Sivusilmällä seurattuna Torinon olympialaisten avajaiset olivat vähemmät "poliittiset" kuin neljä vuotta sitten Salt Lake Cityssä. Tuolloinhan Bushin katsottiin pyrkivän antamaan kansalleen ja maailmalle tietoista viestiä, kun olympiatulen sytyttäjiksi oli valittu vuoden 1980 Lake Placidin "Miracle on Ice" -jymypaukusta vastannut tuolloisten opiskelijapoikien jääkiekkojoukkue. Vietnamin sodan, Watergaten, talouslaman, Teheranin panttivankikriisin ja Afganistanin miehityksen nöyryytysten jälkeen kansakunta kaipasi valoa tunnelin päähän, ja vasten kaikkia odotuksia tämä nimetön, ilman yhdenkään NHL-ottelun kokemusta pelannut joukkue kaatoi pelätyn Punakoneen ja nappasi olympiakullan.
Lähes historian unohduksen suohon on painunut se tosiseikka, ettei vuoden 1980 olympiavoitto suinkaan ratkennut vielä tuossa USA-CCCP-ottelussa. Ykköspallille amerikkalaiset pääsivät nousemaan vasta voitettuaan viimeisessä ottelussa Suomen lukemin 4-2. Vielä viimeiseen erään lähdettäessä leijonapaidat johtivat ottelua 2-1 ja olivat matkalla kohti olympiapronssia, mutta myöhempinäkin vuosina tutuksi tulleella tavalla ryhtyivät peruuttelemaan ja menettivät otteensa pelistä. Kun tietää kuinka valtavan merkityksen olympiakulta sai Kylmän sodan USA:ssa, on jännä leikkiä ajatuksella siitä, että Suomen arvokisamitalitili olisikin auennut jo tuolloin. Tosielämässä pronssimitalit kuitenkin matkasivat minnekäs muualle kuin Ruotsiin.
Joka tapauksessa Bushin katsottiin Salt Lake Cityssä yrittävän linkittää alkuvaiheessa ollutta terrorisminvastaista sotaansa Kylmässä sodassa otettuun voittoon, jonka ehdottomasti keskeisimpiin symboleihin vuoden 1980 kiekkomiehistö lukeutui. Italialla ei ollut Torinossa heittää peliin mitään vastaavaa, joskin monet voivat olla sitä mieltä, että olympiasoihdun stadionille tuonut Alberto Tomba monessakin suhteessa vastaa yhtä kiekkojoukkueellista amerikkalaisia opiskelijapoikia.
Mielenkiintoinen pariviikkoinen joka tapauksessa on edessä. Jo surullisen tutulla tavalla myös doping-peikko on jo nostanut likaista päätään, kun KOK on rientänyt kiistämään italialaisten Reutersille antaman tiedon useista epo-käryistä. Maastohiihdon puolella vetoomustuomioistuinta tarvitaan jo ennen ensimmäistäkään kisaa, kun pöytään lyödään kilpaa sallitut rajat ylittäviä hemoglobiinitestituloksia ja poikkeavasta verenkuvasta kertovia lääkärintodistuksia. Suomalaisten leiristä kiirehdittiin vakuuttelemaan sekä lääkärin että päävalmentajan suulla, ettei testikohu koske Suomen joukkuetta mitenkään. Toivoa vain sopii, että tällaisten lausuntojen herättämät deja vu -tuntemukset osoittautuvat aistiharhoiksi.
lauantaina, helmikuuta 11, 2006
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti