keskiviikkona, helmikuuta 08, 2006

Hölmöily pilakuvien merkeissä yltyy

Eilen uutisoitiin maailmalla, että jordanialaisen al-Shihan -lehden päätoimittaja Jihad al-Mohami oli erotettu, koska hänen lehtensä oli julkaissut kolme tanskalaista Muhammed-pilakuvaa. Jordanian hallitus pidätytti al-Mohamin ja hän seuraavaksi hän joutuu vastaamaan oikeudessa syytteisiin "uskonnollisten tunteiden loukkaamisesta". Maksimituomio on kolme vuotta vankeutta.

Al-Mohami itse piti kuvia typerinä, mutta halusi julkaista ne uutisoimistarkoituksessa osoittaakseen lukijoilleen, mistä asiassa on kyse. Pääkirjoituksessaan hän peräänkuulutti järkevyyttä ja kysyi, kumpi tuottaa enemmän hallaa islaminuskolle, pilakuvat vai uskonnon nimissä tappavat itsemurhapommittajat.

Suuri iranilaislehti puolestaan ilmoitti testaavansa länsimaiden sananvapauden rajoja järjestämällä kilpailun siitä, kuka piirtää parhaan Holokaustia koskevan pilakuvan. Tällä lehti tietysti halusi alleviivata sitä tosiasiaa, että eurooppalaisten omaa sananvapautta on Holokaustin suhteen rajoitettu monissa maissa kriminalisoimalla juutalaisten joukkotuhon kieltäminen. Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad kunnostautui jo aikaisemmin kuvailemalla juutalaisten joukkotuhoa pelkäksi myytiksi.

Mellakat jatkuvat eri puolilla maailmaa ja kuolonuhrejakin on jo tullut. Jos ei tietäisi, ei uskoisi, mistä kaikki tämä sai alkunsa. Ihan äkkiä ei tule mieleen mitään vastaavalla tavalla tragikoomista kansainvälisen politiikan historiasta.

Toisaalta asian voi nähdä niinkin, että militanttimuslimit vahvistivat tuossa kuuluisimmassa pommihattupilakuvassa esitetyt islam-tulkinnan oikeaksi itsensä osalta ryntäämällä kadulle riehumaan ja verenhimoisia iskulauseitaan huutamaan. En kuitenkaan mitenkään jaksa uskoa, että tämän porukan esiintymisestä kannattaisi vetää mitään johtopäätöksiä islamilaisen maailman enemmistön ajattelusta. Luulen, että on kyse niistä kuuluisista tyhjistä tynnyreistä.

1 kommentti:

Sedis kirjoitti...

Tervetuloa kehiin Blogistaniin.