torstaina, maaliskuuta 02, 2006

Oulu tuli järkiinsä


Runsas viikko sitten Oulun kaupunki ilmoitti peruuttavansa taiteilija Ville Rannan kanssa tekemänsä sopimuksen J.V. Snellmania käsittelevän kirjan kuvituksesta. Syynä oli Kaltio-lehdessä julkaistu Rannan sananvapautta käsittelevä sarjakuva, jossa profeetta Muhammed esiintyi naamioituneena. Pääinkvisiittorina hääräsi kirjatyöryhmän johtaja, opetusviraston suunnittelija Päivi Mäki.

Nyt Oulun opetustoimenjohtaja Pekka Pasanen ilmoitti kaupungin pyytävän Rantaa takaisin. Pasanen näki kovasti vaivaa vakuuttaakseen, ettei Rannan hyllyttämispäätöstä ollut tehnyt kaupunki tai opetusvirasto, vaan suunnitelija Mäen johtajama kirjatyöryhmä. Kaleva-lehden mukaan työryhmä piti Rantaa sopimattomana kirjan kuvittajaksi "monikulttuurisista syistä"!

Panikointiin ja hurskasteluun syyllistyneen työryhmän toiminta on puhutteleva esimerkki hallintobyrokraatin logiikasta: alleviivataan omaa vieraiden kulttuurien kunnioitusta ja suvaitsevaisuutta rankaisemalla taiteilijaa teoksesta, jonka nyanssien ja monitasoisuuden ymmärtämiseen omaat eväät eivät riittäneet. Rannan teos oli hallintobyrokratialle itselleen vieraan kulttuurin tuote, jota se ei voinut ymmärtää eikä siten myöskään suvaita.

On hyvä, että typerä päätös kumotaan ja vielä niin, että sen primus motorit saavat samassa vähän julkista rapaa silmilleen. Toisaalta kumoamispäätöksen julkistamisen ajoitus herättää väistämättä ajatuksen siitä, olisiko asialla jotain tekemistä sen kanssa, että Oulu jätti eilen sisään hakemuksen Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2011.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Lyhyesti ja ytimekkäästi: päivän paras uutinen.

Hyvä muutenkin tämä blogisi, jonka tänään löysin. Piti ihan lisätä suosikkeihin. Harvoja blogeja, joiden kirjoittajan kanssa on ainakin toistaiseksi voinut olla käytännössä koko ajan samaa mieltä ;-).

Markku Jokisipilä kirjoitti...

Kiitokset palautteesta! En voi mennä takuuseen tuottavani myös jatkossa sellaista materiaalia, josta olet samaa mieltä, mutta yritän joka tapauksessa pitää lippua korkealla.

emppula kirjoitti...

Terve,

Blogisi vaikuttaa hyvin mielenkiintoiselta. Tulen seuraamaan tätä blogia.

Nyt varsinaiseen aiheeseen, pilakuviin ja sarjakuviin. Oulun kaupungin touhu oli todella säälittävää. Tämä säälittävyys on nyt jotenkin pesiytynyt suomalaiseen käsitykseen kulttuurien kunnioituksesta. Kritiikkiä ei saa esittää ja mikä säälittävintä, taitelija (piirtäjä) joutuu samanlaisen hyökkäyksen kohteeksi kuin kritiikin esittäjät.

Allekirjoittanut on yksi niistä joka julkaisi Muhammed pilapiirrokset Suomen Sisun nettisivuilla.

~~Johannes~~

Markku Jokisipilä kirjoitti...

Suomalaisessa yhteiskunnassa tämä (kaiketi) hyvää tarkoittavan poliittisen korrektiuden sanelema hymistely ja maailmoja syleilevä suvaitsevaisuus vaikuttaa nousseen nyt uhkaamaan länsimaista näkemystä ilmaisunvapaudesta. Matti Vanhanen, Tarja Halonen, Kalevi Kivistö ja lukemattomat matalamman tason toimijat ovat peräänkuuluttaneet "pyhien asioiden" kunnioittamista. Onneksi valtamedia enemmistö vaikuttaa ottaneen tästä asenteesta viime aikoina varovasti etäisyyttä.