä Muhammedin opetukset, niin heistä tulee terroristeja. Mosabin mukaan Al-Qaida, Hamas, Hizbollah ja muut terroristiryhmät seuraavat tarkasti islaminuskon profeetan Muhammedin opetuksia.

Mosabin mukaan islaminuskon pyhät kirjat Koraani jne. sanovat Muhammedin tappaneen ihmisiä, jotka eivät uskoneet häneen; Muhammed aloitti sotia ja valloitti kansakuntia; Muhammedin tavoitteena oli perustaa maailmanlaajuinen islamilainen valtio. Mosab sanoo, että Muhammedin käyttäytymisestä voimme oppia islaminuskon todellisen luonteen.

Sivuntekstilähde; http://koti.phnet.fi/petripaavola/hamasinpoika.html